Gdy
już mamy dość picia herbaty w zimowe dni warto przerzucić się na
zupy. Zupy zimą nie tylko nas rozgrzewają, ale również
nawadniają. Wszyscy wiemy, że należy regularnie pić, ale zimą
czasami mamy z tym problemy, bo ile można wypić herbat na dzień.
Zimne napoje, albo zimna woda nie są tak atrakcyjne, jak latem, więc
istnieje szansa, że zimą pijemy mniej niż powinniśmy. Zupy są
super alternatywą i nie zawsze muszą być sycące, czasami mogą
być tylko rozgrzewającym płynem. Czasami takie zupy możemy zrobić
z niczego, tak jak moją dzisiejszą zupę. Inspiracją na zupę był
smak curry, który uwielbiam. Zwykle robię gęste curry warzywne,
które podane z ryżem jest jednym z moich ulubionych dań
obiadowych. Dzisiaj zrobiłam z tego płyn do picia i z perspektywy
czasu dochodzę do wniosku, ze jest to kolejna wariacja na
nieśmiertelną zupę pomidorową.
Zrobienie
takiej zupy zajęło tylko chwilę, tylko dlatego, że miałam już
przygotowany wywar warzywny w lodówce. Zachęcam wszystkich
wegetarian do przygotowywania pół-składników jak np. wywar
warzywny, sos pomidorowy, albo różnego rodzaju dipy i
przechowywanie ich w lodówce. W ten sposób przygotowywanie posiłków
przestanie być czasochłonne. Czasami może być tak jak z tym
obiadem, czyli zrobienie posiłku to tylko połączenie składników
w jedną całość. Dzisiaj więc była zupa curry i do tego tortilla
z hummusem (który zawsze jest u mnie w lodówce ) - szybki i fajny
obiad. Do zupy dodałam tylko warzywa, bo moim zamiarem było
przygotowanie szybkiej rozgrzewającej zupy. Ale z powodzeniem możemy
dodać do niej ryżu. A tortillę z hummusem stworzyłam na wzór
gyros, czyli na tortillę z hummusem dodałam pokrojoną cebulę,
pomidory i oliwki (które uwielbiam, ale można z powodzeniem je
zastąpić kiszonymi ogórkami) i sałatę. Gorąco polecam!
Zupa
curry
1/2
l wywaru warzywnego
1
puszka pokrojonych pomidorów1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka kurkumy
przyprawa curry
2 cm imbiru
sól himalajska
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
dodatki
(w
tej wersji dodałam brokuły, i podsmażone na woku paprykę i łodygę
selera; ale można z powodzeniem zjeść taką zupę tylko z ryżem,
albo dodać do niej inne warzywa jak np. cukinię albo kalafior)
Do
garnka wlewamy wywar i wrzucamy pokrojony imbir. Zagotowujemy i
gotujemy przez ok 10 minut. Im dłużej gotujemy tym wywar staje się
ostrzejszy. Następnie dodajemy curry i kurkumę i dobrze mieszamy i
wrzucamy pomidory. Sprawdzamy smaki i solimy. Wywar powinien być
ostry, ponieważ zmieni się, gdy dodamy do niego mleko kokosowe.
Gotujemy przez chwilę do połączenia smaków. Następnie wlewamy
mleko kokosowe i mieszamy trzepaczką. Gotujemy przez chwilę i na
koniec dodajemy pokrojony czosnek i natkę pietruszki. Gotowe. Do
każdej miski wkładamy przygotowane warzywa i zalewamy je zupą.
Tortilla
z hummusem a'la gyros
tortilla
hummuspomidory
cebula
oliwki albo kiszone ogórki
sałata
Ilość
składników zależy od ilości osób, dlatego nie podawałam
dokładnej ich ilości. Na środek tortilli wykładamy hummus i
rozprowadzamy go tak, żeby od brzegów zostało trochę miejsca, w
ten sposób po złożeniu hummus „nie wycieknie”. Na 1/4 części
rozkładamy pomidory, cebulę, oliwki i sałatę i składamy w
ćwiartkę. Ja zwykle tak przygotowaną tortillę podgrzewam w
mikrofali przez 3 minuty. W ten sposób tortilla będzie ciepła. Na
rozgrzany tłuszcz (naprawdę rozgrzany) wrzucam po jednej tortilli i
podsmażam przez 10 sekund – gdy tłuszcz jest rozgrzany tyle
właśnie czasu potrzeba, żeby zrobić chrupiącą skorupkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz