Chciałabym
się z wami podzielić moim nowym doświadczeniem kulinarnym. Na
własnym przykładzie przekonałam się, że cynamon można stosować
jako zamiennik cukru. Wszyscy wiemy, że cukier to biała śmierć i
ponieważ uzależniliśmy się od niego, musimy teraz powoli się od
niego odzwyczajać. Nie poruszałam do tej pory kwestii cukru i jego
wpływu na nasze zdrowie, ponieważ uważam, że każdy z nas już
wie, że duże ilości cukru nie wpłyną pozytywnie na nasze
zdrowie. Ponieważ cukier jest wszędzie, trudno jest nam się od
niego odzwyczaić i jeśli mamy okazje starajmy się używać go w
małej ilości. Takie jest
moje zdanie. Osobiście nie odstawiłam cukru, ponieważ lubię od
czasu do czasu desery i ciasta, ale w mojej codziennej kuchni po
prostu go nie ma.
Kwestia
cynamonu jest szczególna. Wiąże się to z tym, że jest
aromatyczny i w związku z tym jego walory są ograniczone. Nie każdy
lubi jego aromat i smak. Inaczej jest z kurkumą, która sama w sobie
nie posiada ani aromatu ani wyrazistego smaku. Myślę, że jest to
jeden z głównych powodów dla których kurkuma cieszy się tak
ogromną popularnością, a cynamon pozostaje z tylu. A przecież
cynamon jest również atrakcyjną i super zdrową przyprawą!
Ostatnie
badania wykazują, że spożywanie cynamonu wpływa korzystnie na
nasze zdrowie. Może obniżać poziom cukru we krwi z paru powodów.
Cynamon stymuluje receptory insuliny, jak również receptory, które
go dezaktywują, w związku z czym pomaga nam kontrolować gospodarkę
węglowodanową. Dodatkowo dodatek cynamonu do potraw bogatych w
węglowodany jak np. ryż sprawia, że cukier jest uwalniany
stopniowo, przez co nie prowadzi do nagłych skoków w jego poziomie
we krwi. Innym ciekawym zastosowaniem cynamonu jest, że można go
stosować jako środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy. Jest to
niezwykle pomocne w trawieniu, ale również w przechowywaniu potraw.
Chorzy na artretyzm doświadczają ustąpienia bólu, gdy spożywają
codziennie cynamon roztarty na papkę z miodem. Spożywanie cynamonu
poprawia też jasność umysłu i zdolności intelektualne.
Przyznam
się, że nie należę do osób, które często stosują cynamon w
kuchni, jednak po moim ostatnim doświadczeniu przemyślę tę
kwestię od nowa. Szczególnie jeśli będę przygotowywać rożnego
rodzaju koktajle i szejki. To właśnie o tym chciałam dzisiaj
napisać. Nie tak dawno miałam ochotę rano na coś lekkiego.
Pomyślałam o szejku jogurtowym, ale miałam tylko kwaśne owoce.
Miałam śliwki i gruszki – czyli owoce typowe dla wczesnej
jesieni. Oczywiście połączenie ich z jogurtem, który również
jest kwaśny nie jest dobrym pomysłem, jeśli nie użyjemy cukru.
Nie chciałam dodawać cukru, więc postanowiłam sprawdzić teorię,
że cynamon jest w stanie zastąpić cukier. Dodałam łyżeczkę
cynamonu na szklankę jogurtu i nie uwierzycie, to naprawdę działa.
Sama byłam zdziwiona. Właściwie to nie pamiętam, kiedy ostatnim
razem byłam tak zaskoczona efektem łączenia produktów w kuchni
(chyba to było przy okazji robienia dżemu z marchewki i buraków).
Szejk posiadał zaskakującą słodycz! Wydaje mi się, że aromat
zawarty w cynamonie zwyczajnie uwypukla słodycz pokarmu i na tym
polega jego tajemnica. Gorąco polecam!
Owocowy
szejk jogurtowy z cynamonem
2 śliwki
1 gruszka
1 szklanka
naturalnego jogurtu
1 łyżeczka
cynamonu (lub więcej)
Myjemy
owoce w wodzie z sodą oczyszczoną, żeby pozbyć się pestycydów.
Kroimy owoce, wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt i cynamon i
miksujemy. Uważam, że cynamon idealnie pasuje do kwaśnych owoców,
gdyż mniej mają naturalnej słodyczy, a owoce alkaliczne zawsze
możemy połączyć z bananem i dzięki temu zapomnieć o cukrze.
Jednak, ze względu na walory antybakteryjne, antygrzybiczne i
antypasożytnicze warto go stosować w przygotowywaniu każdego
rodzaju szejku. Nie jest idealnym łączenie owoców z jogurtem, więc
żeby temu zaradzić warto dodawać za każdym razem coś tak
prostego jak cynamon. Smacznego!
http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=68&tname=foodspice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz