Postanowiłam, że
dzisiaj zamieszczę przepisy na potrawy z bakłażana. Bakłażan
często gości na naszym stole, w najprostszej formie to jako „kotlet
schabowy”. Taki kotlet robię z bardzo cienkich plastrów, dzięki
temu w trakcie smażenia bakłażan zrobi się miękki. Taki bakłażan
idealnie pasuje na kanapki, które robimy, albo z oliwkami, albo
ogórkami konserwowymi, albo kiszonymi i sałatą. Na dzisiaj
wybrałam wszystkie wypróbowane metody podawania bakłażana. Mam
nadzieję. że przekonam was
do tego warzywa, chociaż powinniście pamiętać, że
należy do roślin psiankowatych i należy go dokładnie umyć
(patrz)
przed spożyciem. Smacznego!
1. Bakłażan z tymiankiem i serem
1-2 bakłażany
garść tymianku
100-150 g żółtego sera
oliwa z oliwek
1 bakłażan zwykle wystarczy dla dwóch
osób, tak więc jeśli przygotowujemy tę
potrawę dla więcej osób, odpowiednio musimy dobrać składniki.
Bakłażan kroimy w plastry 1 cm i solimy. Odstawiamy na pól
godziny, a potem zmywamy i suszymy. Wykładamy plastry na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika
nastawionego na 230 stopni. Pieczemy ok 20 minut, albo gdy plastry
będą lekko miękkie. Wyciągamy i studzimy. Kroimy plastry na
kosteczkę i wkładamy do miski razem z tymiankiem. Wlewamy do miski
oliwę z oliwek i mieszamy. Kawałki powinny być lekko otłuszczone.
Wkładamy kawałki do pojemniczków do pieczenia i posypujemy żółtym
serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser się
ładnie stopi.
janzplanz.com
2. Sałatka z natką pietruszki, rodzynkami i orzeszkami
1 bakłażan
garść rodzynek
2 ząbki czosnku
garść orzeszków albo migdałów
garść natki pietruszki
Bakłażana przygotowujemy jak wyżej, tzn. kroimy w plastry,
solimy, i pieczemy do miękka. Na patelni i odrobinie oleju smażymy
czosnek aż puści zapach. Dodajemy rodzynki i orzeszki (migdały),
mieszamy. Dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę (po upieczeniu)
i smażymy całość 1 minutę. Odstawiamy. Przekładamy do miski
wsypujemy natkę pietruszki i polewamy zalewą balsamiczną (patrz
poniżej).
simpleprovisions.com.au
3. Bakłażan pieczony z feta i ziołami
1 bakłażan
100g fety
garść natki pietruszki, bazylii, tymianku
Bakłażana przygotowujemy jak wyżej, tzn. kroimy w plastry,
solimy, i pieczemy do miękka. Wykładamy upieczonego bakłażana na
talerz, posypujemy pokruszoną fetą, i ziołami. Polewamy zalewą
balsamiczną (patrz poniżej).
finecooking.com
Zalewa balsamiczna (vinegrette)
1 1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka octu balsamicznego
4 ząbki czosnku
4 łyżki natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
Wszystko wlać do słoika, zamknąć i wymieszać. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
4. Pesto
zobacz tutaj
momwhats4dinner.com
5. Zapiekanka sycylijska
zobacz tutaj
nsandsardines.blogspot.ca
6. Caponata
1 bakłażan
1/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
garść tymianku
3/4 szklanki sosu pomidorowego
Bakłażana kroimy w plastry, a potem solimy, myjemy i suszymy jak
wyżej. Następnie kroimy go w kostkę, odstawiamy. Migdały kroimy
drobniutko, odstawiamy. Na patelnię wrzucamy pokrojony czosnek i
papryczkę chili. Smażymy krótko
na oliwie z oliwek. Następnie wrzucamy migdały i żurawinę i
smażymy następną minutę.
Wrzucamy bakłażana i wlewamy sos pomidorowy (zob. tutaj). Posypujemy tymiankiem.
Smażymy na małym ogniu przez ok 15 minut, żeby smaki się ze sobą
połączyły. Jemy taką caponatę jako dip do chleba, albo jako
dodatek do makaronów.
gourmettraveller.com.au
6a. Bazyliowa caponata i Fettuccini z sosem Alfredo
1 bakłażan
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
3/4 szklanki sosu pomidorowego
garść świeżej bazylii
fettuccini
sos Alfredo
Bakłażana kroimy w plastry, a potem solimy, myjemy i suszymy jak
wyżej. Następnie kroimy go w kostkę, odstawiamy. Na patelnię
wrzucamy pokrojony czosnek i papryczkę chili. Smażymy krótko
na oliwie z oliwek. Następnie wrzucamy bakłażana i wlewamy sos
pomidorowy
(zob. tutaj).
Smażymy na małym ogniu przez ok 15 minut, żeby smaki się ze sobą
połączyły. Na koniec posypujemy bazylią i odstawiamy z gazu.
Fettuccini gotujemy al dente, odcedzamy. Wkładamy makaron ponownie
do garnka i wlewamy sos Alfredo przygotowany wg. przepisu.
Wykładamy na talerz i na wierzch wkładamy 2 łyżki bazyliowej
caponaty.
gourmettraveller.com.au
7. Parmezanowy bakłażan
1 bakłażan
200 g mozzarella
sos pomidorowy
1/2 – 3/4 szklanki parmezanu
Bakłażana kroimy w plastry, a potem solimy, myjemy i suszymy jak
wyżej. Wykładamy bakłażana do natłuszczonej foremki ceramicznej.
Kruszymy mozzarellę, polewamy sosem pomidorowym (zob. tutaj) i posypujemy
parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się
ser stopi. Podajemy posypany natką pietruszki. Taki bakłażan
najlepiej smakuje jeśli robimy warstwy bakłażana, mozzarelli i
sosu pomidorowego.
tablefortwoblog.com
8. Zrazy z serem i szpinakiem
2 bakłażany
1 szklanka twarogu szpinakowego
1 szklanka sosu pomidorowego
100 g żółtego sera
Bakłażany kroimy w podłużne plastry, a potem solimy, myjemy i
suszymy jak wyżej. Pieczemy w piekarniku do miękkości. Po
wystudzeniu nakładamy twaróg szpinakowy (http://elagryz.blogspot.dk/2014/09/nalesniki-10-roznych-przepisow.html), zawijamy i wkładamy do
ceramicznej formy wcześniej natłuszczonej. Polewamy sosem
pomidorowym (zob. tutaj) i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w 180
stopniach.
simply-delicious.co.za
9. Pieczony, grillowany bakłażan
Bakłażany kroimy w podłużne plastry, a potem solimy, myjemy i
suszymy jak wyżej. Pieczemy w piekarniku albo grillujemy do
miękkości. Podajemy taki bakłażan w zalewie balsamicznej (patrz
wyżej) razem z wędzonymi rybami albo rybami w occie.
www.allyskitchen.com
10. Mussaka
zobacz tutaj
jonoandjules.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz