Dzisiaj
moje propozycje na obiad. Danie z kurczaka zostało
zainspirowane przepisem hiszpańskiego
kucharza Ferrana Adria. Niestety jego propozycja nie jest dla mnie,
bo w jego potrawie były suszone owoce i
cynamon, składniki, których nie powinno łączyć się
z mięsem. Zmieniłam więc
przepis i dodałam składniki mojej
ulubionej kuchni, kuchni śródziemnomorskiej.
Uwielbiam, gdy w sosie są oliwki, ich słony
smak idealnie komponuje się z mięsem.
Druga propozycja to ryba. Lubię rybę w
najprostszej postaci, a pstrąg z czosnkiem
i świeżym tymiankiem idealnie do siebie pasuje.
Właściwie to nie lubię ryby podanej w
sosie, chyba tylko z jednym wyjątkiem,
sosem pomarańczowym. Oba przepisy są
proste. co dodatkowo jest wyjątkowym
atutem dla mnie. Dodatkowo zamieszczam przepis na moje ulubione
brokuły.
Kurczak
z rożna a'la Ferran Adria
kurczak
z rożna
1
ząbek czosnku
1
cebula
1
ostra papryka
5-6
suszonych pomidorów
ok
50 g oliwek
1
pieczona papryka
1
pieczona cukinia
olej
ok.
2-3 łyżek mąki
ok.
¾ - 1 litra bulionu warzywnego
Kupić
kurczaka w zaufanym sklepie i podzielić na
części (nogi, skrzydełka,
piersi itp), odłożyć. Jak nie mamy
przygotowanego bulionu warzywnego, to należy go przygotować
z 2-3 marchewek, selera, pietruszki, i cebuli opalonej na gazie. Do
tego 2 liście laurowe, sól , pieprz.
Zagotować wywar, a potem zmniejszyć gaz i gotować
warzywa przez ok 1 godz. Na koniec należy przecedzić wywar. Cebulę
pokroić na kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć
cebulę na zloty kolor. Pod koniec smażenia
dodać pokrojony czosnek i ostrą paprykę.
Smażyć jeszcze ok 1-2 minunt. Dodać
mąkę,
zamieszać, a potem dolać
dwie łyżki bulionu, wymieszać
by nie było grudek i zagotować.
Przelać do szerokiego garnka, takiego, który
pomieści kurczaka podzielonego na części.
Wlać resztę bulionu i zagotować.
Sos powinien być lekko gęsty.
Dodać suszone pomidory i gotować na małym
ogniu przez 30 minut potem dodać oliwki i
kurczaka. Gotować przez nast. 20-30 minut, aż
mięso będzie ciepłe.
Pod koniec dodać pieczoną
paprykę i cukinię. Najlepiej
wyłożyc warzywa na talerz, dodać kurczaka i zalać sosem.
www.foodandwine.com
Pieczone
warzywa: całą
paprykę
położyć na formie wyłożonej
papierem do pieczenia. Na tej samej formie rozłożyć cukinię
pokrojoną
w talarki (o grubości ok 0.5 cm). Włożyć
na górną
półkę do piekarnika nastawionego na 220
stopni. Po 10 minutach sprawdzić, cukinia
powinna być miękka, jeśli
jest wyjąć i przełożyć na talerz . Papryka z kolei powinna się
spiec, zrobić czarna. Ja przewracam ją
w trakcie pieczenia, żeby w całości
skóra była
spieczona. Jak papryka jest gotowa, wyjąć
ją
z piekarnika i owinąć w folię
aluminiową
i zostawić na 5 minut. W ten sposób
skórka lepiej odchodzi. Po 5 minutach
zdjąć skórkę, i pokroić paprykę.
Paprykę
i cukinię
zalać sosem vinegrette zrobionym z oliwy, octu balsamicznego i ziół.
www.epicurus.com
www.epicurus.com
Pieczony
pstrąg z czosnkiem i tymiankiem
2
pstrągi
2
łyżeczki masła
2
ząbki czosnku
4-6
gałazek tymianku
2 liście laurowe
2 liście laurowe
sól,
pieprz do smaku
cytryna
Umyć,
oczyścić i osuszyć
rybę. Skropić
oliwą i przyprawić
solą i pieprzem. Naciąć skóre i umieścić w niej liście laurowe. Do środka włożyć
łyżeczkę masła, czosnek pokrojony na
pół i gałązki
tymianku. Położyć rybę na formę
skropioną oliwą
lub olejem. Piec w nagrzanym piekarniku, w 220 stopniach przez 10-15
minut. Podawać z cytryną
i warzywami. Idealnie pasują do tego
brokuły z sezamem (przepis poniżej).
www.hedley.ca
www.hedley.ca
Brokuły
z sezamem
brokuły
½
ostrej papryki
1
ząbek czosnku
½
łyżeczki sezamu
oliwa
Do
gotującej osolonej wody włożyć brokuła
i gotować przez 2 minuty. Odcedzić i
zalać zimną
wodą. Odcedzić ponownie. Odstawić
na chwilę. W międzyczasie
rozgrzać na gazie oliwę, dodać
pokrojony czosnek, ostrą paprykę i
podsmażyć przez parę
sekund. Dodać brokuła, posypać sezamem i smażyć przez 3 minuty,
aż brokuł będzie
ciepły. Podawać do
wszystkiego.
Życzę
wszystkim moim
czytelnikom spokojnych i radosnych Świąt
Wielkanocnych!
super przepis na ten obiad, trochę pracochłonny, ale jak mówią dla chcącego nie ma nic trudnego..... gratuluje pomysłu jak zwykle u ciebie bardzo udany
OdpowiedzUsuńuwielbiam brokuły i ryby - super przepisy!
OdpowiedzUsuńa ja w kwestii formalnej, ryby przed pieczeniem koniecznie skrapiam sokiem z cytryny , ktory pozbawia kazda rybe tego 'specyficznego zapaszku" . dopiero przed podaniem dodaje sie oczywiscie czastki cytryny, ja tak przyrządzam rybe zawsze
OdpowiedzUsuńrobilam pstraga wg twojego przepisu wyszedl swietny, dzieki
OdpowiedzUsuńMnie tez smakowal :)
Usuńa coz to z twoim blogiem kobieto, taka cisza, dobry byl
OdpowiedzUsuńNO widzisz, ja sama sie martwilam moja cisza. Ale juz jest nowy i nastepny bedzie tylko z przepisami :)
Usuń