Dzisiaj
zamieszczam przepisy na ciasta. Uwielbiam i często robię
sernik (korzystając z przepisu
zamieszczonego poniżej). Jak zauważycie
mój sernik jest robiony bez masła,
a mimo tego jest pulchny i mokry. Tego rodzaju sernik można
jeść codziennie! Ja wiem, że każdy ma
swój własny przepis na sernik, że jest tyle serników ile domów w
Polsce, ale mimo tego uważam, że warto
wypróbować moją
wersję! Brownie jest moim kolejnym
ulubionym ciastem, jest super czekoladowe i może
postać. Nawet gdy troche wyschnie, cały
czas wyśmienicie smakuje. Trzecia
propozycja to mazurek. Wykorzystałam połączenie
czekolady i pomarańczy, bo lubię te dwa
smaki. Lubie to tak że czasami robię
brownie o smaku pomarańczowym i czasami do
sernika dodaję skórkę
pomarańczową.
Mazurek pomarańczowo-czekoladowy
Ciasto pół-kruche (wystarczy na dwie duże prostokątne formy)
Ciasto pół-kruche (wystarczy na dwie duże prostokątne formy)
300
g mąki
200
g masła lub margaryny
1
jajko
1
zółtko
¾
szklanki cukru
szczypta
soli
2
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżki (czubate) śmietany
Do
miski z mąka proszkiem do pieczenia, solą
i cukrem starkować na tarce o grubych
oczkach masło (lub margarynę).
Można masło najpierw otoczyć w mące
żeby nie lepiła się do rak.
Wymieszać masło z mąką,
potem zrobić dołek i wbić
jajka i śmietanę. Zarobić
ciasto kruche. Gdy składniki nie
chcą do końca się połączyć dodać
trochę śmietany.
Podzielić na dwie części.
Jedną zawinąć
w folię
spożywczą i odłożyć (można
to wykorzystać później
np na rogale). Można przechowywać tak
zrobione ciasto w lodówce do 3 dni. Drugą
część rozwałkować na papierze do
pieczenia (tak aby pasowało do naszej
formy). Ciasto powinno byc grubsze gdyż
jest ono podstawą naszego mazurka. Tak
rozwałkowane ciasto wstawiamy do lodówki
na conajmniej 3 godziny. Ciasto pól-kruce
jest najlepsze gdy leżakowało w lodówce
przez noc. Wyjmujemy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180
stopniach przez ok 30 minut, aż będzie
przypieczone i suche w środku. Wyłączamy
piekarnik i studzimy ciasto. Na wystudzone ciasto wykładamy
dżem pomarańczowy
i polewamy polewą czekoladową
i dekorujemy masą czekoladową.
Polewa
czekoladowa
¼
margaryny palmy
1
czubata łyżka kakao
2
łyżki cukru
3
łyżki mleka
W
garnuszku rozpuścić margarynę.
Gdy pozostanie mały kawałek
nierozpuszczonej margaryny, zdjąć garnek z ognia i dodać
pozostałe składniki.
Postawić ponownie na ogień i mieszać do
połączenia składników.
Gdy masa zacznie bulgotać znaczy że jest
prawie gotowa. Gdy kolor masy zmieni się na błyszczący
to znaczy że masa jest gotowa. Gdyby składniki się
rozdzieliły w trakcie gotowania, należy
dodać trochę
mleka. Wyłączamy ogień i studzimy
mase.Wylewamy masę na ciasto gdy jest
przestudzona ale nie zimna.
Masa
czekoladowa (iealnie nadaje się na trufle)
100g
gorzkiej czekolady
35ml
śmietanki 30%
50g
masła
1
łyżeczka alkoholu
1
płaska łyżeczka
kawy
cukier
do smaku
W
garnuszku roztopić czekoladę, śmietanę
i masło, ciągle
mieszając. Po rozpuszczeniu dodać kawę
i cukier. Dobrze wymieszać. Wstawić masę
do lodówki na 25-30 minut. Po ostudzeniu
wyjąć masę z
lodówki, dodać alkohol i wymieszać
jeszcze raz. Ponownie wstawić do lodówki
na następne 25-30 minut. Po ponownym
ostudzeniu wyjąć masę
z lodówki i wymieszać. Masa nadaje się
do dekoracji albo to robienia trufli.
wizaz.pl
Brownie
300
g gorzkiej czekolady
200g
masła
3
łyżki kakao
1
¼ – 1 ½ szklanki cukru
4
jajka
esencja
z wanilii
1
½ szklanki mąki
szczypta
soli
1
szklanka posiekanych orzechów
(opcjonalnie)
W
mikrofali rozpuścić masło.
