Lubię gotować i lubię wiedzieć co komu najbardziej smakuje. Swoją
przygodę z gotowaniem zaczęłam od eksperymentów, ale już po
jakim czasie uświadomiłam sobie, że mniej mi zależy na
eksperymentowaniu, a bardziej na zadowalaniu innych. Dlatego lubię
oglądać jak gotuje Jamie Oliver bo wydaje mi się, że bardziej mu
zależy na przygotowaniu smacznego posiłku, niż na szokowaniu
„publiczności”. Moim ulubieńcem jest kucharz amerykański Mario
Batali, ufam ze wszystko co gotuje będzie przede wszystkim smaczne.
Ale potrafi również eksperymentować z kontrastami jak np.
przygotować sardynki w cienko pokrojonym plasterku ziemniaka z
innych dodatkami zasmażone na chrupko. Rewelacja!
food52.com
Lubię śledzić
rankingi kulinarne, żeby się przekonać co lubimy jeść. W
ogólnokrajowych rankingach Polacy w większości lubią dania
polskie. I fajnie, że jesteśmy lojalni w stosunku do naszej
tradycji i ziemi. Ja również taki ranking przeprowadziłam i
otrzymałam wyniki trochę inne od ogólnopolskich. Na mojej liście
nie znalazł się kotlet schabowy z kapustą. Nie było żuru,
kotletów mielonych ani flaków. Z kuchni polskiej zdecydowanie
lubimy pierogi, barszcz czerwony, i gołąbki, poza tym lubimy ryby
pieczone albo smażone. Lubimy również zupy, owoce morza i kuchnię
włoską, a w niej makarony, lasagna, risotto z grzybami i pizzę.
Dzięki temu sondażowi poznałam dwie nowe potrawy, jedna z nich to
hicior, czyli kluski ziemniaczane z boczkiem i twarogiem i bogracz,
czyli coś w rodzaju gulaszu. Ciekawym daniem był stek podawany z
owocami. Dodatkowo z mojego sondażu wynika, że mięso niekoniecznie
jest naszą ulubioną potrawą, owszem znajduje się na naszej
liście, ale nie jest daniem dominującym. Z mięsa lubimy kaczkę,
tatar, królika, strogonowa, i zarazy zawijane. Innymi daniami, które
lubimy to sałatki, kuchnia orientalna, kasza manna na mleku, knedle
ze śliwkami, naleśniki, lody, grochówka, fasolka po bretońsku,
chili wegetariańskie, sałatka z soczewicy, i nawet chleb z serem.
Na dzisiaj wybrałam 5 naszych ulubionych potraw, a są nimi hicior,
strogonow, sałatka śródziemnomorska, bogracz, i placek węgierski.
foodreporter.fr
Hicior
6 ziemniaków
ok. 1/2 kg mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
20 g boczku
400 g twarogu
Sama
jeszcze nie próbowałam tego dania, więc podaje przepis pani Doroty
Grzymskiej. Ziemniaki obrać i zetrzeć lub zmielić w maszynce do
mięsa przez gęste sito. Do tarcizny dodać ok 1/2 kg mąki, cale
jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Ciasto musi być
gęste. Pokroić boczek i cebulę i usmażyć na patelni. Zagotować
garnek wody, posolić i dodać łyżkę oleju, żeby kluski się nie
sklejały. Ciasto partiami nakładać na deskę polaną gorącą
wodą. Łyżką po kawałeczku spychać kluski do wrzącej wody. Gdy
kluski wypłyną gotować jeszcze ok 15 minut. Odcedzić w durszlaku
i przelać ciepłą wodą. Podawać z boczkiem, cebulą i
rozkruszonym twarogiem. Dosolić do smaku.
Bogracz
1/2 kg mięsa na gulasz (wieprzowe)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 duża cebula
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1 czerwona papryka
2 łyżeczki mąki
sól
składniki na kluseczki (zwane inaczej kluskami śląskimi)
1 jajko
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
ok. 5-6 ziemniaków
Tej
potrawy również nie próbowałam i dzisiejszy przepis jest
rekomendacją mojego kolegi. Bogracz to danie jednogarnkowe, takie,
które najbardziej nam smakuje. Mięso przyprawić solą i pieprzem i
podsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Dodać cebulę i
razem smażyć. Wsypać przyprawę do gulaszu, przecier pomidorowy,
zamieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać gorącej
wody, tak aby przykryła mięso. Dusić na małym ogniu przez ok.
godzinę, aż będzie miękkie. Przyprawić do smaku i zagęścić
jeśli „gulasz „ jest zbyt wodnisty.
