Dzisiaj trzecia część przepisów na surówki/sałatki czyli pomysłów na szybkie i zdrowe dania. Sałatki są świetnym sposobem na "przemycanie" warzyw do naszego jadłospisu jak również wspaniałym sposobem na usuwanie resztek z lodówki. Sam proces robienia sałatki jest szybki ponieważ wrzucamy składniki do miski i je mieszamy, dodając odpowiedni sos. Czasami przygotowanie sałatki wiąrze się z planowaniem ale uwierzcie mi że można dojść do wprawy. Przykładowo jeśli będziemy przygotowywać sałatkę z ryżem to można ugotować więcej ryżu na obiad i to co zostanie wykorzystać do zrobienia sałatki następnego dnia. W wielu krajach zwyczaj robienia sałatek z resztek obiadowych stał się nawykiem i właściwie już nikt nie robi kanapek . Sałatki są napewno zdrowszą alternatywą ponieważ pieczone mięso zawsze bedzie zdrowsze niz gotowa wędlina ze sklepu. Na dzisiaj przygotowałam 10 różnych przepisów. Są to przykłady na dania wegetariańskie ale z powodzeniem możemy zamienic składniki i użyć mięsa w przygotowywaniu sałatek. Mam nadzieję że kiedyś będą przydatne.
Sałatka z natki pietruszki
3 szklanki natki pietruszki
3 łyżki oliwy
4 lyżki soku z cytryny
1/4 szklanki tahini
ciepła woda
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
sól, pieprz
1 łyżeczka ziaren sezamu
Zmiksować blenderem oliwę, sok z cytryny, tahini, czosnek dodając tyle wody żeby zrobił się z tego sos do sałatek. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać sosem natkę pietruszki, posypać ziarnami sezamu
Tahini
2 szklanki białych ziaren sezamu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
Lekko podsmażyć ziarna sezamu. Odstawić i ostudzić. W misce zmiksować ziarna sezamu z oliwą. Jak już utworzy się pasta w miarę jednolita dodać olej sezamowy i jeszcze trochę pomiksować. Przełożyć do pojemnika szklanego i wstawić do lodówki.
1/2 kapusty pekińskiej
1/4 szklanki szczypiorku
1 korniszon drobno pokrojony
3 łyżki octu z ogórków
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Tradycyjna sałatka ale zawsze smaczna. Kapustę poszatkować na cienkie plasterki. Dodać pokrojony szczypiorek i ogórek konserwowy. Przygotować zalewę: wymieszać ocet z oliwą przyprawić solą i pieprzem. Zalać kapustę i dobrze wymieszać. Można posypać pestkami słonecznika albo dyni.
smakoszka.pinger.pl
Sałatka ze szpinakiem, cebula i mandarynkamismakoszka.pinger.pl
ok. 4 szklanek świeżego szpinaku
1 puszka mandarynek
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól pieprz
opcja: orzechy włoskie
Ja wiem, pisałam żeby nie mieszać owoców i warzyw w jednym posiłku a tu przepis na sałatkę z mandarynkami. Rzadko ją robię ale pamiętam jak ją po raz pierwszy spróbowałam. Coś niesamowitego jak mandarynki pasują do szpinaku.
Sos vinegrette. Wymieszać razem oleje, sok a cytryny, musztardę, sól i pieprz. Do miski włożyć szpinak, odciśnięte z zalewy mandarynki i pokrojoną w plastry cebulę. Zalać sosem vinegrette i wymieszać. Posypać orzechami.
1 cebula cienko pokrojona
1/4 szklanki mięty
2 szklanki natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól pieprz
Do miski wrzuć pokrojoną cebulę i liście mięty. Odstaw na 10 minut. Do drugiej miski wrzuć pokrojoną natkę pietruszki, zalej ją sokiem z cytryny i oliwą. Dobrze wymieszaj widelcem. Wrzuć taką natkę pietruszki do miski z cebulą i mietą i wymieszaj delikatnie łyżką drewnianą. Przypraw solą i pieprzem.
http://theclothesmakethegirl.com/2011/11/07/lebanese-onion-parsley-salad/Sałatka z ogórka selera i tuńczyka
1 ogórek
2 łodygi selera
1 puszka tuńczyka
Marynata:
2 łyżki maku
3 łyżki octu
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Pokroić łodygi selera na cienkie paski. Pokroić ogórek w kostkę. Do miski wrzucić seler, ogórek i odciśnięty z zalewy tuńczyk. Zalać to wszystko maryantą przygotowaną z wyżej wymienionymi składnikami i wymieszać.
www.marthastewart.com
Sałatka z buraków i paprykiwww.marthastewart.com
3 kg buraków
1 kg papryki
1 kg cebuli
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli (albo do smaku)
1 łyżka pieprzu
Buraki ugotować w osolonej wodzie. Najlepiej gotować je w mundurkach ale ja najpierw je obieram. Robię tak żeby zachować wywar do zrobienia barszczu. W trakcie gotowania usmażyć pokrojoną cebulę i paprykę pokrojoną w cienkie paski 2-3 centymetrowe. Do ciepłej cebuli i papryki wrzucamy starkowane buraki, mieszamy i zalewamy octem, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Mieszamy jeszcze raz i sprawdzamy smaki.
Najlepiej zrobić taką sałatkę z połowy składników gdyż można usmażyć na dużej patelni cebulę i paprykę za jednym razem. Potem gorące składniki przekładamy do większego garnka i wrzucamy buraki. Z takiej ilości wychodzi około 2 słoików 750 ml. Taka sałatka idealna jest do obiadu albo można dodać do niej ugotowaną fasolę i uzyskać wegetariańskie danie lunchowe.
panikucharka.pl
Sałatka z buraków, szpinaku i fasolki szparagowej
2 małe buraki
1/2 kg fasolki szparagowej (zielonej)
3 szklanki świeżego szpinaku
1 mała cebula czerwona
5 rzodkiewek
Marynata:
1 ostra papryczka
1/4 szklanki soku pomarańczowego (z 1 pomarańczy)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
Buraki upiec w piekarniku, Najlepiej zawinąć je w folię aluminiową i piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie (al dente). Cebulę pokroić w piórka i rzodkiewkę na bardzo cieniutkie plasterki. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Wszystko wrzucić do miski, dodać szpinak i zalać marynatą. Delikatnie wymieszać.
www.pinterest.com
Sałatka z botwiny i fasolki
www.pinterest.com
Sałatka z botwiny i fasolki
2 pęczki botwiny (albo małe buraczki razem z liściami)
1 szklanka ulubionej fasoli (można dostać różne fasolki w sklepach z żywnością wegetarianską)
1/2 małej cebuli
Marynata:
2 ząbki czosnku
3 łyżki ulubionego octu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
Fasolę sfermentować (zob: kwas fytinowy) i ugotować następnego dnia na miękko. Buraczki upiec w folii (ok 1 godz. w temperaturze 200 stopni) a liście zachować. Cebulę cienko pokroić na plasterki i zanurzyć w wodzie z lodem. Liście dobrze umyć a potem wrzucić do gotującej się wody (osolonej). Gotować aż będą miękkie, ok 5 minut. Odcedzić a potem pociąć na kawałki 3 cm. Upieczone buraczki pokroić na ćwiartki i włożyć do miski. Do miski włożyć ugotowaną fasolę i zalać marynatą. Odstawić na 1/2 - 1 godziny aż smaki się połączą. Przed podaniem dodać cebulę i liście botwiny.
1 1/2 szklanki cienko pokrojonej czerwonej kapusty
1/2 szklanki ugotowanej fasoli (wczesniej sfermentowanej)
1/4 szklanki orzeszków (posiekanych)
1/4 szklanki suszonej żurawiny
2 małe upieczone buraki
Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
Fasolę sfermentować (zob: kwas fytinowy) i następnego dnia ugotować. Buraki upiec w piekarniku. Najlepiej zawinąć je w folię aluminiową i piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Kapustę poszatkować na cienkie plasterki, orzechy posiekać. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Do miski wrzucić kapustę, buraki, fasolę orzechy i żurawinę. Zalać wszystko marynatą przygotowaną z wyżej wymienionych składników i dobrze wymieszać.
www.sfcfarmersmarket.org
Sałatka z buraków i fetywww.sfcfarmersmarket.org
1 kg buraków
1/3 szklanki fety
1 łyżka pokrojonej mięty
Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka octu winnego
sól, pieprz
Buraki upiec w piekarniku. Najlepiej zawinąć je w folię aluminiową i piec ok 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Włożyć buraki do miski, pokruszyć fetę i posypać miętą. Zalać wszystko marynatą przygotowaną z wyżej wymienionych składników i dobrze wymieszać.
foodandspice.blogspot.com
A tu pomysł na robienie sałatki na zapas:
http://blackboxcosmeticstn.com/2012/06/09/vegan-recipe-of-the-week-vegan-salad-in-a-jar/
foodandspice.blogspot.com
A tu pomysł na robienie sałatki na zapas:
witaj
OdpowiedzUsuńtak , takie salatki mi pasuja, sa .dobre tylko w jednym przepisie na salatke z ogorka,selera i tunczyka podajesz w skladzie 2 lyzki maku? pomylka czy tak ma byc?
Tak, ten mak jest do przybrania I tego zeby ladniej wygladalo :)
OdpowiedzUsuń