W
tym tygodniu przypomniała mi się moja koleżanka z Kanady a z nią
jogurt i mleko jogurtowe. Pomyślałam więc, że dzisiaj napiszę o
...mleku jogurtowym. To dla wszystkich, którzy nie piją
tradycyjnego mleka, z takich czy innych powodów, a jednak chcą
włączać mleko do swojej diety.
Mamy
już wiele zamienników mleka, ale myślę, że mało z nas zna ten
prosty sposób. Owszem są napoje jogurtowe dostępne na rynku, ale
są one z dodatkiem owoców, dżemów albo czegoś innego. Jogurt
zawierający probiotyki jest zdrowy, ponieważ zawarte w nim bakterie
są korzystne dla naszego zdrowia. Oprócz tego jogurt jest dobrym
źródłem wapnia, jak również witaminy B12, które szczególnie są
ważne dla osób niejedzących mięsa.
Jak
zasugerowałam na wstępie, nie jest to mój pomysł. Zaczerpnęłam
go od koleżanki, która urodziła się w Indiach. Było to już parę
lat temu, kiedy jeszcze mieszkałam w Kanadzie. Kanada jest
wspaniałym krajem pod wieloma względami i jednym z nich to jest, że
możemy obracać się wśród wielu kultur, bez potrzeby podróżowania
po świecie. Manisha była wegetarianką. Opowiadała mi o swojej
diecie. I w trakcie jednej z rozmów powiedziała mi, że codziennie
robi własny jogurt. Ma własne kultury i wieczorem „nastawia”
swój własny jogurt. Ale nie to było niezwykle. Co było
niesamowite to to, że przyrządzony w ten sposób jogurt używa do
przygotowania mleka, który potem cala rodzina wypija w
zastraszających ilościach.
Picie
takiego mleka w Indiach jest już tradycją i myślę, że mało
osób zastanawia się dlaczego to robią. Kiedy zaczęli nie było
naukowców, którzy by im powiedzieli o zaletach takiego nawyku.
Myślę, że zrobili to instynktownie a potem, ponieważ służyło
to ich zdrowiu kontynuowali ten nawyk i tak już pozostało.
Jest
już udowodnione nie tylko naukowo, ale i doświadczalnie, że
pieczenie po zjedzeniu ostrej potrawy możemy zneutralizować tylko
nabiałem, jeśli nie popijając mlekiem, to na pewno możemy to
zrobić jogurtem. Indie słyną z ostrych potraw, więc może nawyk
picia takiego napoju częściowo bierze się stąd. Poza tym
przygotowując post o diecie wegetariańskiej, który zamieszczę w
przyszłym tygodniu, zauważyłam, że jedynym wyjściem dla
wegetarian dostarczenia sobie w sposób naturalny odpowiednich dawek
witaminy B12 to spożywanie nabiału. Czemu więc nie skorzystać z
indyjskich doświadczeń... i pić mleko przygotowane z jogurtu?!
Możemy
takiego mleka używać np: do śniadań, do przyrządzenia musli, lub
płatków owsianych. Możemy na takim mleku gotować kaszę jaglaną,
albo używać go do różnych wypieków. Genialnym pomysłem jest
zrobienie napoju kakaowego – można go pić na ciepło i na zimno.
Mleko jogurtowe tak jak kefir, czy maślanka należy zamieszać przed
wypiciem. Dlatego najlepiej przechowywać go w butelkach, albo
słoiku, a przed wypiciem lekko wstrząsnąć.
Jak
przygotować?
1
łyżka naturalnego jogurtu
1
łyżeczka cukru
220
ml dobrej wody
Wszystko
wymieszać razem na jednolity płyn.
Zobaczcie
sami jak smakuje takie mleko!
Dzieki za taki prosty przepis. Czy po zmieszaniu tych 3 skladnikow wstawic zawartosc do temperatury pokojowej na jakis czas a potem do lodowki czy od razu do lodowki?
OdpowiedzUsuńJakos o tym nie myslalam. Ja wstawiam od razu do lodowki albo od razu pije. Zauwazylam jednak ze woda sie oddziela gdy stoi w lodowce i po wstrzasnieciu butelka mleko znowu staje sie jednolite. Nie wiem czy pomoglam.
Usuń