Potem dodać kakao (wymieszać) i czekoladę
i ponownie włożyć do mikrofali do
rozpuszczenia. Można to samo zrobić w kąpieli
wodnej (ale zajmuje to więcej czasu).
Lekko wymieszać i przelać do miski w
której będzie robione ciasto. Ja wlewam
do miski od robota. Do masy czekoladowo-maślanej
dodać cukier, wymieszać.
Następnie dodawać po jednym jajku i
esencję waniliową.
Na koniec dodajemy mąkę
ciągle mieszając.
Masa zrobi się gęsta.
Jeśli używamy orzechów,
to dodajemy je po mące i mieszamy łyżką.
Przekładamy masę do formy wyłożonej
papierem do pieczenia. Jak wszystko
wyłożymy, delikatnie wyrównujemy wierzch
i stukamy o stół, by pozbyć się
pęcherzyków powietrza. Przepis idealnie
pasuje do formy 20 cm : 25 cm Jeśli jej nie macie, to użyjcie
podłużnej formy do pieczenia chleba,
makowca. Ta porcja jest na dwie formy długie na ok 25-30 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut nie
dlużej. Ciasto musi byc niedopieczone.
www.foodnetwork.com
Sernik:
375
g serka śmietankowego (3 opakowania)
400
g jogurtu
3
łyżki mąki ziemniaczanej
¾
szklanki cukru trzcinowego
4
żółtka
esencja
waniliowa
piana
z 4 ubitych białek
Spód
robimy z ciasta kruchego albo pól-kruchego.
Można tez użyć herbatników
petti-berry i wymieszać je z roztopionym
masłem To czy użyjemy
spodu czy nie zależy od nas. Można po prostu zrobić
sernik wiedeński, bez spodu.
Wszystkie
składniki powinny być
w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od ubijania mikserem serka,
jogurtu, mąki ziemniaczanej i cukru. Potem
dodajemy po 1 żółtku ciągle
ubijając. Po zakończeniu dodawania żółtek
wlewamy esencję waniliową,
mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy białka
ze szczyptą soli. Dodajemy pianę
do masy serowej i delikatnie mieszamy aż do całkowitego
połączenia składników.
Wylewamy masę do typowej tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia i kruchym
spodem (który podpiekliśmy
w piekarniku). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez
10-15 minut, potem obniżamy temperaturę
do 140 stopni i pieczemy nastepne 1 ½ godziny. Jeśli po upływie
tego czasu wierzch sernika jest nadal biały,
podnosimy temperaturę do 180 stopni i
pieczemy ok 10 minut. Sernik w ten sposób
pieczony nie powinien popękać. Studzimy
sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
kurcze,robię mazurek na swięta,a sernik po ,bo u nas jest zawsze pascha,całusy swiateczne
OdpowiedzUsuńAgnieszko ja rownież życzę Tobie i Twojej rodzinie radosnych i spokojnych świąt.
UsuńElu,
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepisy na ciasta swiateczne. Czy make ziemniaczana mozna zastapic inna maka (np.krupczatkowa). Mam nadzieje ze za jakis czas napiszesz 1-2 przepisow na ciasta zimne na lato. Joanna
Raczej powinna być mąka ziemniaczana. Będę podawać przepisy regularnie i będą rownież te na lato, bez pieczenia.
OdpowiedzUsuńwitaj, piszesz, ze nie można łączyć suszonych owoców z mięsem, czy chodzi o to, ze to suszone owoce, czy w ogóle o owoce?
OdpowiedzUsuńudanych swiat zycze
Chodzi mi o to że to owoce. Każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia i jeśli ktoś lubi suszone owoce z mięsem to nic ę nie stanie gdy zjemy taką ę od czasu do czasu. Ale ponieważ ja nie przepadam to wykombinowalam danie z warzywami.
Usuń