Kluseczki:
Ziemniaki ugotować na miękko, odcedzić i rozgnieść i czekać, aż
wystygną. Podzielić ziemniaki na 4 części i jedna wyjąć. W jej
miejsce nasypać mąki, dodać jajko i zarobić na gładkie ciasto.
Uformować okrągłe kluski, wrzucić do wrzącej osolonej wody, po
wypłynięciu gotować 1-2 minuty. Kluseczki dodajemy do bogracza.
Strogonow
1/2 kg polędwicy wołowej
1 duża cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 łyżki słodkiej papryki
ostra papryka do smaku
sol, pieprz, śmietana do zarobienia
Mój
strogonow nie jest tradycyjny. Tradycyjny jest przygotowywany w sosie
grzybowym, ale mi bardziej smakuje „po węgiersku”. Tajemnica
strogonowa kryje się w sposobie przygotowania mięsa. Mięso powinno
być cienkie i miękkie. Polędwicę wołową kroimy na plastry i
następnie solimy i pieprzymy. Odstawiamy na parę minut, żeby mięso
wchłonęło przyprawy. Następnie kroimy plastry mięsa na cienkie
paseczki. Obtaczamy paseczki w mące i partiami obsmażamy na
patelni. Mięso przekładamy do garnka i powtarzamy. Do garnka
dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Na koniec dodajemy
słodką i ostrą paprykę i chwilkę smażymy, a potem zalewamy wodą
i gotujemy mieszając. Po zagotowaniu przelewamy wodę do garnka z
mięsem, tak żeby przykryło mięso. Dodajemy przecier pomidorowy
mieszamy i lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu przez ok 1 godzinę,
aż mięso będzie miękkie. Na koniec sprawdzamy smaki i je
korygujemy. Zabielamy strogonowa śmietaną.
mytastykitchen.weebly.com
Placek węgierski
Jest
to bardzo fajna potrawa. Placek ziemniaczany powinien być usmażony na chrupko.
Moja tajemnica to robienie cienkiego placka, tak więc jego
nakładanie na patelnie zajmuje mi trochę czasu. Bawię się i
staram żeby ciasto było jak najcieńsze jak to możliwe. Mój sos
jest robiony z leczo, które potem mikserem ręcznym miksuję na
gładko.
Leczo
1 cukinia
1 papryka
1 cebula
2 marchewki
1/2 szklanki papryki konserwowej
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Leczo
jest wyjątkową potrawą, gdyż sposób przygotowania zależy do
tego jakie mamy pod ręką warzywa. Można przygotować bazę złożoną
z poszatkowanej marchewki, selera i pietruszki do której dodajemy
smażoną paprykę. Albo robimy z innych składników. Osobiście
bardzo lubię cukinię, więc wykorzystuję ją do prawie wszystkich
przepisów. Mój sposób przygotowania leczo polega na wykorzystaniu
papryki konserwowej. Zauważyłam, że ocet zawarty w takiej papryce
idealnie łączy pozostałe składniki. Można robić leczo
wykorzystując gotową przyprawę leczo, ale taka potrawa mniej mi
smakuje. Tak więc smażymy osobno każde warzywa. Jeśli używamy
marchewki, selera i pietruszki jako bazy, to musimy te warzywa
najpierw poddusić, zanim je połączymy z następnymi i przyprawimy.
Na koniec część miksujemy na gładko i dodajemy do placka
węgierskiego.
Sałatka śródziemnomorska
Składniki na grecką sałatę (włączając fetę)
1 jajko na osobę
ziemniaki ugotowane i podsmażone na chrupko na patelni.
Jest
to bardzo fajne danie na lato. Przygotowujemy sałatkę grecką,
składającą się z pomidorów, ogórka oliwek i fety. Rozkładamy
sałatkę na talerze. Na każdy talerz wkrajmy po jednym jajku (albo
więcej) i na to rozrzucamy podsmażone na chrupko plasterki
ziemniaków. Tego typu sałatkę latem można traktować jako
pełnowartościowe danie obiadowe. Serdecznie polecam.
jejku ile smakowitości :)
OdpowiedzUsuń