Szacuje się, że
ok. 50% ludzi na świecie posiada taką
czy inną formę alergii,
oraz że wzrost zachorowań
na tego typu schorzenie obserwuje się w krajach rozwiniętych od
niecałych 50 lat! Są to
przytłaczające liczby. Coraz częściej słyszymy glosy, że
alergie biorą swój początek od naszego układu pokarmowego. Jest
wiele teorii na temat przyczyn alergii. Jedna z nich to, że
nasz układ odpornościowy zawiódł, a inna to, że
podziurawiliśmy sobie jelita i stąd
nasze alergie. Dzisiaj o tych podziurawionych jelitach, czyli o
zespole przepuszczającego jelita (leaky gut syndrome, LGS). Może to
być schorzenie na które cierpi większość ludzi na świecie i nic
o tym nie wiemy!
Niewiele wiemy w Polsce na
temat zespołu nieszczelności jelita, albo LGS. W internecie jest
wiele informacji poświęconych temu schorzeniu, ale są to
opracowania głównie anglojęzyczne, w języku polskim możemy
znaleźć jedynie kilka wpisów. Tą
chorobą zainteresowały się
przede wszystkim środowiska praktykujące medycynę naturalną
(została oficjalnie odkryta w latach 80-ych XX wieku) i nie dziwi
nas już, że klasyczna
medycyna uparcie idzie z tylu, pomimo że
wiadomo że leki używane do
chemioterapii są odpowiedzialne za dziurawienie jelit. To dzięki
takim obserwacjom wiemy, że
jednym ze sposobów leczenia tego schorzenia jest podawanie pacjentom
l-glutaminy. L-glutamina zapobiega przed rozpadem ścianek układu
pokarmowego, tak więc podawanie tego aminokwasu pacjentom powinno
teoretycznie pomóc im w
naprawianiu szkód. Jeśli chcecie przyjmować ten aminokwas jako
suplement, to rozłóżcie dawkę na cały dzień
i przyjmujcie go z jedzeniem. Większość badań
stosuje l-glutaminę w dawkach od 10-40g dziennie. Jeśli nastąpi
biegunka zmniejszycie dawkę. Naturalnie występuje ona w mięsie,
jajkach, jogurcie, roślinach strączkowych oraz kapuście.
Badania naukowe z ostatnich
lat wskazują coraz wyraźniej na niezwykle istotny wpływ zaburzeń
jelitowych na rozwój różnorodnych chorób. Już
teraz LGS wiąże się z takimi chorobami jak: zespól przewlekłego
zmęczenia, reumatoidalne zapalenie stawów, astma, stwardnienie
rozsiane, choroba Crohna, celiakia, nietolerancja pokarmowa, cukrzyca
i inne. Może również być przyczyną
wszystkich alergii – a na nie choruje już prawie polowa
ludzkości! Wciąż pojawiają się nowe informacje przypisujące
jelitom funkcje znacznie szerszą
niż tylko trawienie i wchłanianie wszelkich elementów odżywczych
potrzebnych dla zaspokojenia potrzeb budulcowych, energetycznych i
regulacyjnych.
Jelito, ponieważ stanowi
obszar środowiska zewnętrznego umożliwiającego dostęp do naszego
wnętrza pełni ważną rolę
w naszym życiu. Nie tylko uczestniczy w trawieniu, ale również
zabezpiecza nas przed potencjalnie szkodliwymi dla nas składnikami.
i drobnoustrojami. Aby tego dokonać ściana jelita musi być jak
potężny filtr pozwalający przeniknąć do krwi tylko bezpiecznym
elementom pokarmu i to przede wszystkim w formie zdegradowanej,
akceptowanej przez organizm. To zadanie należy do nabłonka
jelitowego i jeśli wszystko działa jak powinno, tylko dobrze
strawione cząstki przenikają do środka. Pod nabłonkiem znajdują
się składniki układu immunologicznego pozwalające chronić nas
przed wnikaniem szkodliwych drobnoustrojów i toksyn jak i
generowanie odporności przeciwko obcym ciałom.
Zespól LGS rozpoczyna się,
gdy rozwijające się w ścianie jelita zapalenie (do zapalenia może
dojść gdy mamy biegunkę, tak więc za każdym razem gdy ją
mamy róbmy wszystko, żeby się jej pozbyć) prowadzi m.in. do
uszkodzenia połączeń pomiędzy komórkami nabłonka jelitowego
który „przecieka” i traci zdolność wybiórczej
absorpcji składników pokarmowych. W ten sposób ze światła jelita
do krążenia dostają się niewłaściwe, szkodliwe czynniki, co
może wywołać szereg zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. W
efekcie rozwija się cały szereg objawów, w tym m.in., problemy
skórne, zaburzenia związane z przewodem pokarmowym (zgaga,
biegunka, wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha), dolegliwości stawowe,
problemy ze snem, słaba koncentracja i pamięć, depresja, alergie
pokarmowe, zapalenie zatok, chroniczny katar, problemy
kardiologiczne, zaburzenia ciśnienia krwi, obrzęki, a także
zaburzenia odporności i nowotwory. W wyniku tego dochodzi do przeciążenia
wątroby, osłabienia układu immunologicznego, albo alergii, nie
tylko pokarmowej. Konsekwencją
jest odkładanie się szkodliwych produktów w mięśniach, skórze,
mózgu, narządach wewnętrznych, stawach, gruczołach oraz
rozprzestrzenienie się stanu zapalnego na cały organizm. W zespole
cieknącego jelita ograniczona jest również absorpcja składników
odżywczych. Dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, a to
prowadzi do niedoborów żywieniowych.
LGS jest trudny do
zdiagnozowania z wielu powodów. Występuje w nim wiele pozornie
niezwiązanych ze sobą objawów, ma wiele przyczyn, a także nie ma
swoistego testu, który mógłby potwierdzić rozpoznanie. W praktyce
jedyna metoda do rozpoznania LGS to TEST z Mannitolem i Laktulozą.
Mannitol jest małą cząsteczką, która łatwo ulega wchłanianiu,
laktuloza jest większą molekułą. która nie ulega absorpcji.
Pacjent wypija roztwór zawierający te dwie substancje, a po 6
godzinach przeprowadza się badanie moczu. Przepuszczalność jest
prawidłowa, gdy w moczu jest niski poziom mannitolu (został
wchłonięty) i wysoki laktulozy (ponieważ nie została wchłonięta,
została wydalona). W przypadku nieszczelnego jelita dochodzi do
zaburzeń występowania tych substancji w moczu, jak np. niski poziom
laktulozy świadczy o zaburzeniach wchłaniania.
Chcąc się wyleczyć z LGS
trzeba się nastawić na wielomiesięczny proces. Proces ten może
jednak trwać i parę lat.
Zaczynamy od notesu, do którego wpisujemy rodzaj posiłków i
objawy – w celu wykrycia szkodliwych składników. Jak je
rozpoznasz wyeliminuj je ze swojej diety. Unikaj żywności, która
wpływa niekorzystnie na wątrobę. Jak stworzysz listę szkodliwych
produktów wyeliminuj je i zacznij jeść to wszystko, co możesz.
Dodawaj do pożywienia multiwitaminy (bo na pewno posiadasz
niedobory) enzymy trawienne (zapewniają większy rozpad pokarmu
przez co, mniej niestrawionych cząstek przedostanie się z jelita do
krwiobiegu), kwasy omega-3 (przynajmniej 3000 mg EPA i DHA) i
L-glutaminę (zobacz wyżej), co pomoże w trawieniu i odbudowaniu
ścianek jelita. Naturalne źródła l-glutaminy znajdują się
przede wszystkim w mięsie, ale również znajdziemy ją
we wszystkich produktach bogatych w białko. Tak więc można znaleźć
ją w jajkach, jogurcie,
twarogu i roślinach strączkowych. Z warzyw najbogatszym źródłem
glutaminy jest kapusta, a szczególnie czerwona kapusta, oprócz tego
znajduje się w szpinaku, burakach i natce pietruszki. Zrób również
test na pasożyty, niektórzy sądzą,
że one dziurawią
jelita. Jak już ustabilizujesz ścianki zacznij od wprowadzania
dobrych bakterii. Zacznij dodawać probiotyki i jedz kiszonki (ale
nie wcześniej). Po tym wszystkim musisz zmienić sposób odżywiania,
na zdrowy, bez konserwantów, bez sztucznego cukru, dużo warzyw, i
stosuj dietę rozdzielną,
bo tylko ona zapewni, że jedzenie będzie właściwie trawione (to
również dotyczy wegetarian – fasole jemy tylko z warzywami czyli
bez węglowodanów, ani bez innych form białkowych). Pamiętaj, że
komórki jelita odradzają się codziennie, więc każda zmiana
będzie trwale zapisana i przekazana nowym pokoleniom komórek (zob.
pamięć komórkowa).
Często słyszę, że
kiedyś nasze babcie mogły jeść wszystko i nie musiały patrzeć
na każdy produkt ze strachem. To prawda, ale od tamtego czasu coś
się zmieniło. Jak napisałam na wstępie, od 50 lat obserwuje się
wzrost zachorowalności na alergie i to jest alarmujące. Jeśli
prawdą jest, że
przyczyną takiego stanu
jest przepuszczające jelito, to jest to tylko konsekwencja obecnego
stylu życia. Mnóstwo konserwantów, produkcja zwierząt no i te
wszystkie leki. Kiedyś z ciekawości sprawdziłam skutki uboczne
większości leków i wszystkie miały negatywny wpływ na układ
pokarmowy (biegunki albo zaparcia). Dziwicie się, że
większość jest chorych? Najgorsze w tym jest to, że
zaczynamy przyjmować symptomy takie jak biegunki, zaparcia czy
wzdecia jak coś naturalnego. Ciesze się, że
przez przypadek zdefiniowano „nowe” schorzenie cywilizacyjne –
LGS - przynajmniej teraz jest dowód, że należy wziąć zdrowie w
swoje ręce i nikt mi już nigdy nie powie, że
ludzie którzy dbają o swoje zdrowie to ludzie z chorobą
psychiczną (bo amerykańscy
psychologowie właśnie wymyślili nową
chorobę być opisać tego typu zachowanie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz