Mamy sezon na cukinie.
Właściwie cukinia stała się tak popularna że
można ją praktycznie kupić
o każdej porze roku. Cukinia jest moim ulubionym warzywem i
wykorzystuję ją
do przyrządzenia prawie każdej potrawy. Poniżej zamieszczam 10
wybranych przepisów na dania z cukinii. Niektóre z nich już
publikowałam ale również znajdziecie tu nowe przepisy. Oprócz
nich jest wiele innych, część ich również znajdziecie na moim
blogu. Używam jej do robienia zapiekanek i różnorodnych tart.
Fajną tartę
można zrobić z ciasta francuskiego do którego dodajemy starkowaną
cukinię wymieszaną
z fetą, parmezanem, skórką
z cytryny, miętą śmietaną i jajkiem. Specjaliści od gotowania
uważają że składniki
które idealnie harmonizują z cukinią
to: anchowy, bazylia, bułka tarta, ostra papryka, rożnego rodzaju
sery, śmietana, jogurt, twarogi, bakłażan, czosnek, orzeszki
laskowe, cytryna, grzyby, oliwa z oliwek, cebula, rożnego rodzaju
pesto, łosoś, pomidory, ocet, wszystkie zioła i orzechy włoskie.
W mojej przygodzie z gotowaniem odkryłam że
ciekawym składnikiem jest również tahini i ziarna sezamu, stąd
mój pomysł na zupę i hummus (zobaczcie).
1. Zupa z cukinii
Lubię
tę zupę gdyż ma niepowtarzalny smak a to dzieki dodaniu
jednego składnika. Moja filozofia gotowania jest tworzenie potraw o
wyrazistym smaku a to polega na używaniu niewielu składników ale
tak żeby wydobyć specyficzny smak. Bardzo polecam tę
zupę gdyż jest ona jednym z dowodów na to że
dodając tylko jeden składnik jesteśmy w stanie stworzyć coś
niepowtarzalnego:
http://elagryz.blogspot.dk/2014/09/pokochaj-zupy.html
chocolateandzucchini.com
chocolateandzucchini.com
2. Pasztet z cukinii
Proponuję
robić małe porcje tego pasztetu, ale jak wyjdzie wam więcej to
można ten pasztet zamrozić. Jest smaczny, zdrowy i sycący.
Składniki
1/2 kg cukinii
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 camembert bez skórki pleśniowej
1 mała kajzerka
3/4 szklanki bułki tartej
50 g oliwek
garść słonecznika
garść natki pietruszki
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Cukinię
tarkujemy na grubych oczkach. Cebulę
smażymy na złoty kolor.
Ząbek czosnku wyciskamy. Camembert obieramy ze skórki
i kroimy na drobne kawałki. Kajzerkę moczymy. Oliwki kroimy w
drobną kostkę. Słonecznika
mielimy w młynku. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Dodajemy
jajko, kajzerkę, bułkę tartą,
zioła, sól i
pieprz. Mieszamy. Całość wykładamy do formy wyłożonej papierem
do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu pasztet dzielimy na porcje.
Część możemy zamrozić a część zostawić w lodówce.
Ja zwykle robię smarowidło miksując pasztet z masłem i takie
trzymam w lodówce. Używam
go do kanapek na śniadanie albo kolację.
3. Placki z cukinii
Myślę że wersji
tego przepisu jest tyle ile jest ludzi na ziemi. Przepis na te placki
jest idealnym przykładem na to czym jest gotowanie, bierzemy
podstawowy przepis i zmieniamy go w coś swojego. Mój
przepis opiera się na ziołach i odrobinie kminku. Lubię
kontrasty w potrawach i kminek właśnie jest tutaj tym kontrastem.
Do tego możemy dodać dżem z pieczonej papryki i cebuli z nutką
ostrej papryki. Jeśli chcemy wzbogacić te danie dodajmy coś
wędzonego, ser, tofu ale jeśli ktoś je ryby to wędzonego łososia.
Składniki
1 cukinia
1/2 cebuli czerwonej1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
1/2 łyżki kminku
1 jajko
2-3 łyżki maki
sól, pieprz
Tarkujemy cukinię
na grubych oczkach. Do niej dodaję
pokrojoną w kostkę cebulę,
wyciśnięty czosnek, i zioła. Zwykle poleca się odsączyć cukinię
ale ja tego nie robię, wolę
gdy moje placki są soczyste. Do warzyw dodaję
resztę składników i mieszam ciasto. Moje placki są cienkie jak
placki ziemniaczane. Staram się żeby były chrupiące. Do
usmażonych placków dodajemy dżem z pieczonej papryki i cebuli
(zobacz poniżej).
foodandwine.com
Dżem paprykowo cebulowy
3 czerwone papryki
1 duża cebula1 łyżka octu
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 ostrej papryczki
sól
pieprz
Papryki pieczemy w
piekarniku w 200 stopniach przez ok 30 minut przewracając je od
czasu do czasu. Skórką
powinna zrobić się czarna. (można również to robić na palniku
ale jest to sposób bardziej pracochłonny). Po upieczeniu zawijamy
papryki w folię i
odczekujemy ok 5 minut. Rozwijamy i zdejmujemy skórki
usuwając jednocześnie środek. Robimy tak ze wszystkimi paprykami.
Wkładamy je do pojemnika i miksujemy blenderem. Cebulę
kroimy w kostkę i smażymy na oleju przez około 20 minut. Smażymy
ja na małym ogniu żeby cebula była słodka. Kończymy smażenie
gdy cebula jest złocista a nie czarna. Czarna dodaje goryczkę,
którą niektórzy bardzo
lubią. Do dżemu jednak dodajemy słodką cebulę.
Cebulę również miksujemy
blenderem. Możemy zblendować
paprykę i cebulę
jednocześnie albo osobno. Do miksu dodajemy odrobinę ostrej papryki
i gotujemy na małym ogniu aż zacznie być szklista. W trakcie
próbujemy i doprawiamy do smaku.
4. Letcho warzywne
Nie nazwalałbym tego dania
daniem cukiniowym ale robiąc letcho używam jej jako podstawy. Myślę
że to właśnie ze względu
na obojętny smak cukinii możemy ją
stosować w rożnych potrawach i dlatego ją
lubimy: http://elagryz.blogspot.dk/2015/05/smaczne-dania.html
mytastykitchen.weebly.com
mytastykitchen.weebly.com
5. Curry warzywne
Przykład jak cukinia
inaczej smakuje jeśli dodamy do niej przyprawy indyjskie:
http://elagryz.blogspot.dk/2014/10/rozgrzewajaco.html
myfancypantry.com
myfancypantry.com
6. Chili wegetarianskie
Inna wersja tego samego
podejścia. Użyjcie cukinii do zrobienia potrawy z wykorzystaniem
fasoli: http://elagryz.blogspot.dk/2014/10/rozgrzewajaco.html
www.myrecipes.com
www.myrecipes.com
7. Kotlety z kaszy
jaglanej i cukini
Są
to moje ulubione kotlety warzywne. Lubię
je tak bardzo że używam
tego farszu do robienia gołąbków wegetariańskich:
http://elagryz.blogspot.dk/2015/07/kasza-jaglana.html
deliciouseveryday.com
deliciouseveryday.com
8. Gołąbki
wegetariańskie
Ten sam farsz i zupełnie
inna potrawa. Farsz jest zbity więc przypomina on najbardziej
oryginalny przepis, przy jedzeniu tego rodzaju gołąbków farsz nie
rozpada się: http://elagryz.blogspot.dk/2015/07/kasza-jaglana.html
www.mniumniu.com
www.mniumniu.com
9. Humus z cukini
Właściwie to nie jest
hummus ale dip z cukinii. Dla mnie to hummus bo robię ten dip z
tahini. Super jako dip z warzywami i pita ale również można go
użyć do tortilli.
Składniki
1 kg cukinii
2 ząbki czosnkuoliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tahini
sól, pieprz
1 łyżka wędzonej papryki
6 suszonych pomidorów
garść natki pietruszki
2 łyżki babaganush
Cukinie przekrajmy wzdłuż
i pieczemy w piekarniku aż będzie miękka. Chodzi tu żeby cukinia
zawierała jak najmniej wody. Po ostudzeniu kroimy je na kawałki,
wkładamy do miski a do niej również pokrojone pomidory czosnek,
sok z cytryny, tahini sól,
pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy. Na koniec przyprawiamy
dipem babaganush (przepis znajdziecie na:
http://elagryz.blogspot.dk/2015/07/zdrowe-wegetarianskie-saatki.html).
Taki dip idealnie pasuje do surowych warzyw i pity albo można go
również użyć jako farszu do tortilli.
10. Spaghetti z cukinii
Tego rodzaju spaghetti jadam
tylko jeśli lekko zblanszuję
cukinię. Nie jestem w
stanie się przekonać do jedzenia surowej cukinii. Blanszowanie
również sprawia że
cukinia przypomina makaron. Można do takiej potrawy użyć własnego
sosu pomidorowego ale uważam ze jest to pójście na
łatwiznę. Proponuje wykorzystać do tej potrawy dip babaganush
(zob. przepis na:
http://elagryz.blogspot.dk/2015/07/zdrowe-wegetarianskie-saatki.html)
i dodać ugotowaną
cieciorkę albo fasolę.
Innym super pomysłem jest podanie takiego spaghetti z sosem
grzybowym
(http://elagryz.blogspot.dk/2015/06/to-smakuje-10-roznych-potraw-z-grzybami.html).
Zasada w przygotowaniu tej potrawy to użyć jedną
średnią cukinię na jedną
osobę.
Składniki
1 cukinia
Sos pomidorowy, grzybowy
albo babganush (zobacz wyżej)
Do zrobienia tego makaronu
potrzebna nam będzie temperówka z dwoma końcami. Odcinamy końce
cukinii i wkładamy do temperówki. Skręcamy cukinię
w ten sam sposób jakbyśmy temperowali ołówek. W międzyczasie
nastawiamy wodę w garnku do gotowania. Woda powinna jedynie
przykrywać dno. Wybieramy taki garnek do którego zmieści się
również durszlak. Jak woda zacznie się już gotować wkładamy
spaghetti z cukinii i przykrywamy pokrywką.
Parzymy cukinie przez ok 3-5 minut. Po sparzeniu wyjmujemy durszlak i
przekładamy „makaron” na talerz. Polewamy wybranym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz