Grzyby i ketchup smakują
tak samo? Ano tak, a to dzięki smaku Umami. Smak Umami zawierają
różnorodne produkty i pozornie są ze sobą niezwiązane.
Przykładowo kapusta kiszona jest również źródłem tego smaku i
dodana do potraw sprawia, że
smakują lepiej. Co ciekawe, czym ciemniejszy grzyb, tym więcej jest
w nim Umami. Smak Umami równoważy smak solny i pozwala na
zmniejszenie ilości soli o 50% bez straty dla całego smaku. Pomimo,
że można kupić grzyby
przez caly rok, a zawdzięczamy to pieczarkom, to grzyby zawsze będą
mi się kojarzyć z latem... no i jesienią. Kto nie lubi kurek? A
przecież to grzyby letnie i dostępne prawie przez cały sezon.
Grzyby są również ważnym elementem zbilansowanej diety. Zawierają
sporo białka (dlatego nazywane są przez niektórych roślinnym lub
leśnym mięsem), witaminy z grupy B i mikroelementy takie jak
żelazo, potas, selen i wapń.
Za najzdrowsze uchodzą grzyby letnie, kurki, boczniaki i prawdziwki.
Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, obniżają
poziom cholesterolu i cukru we krwi, przyspieszają gojenie się ran.
Należy jedynie pamiętać o tym, że
grzyby są ciężkostrawne i osoby które mają
problemy z ich trawieniem, powinny łączyć je z kaszą
jaglaną i nie dodawać ich
do ziemniaków, kasz, ryżu czy makaronów i nigdy nie jeść słynnej
jajecznicy z grzybami :)
Są zdania, że grzyby się je jedynie dla ich smaku i aromatu. Przygotowuje się je mniej więcej tak samo (zobaczcie poniżej) a jednak każda potrawa to uczta. Stosujemy je do wszystkiego do zup, sosów, jako danie główne (są osoby które robią z nich pasztet, albo smażą je jak kotlet schabowy). Grzyby są idealnym produktem dla wegetarian, i fajnie pasują jako dodatek do dań mięsnych, jak np., poniżej załączony przepis na balsamiczne pieczarki. Poniżej znajdziecie 10 różnych przepisów na dania z grzybami, myślę że zainspirują was do wszechstronnego stosowania ich w kuchni.
Kotlety z kaszy gryczanej
i grzybów
1 torebka kaszy gryczanej (albo kasza jaglana jako zdrowsza alternatywa)
bułka tarta do zarobienia
150 g pieczarek albo leśnych grzybów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
Kaszę
umyć i sfermentować przez noc (zob. tutaj). Następnego dnia ugotować na
miękko. Pieczarki albo leśne grzyby umyć, obrać i pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę.
Usmażyć cebulę na patelni
na oleju, aż będzie szklista. Dodać rozgnieciony czosnek i grzyby.
Podsmażyć, posolić i popierzyć
do smaku. Pod koniec dodać trochę masła dla smaku. Kaszę
odcedzić i przesypać do miski. Dodać usmażone grzyby i lekko
przestudzić. Zmiksować wszystko blenderem i przyprawić do smaku.
Dodać natkę i zarobić wszystko bułką tartą.
Uformować kotleciki i usmażyć na patelni, albo upiec w piekarniku.
Podawać z sosem grzybowym i sałatką.
apetyt-na-kuchnie.pl
apetyt-na-kuchnie.pl
Zapiekanka
kalafiorowo-grzybowa
1 kalafior
farsz grzybowy (patrz powyżej)
ser żółty
1 szklanka jogurtu greckiego
1 jajko
parmezan
Nagrzać
piekarnik do 220 stopni. Blaszkę wysmarować olejem i rozłożyć na
niej różyczki kalafiora. Skropić olejem albo oliwą i lekko
posolić i popieprzyć. Piec w piekarniku po środku przez ok. 30
minut. Wyjąć. W międzyczasie przygotuj farsz grzybowy jak powyżej.
Lekko przestudzone różyczki kalafiora dodać do farszu grzybowego i
wymieszać. W dużej misce wymieszać grecki jogurt, żółty ser i
jajka. Wrzucić do tego kalafior z grzybami i dobrze wymieszać.
Przełożyć zawartość miski do pojemnika do pieczenia zapiekanki i
posypać parmezanem. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Następnie zdjąć folię i
zapiec ser przez następne 10 minut. Podawać z pesto pietruszkowym
(zob. tutaj)
theironyou.com
theironyou.com
Tarta z grzybami
Ciasto na tarte:
1 3/4 szklanki mąki
szczypta soli125g masła
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody (albo śmietana do zarobienia).
Farsz:
300g grzybów leśnych
masło
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
1 jajko
ok. 1/2 szklanki śmietany
tarkowany ser żółty
Idealne
danie na spotkanie wśród małego grona przyjaciół...
Farsz:
Grzyby myjemy i grubo kroimy. Cebulę
kroimy w kostkę. Na oleju i maśle podsmażamy cebulę,
aż się zeszkli. Następnie dodajemy zgnieciony czosnek i chwilkę
podgrzewamy. Dodajemy grzyby i smażymy. Pod koniec doprawiamy solą
i pieprzem. Przekładamy grzyby do miski. Do ostudzonych grzybów
dodajemy śmietanę i mieszamy. Następnie dodajemy 1 jajko i
wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy. Jeśli chcemy żeby
grzyby były przyrumienione a nie „ugotowane” na tłuszczu to
smażymy je tak żeby zawsze było jeszcze miejsca na patelni, czyli
po trochu. Za każdym razem je wyjmujemy do miski i powtarzamy proces
z pozostałymi grzybami.
Ciasto: Do mąki dodajemy sól i tarkujemy masło. Mieszamy masło z mąka i do środka dodajemy jajko i żółtko. Zarabiamy szybko i na koniec zarabiamy wodą, albo śmietaną. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Albo wałkujemy ciasto od razu, wkładamy do pojemnika i to wszystko wkładamy do lodówki (ja wolę ten sposób dlatego, że ciasto łatwo się wałkuje, a potem i tak poleży w lodówce). Po schłodzeniu ciasta pieczemy je w 180 stopniach aż lekko się zarumieni, ok 15 minut.
Na podpieczone ciasto
wykładamy farsz wcześniej przygotowany i posypujemy żółtym
serem. Zapiekamy w piekarniku (180 stopni) przez ok 30 minut.
recipemain.com
recipemain.com
Kopytka z grzybami
Ciasto na kopytka:
1kg ziemniaków
1 jajko
200g mąki plus trochę do podsypywania
Danie
dla tych którzy nie wiedzą jak podawać kopytka, w restauracjach
podaje się je z truflami...
Ziemniaki obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Przecisnąć przez prasę albo rozbić na gładką masę. Ostudzić. Dodać 1 jajko i mąkę i zagnieść na lekko klejące się ciasto. Im mniej mąki tym kopytka będą bardziej pulchne. Zagotować wodę lekko osoloną w garnku i zmniejszyć gaz, gotować kopytka porcjami. Po wypłynięciu wyjmować kopytka łyżką cedzakową. Podawać z farszem grzybowym. Włosi robią kopytka z pieczonych ziemniaków żeby nie miały w sobie dużo wody. W ten sposób dodają dużo mniej mąki przez co kopytka są smaczniejsze i bardziej pulchne!
Ziemniaki obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Przecisnąć przez prasę albo rozbić na gładką masę. Ostudzić. Dodać 1 jajko i mąkę i zagnieść na lekko klejące się ciasto. Im mniej mąki tym kopytka będą bardziej pulchne. Zagotować wodę lekko osoloną w garnku i zmniejszyć gaz, gotować kopytka porcjami. Po wypłynięciu wyjmować kopytka łyżką cedzakową. Podawać z farszem grzybowym. Włosi robią kopytka z pieczonych ziemniaków żeby nie miały w sobie dużo wody. W ten sposób dodają dużo mniej mąki przez co kopytka są smaczniejsze i bardziej pulchne!
Farsz:
300g
grzybów
1
cebula1 ząbek czosnku
masło i olej
4 suszone grzyby
natka pietruszki albo świeży tymianek
Grzyby myjemy i grubo
kroimy. Cebule kroimy w kostkę. Na oleju i maśle podsmażamy
cebulę, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy zgnieciony czosnek i chwilkę podgrzewamy.
Dodajemy grzyby i smażymy. Pod koniec doprawiamy solą
i pieprzem.
Na ugotowane kopytka nakładamy sos grzybowy i tarkujemy na drobnej tarce suszone grzyby. W ten sposób sos grzybowy nabierze intensywnego aromatu i smaku. Można posypać całość natką pietruszki albo świeżym tymiankiem.
singlefare.com
Makaron nitki z grzybami
i szpinakiem
Makaron nitki
300g grzybów leśnych albo pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka szpinaku (mrożonego albo świeżego)
1/2 szklanki białego wina
1/4 szklanki śmietanki
Sos: Grzyby myjemy i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy grubo pokrojone grzyby i zmiażdżony czosnek. Smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy wino i redukujemy, aż zostanie mało sosu. Dodajemy szpinak i krótko podgrzewamy. Wykańczamy śmietanką.
Makaron gotujemy na miękko, można nawet przegotować bo idea tej potrawy jest zrobienie makaronu które można uformować w zlepione ciasto. Taki makaron odcedzamy a potem układamy w foremki bez dna i ugniatamy. Zdejmujemy foremki tworząc z makaronu ciasto. Na ciasto makaronowe polewamy sos grzybowo-szpinakowy.
rawmazing.com
Risotto z grzybami
200g ryżu Arborio
50 g masła
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
wywar z suszonych grzybów
1/4 szklanki parmezanu
farsz grzybowy (zobacz powyżej)
suszone grzyby.
Takie
danie z powodzeniem mogłabym zamówić w restauracji...
Ryż dobrze
umyć i sfermentować (zobacz kwas fitynowy). Następnego dnia dobrze
wypłukać ryż i odstawić. Suszone grzyby zalać wodą, dodać liść
laurowy i włoszczyznę. Gotować przez około pól godziny a potem
odcedzić. Zachować grzyby które można dodać do farszu. W garnku
rozpuścić 25g masła i dolać trochę oliwy. Dodać cebulę i
smażyć aż stanie się szklista. Wlać wino i zredukować alkohol.
Dodać sfermentowany ryż i zamieszać. Wlać ciepły wywar grzybowy
(1 łyżka wazowa) i zamieszać. Gotować na małym ogniu ciągle
mieszając aż wywar zostanie wchłonięty. Powtórzyć proces, wlać
1 łyżkę wazową wywaru i gotować mieszając. Powtarzać tak
długo, aż ryę będzie lekko miękki, chodzi o to żeby ziarenka
ryżu można było oddzielić i żeby nie zrobiła się z tego papka.
Na koniec dodajemy parmezan i drugą połowę masła. Mieszamy do
połączenia się składników. Przyprawiamy solą i pieprzem do
smaku. Nakładamy na talerz i polewamy farszem. Dla wzmocnienia smaku
można starkować trochę
suszonych grzybów.
gooddinnermom.com
gooddinnermom.com
Sałatka z soczewicy i
pieczonymi grzybami
1 szklanka soczewicy
250g grzybów albo pieczarek
1-2 ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki
natka pietruszki albo mix sałatowy
sok z cytryny (1/4)
Soczewicę
fermentujemy przez noc (zob. tutaj). Następnego dnia płuczemy i gotujemy
w lekko osolonej wodzie do miękka (ok 5-10 minut). Odcedzamy. Na
patelni podsmażamy wyciśnięty czosnek razem z ostrą papryczką.
Gdy uwolnią się zapachy dodajemy soczewicę i wyłączamy gaz.
Mieszamy wszystko. W międzyczasie myjemy i kroimy grzyby na grube
plasterki. Układamy w formie do pieczenia i smarujemy oliwą z
oliwek i delikatnie solimy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni do momentu aż grzyby lekko się nie pomarszczą (można
również użyć balsamicznych pieczarek – zobacz poniżej).
Wyjmujemy upieczone pieczarki i dodajemy do soczewicy. Na koniec
dodajemy natkę albo mix sałatkowy i mieszamy wszystko razem.
Przyprawiamy jeszcze raz do smaku.
buzzfeed.com
buzzfeed.com
Grzybowa lasagna
płaty lasagni
farsz grzybowo-szpinakowy (patrz wyżej)
200g ricotty
parmezan
ser żółty tarkowany
Sos Alfredo (zob. tutaj)
Oliwki albo kapary albo konserwowe ogórki drobno pokrojone
Ugotować
płaty lasagna al dente. Przecedzić i przepłukać pod wodą. Do
foremki nalać trochę sosu Alfredo, Na płaty lasagna nałożyć
ricottę i rozprowadzić do połowy. Na ricottę nałożyć grzyby ze
szpinakiem i zawinąć płat. Włożyć taki płat do foremki i
powtórzyć proces ze wszystkimi płatami. Robimy ich tyle ile
potrzebujemy a to zależy od tego jak głodni jesteśmy i ile osób
mamy na obiad. Wierzch polewamy sosem Alfredo, posypujemy żółtym
serem i parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 30 minut.
closetcooking.com
closetcooking.com
Balsamiczne pieczarki
250g grzybów (mogą być pieczarki)
1 mała cebula
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
1 plaska łyżka mąki do zagęszczenia
Smażymy
na złoto cebulę pokrojoną w kostkę. Pieczarki albo inne grzyby
kroimy na duże kawałki i smażymy po trochu na patelni, tak żeby
było dużo miejsca. Grzyby powinny się ładnie podsmażyć a nie
ugotować. W trakcie smażenia przyprawiamy je solą. Po usmażeniu
przekładamy na talerz i powtarzamy proces z pozostałymi grzybami.
Na koniec wlewamy ocet i sos sojowy i mieszając redukujemy płyny
upewniając się, że wszystko co przywarło do patelni zostanie
wchłonięte przez sos. Wrzucamy pieczarki i cebulę i dodajemy mąkę
rozprowadzoną wodą i zagotowujemy wszystko do zgęstnienia.
Odstawiamy. Podajemy sos albo z potrawami wegetariańskimi albo z
pieczonym mięsem albo stekami.
culinaryhill.com
culinaryhill.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz