Stworzyłam
własną tabelę wartości odżywczych wybranych produktów (korzystałam ze strony: http://nutritiondata.self.com/).
Opierałam się na tych wartościach odżywczych, które są wg mnie
ważne dla zdrowia. Przykładowo, skoncentrowałam się na błonniku,
bo jest on istotnym elementem wspomagającym funkcjonowanie układu
pokarmowego. Błonnik wiążąc wodę lub rozpuszczając się w niej
tworzy swoisty 'żel', dzięki czemu zapełnia żołądek i jelita.
My czujemy się syci, a de facto zjadamy mało kalorii. Błonnik w
diecie leczy hemoroidy, likwiduje zaparcia, ułatwia odchudzanie,
umożliwia wydalanie nadmiaru cholesterolu, kwasów zółciowych i
chroni przed nowotworami.
Dołączyłam
do mojej listy również białko, żeby monitorować
jego ilośc w dziennej diecie. Ogólnie jest przyjęte, że nasza
dieta jest wysokobiałkowa, co łatwo
jest potwierdzić
używajac mojej tabelki. Białka w diecie są ważnym elementem, gdyż
dostarczają budulca do tworzenia nowych komórek. Obawiam się, i
wydaje mi się że jestem jedyna, że dieta wysokobiałkowa może
kiedyś prowadzić
do
nowotworów, chociażby z tego powodu, że w naszym organizmie jest
ciągle
nadmiar budulca, który
może być
wykorzystany do produkcji nowych białek, komórek i tkanek.
Jak
wiemy kwasy omega-3 mają
korzystny wpływ na układ krążenia,
pracę serca i zmniejszają stany zapalne. Ponieważ spożywamy
zawsze mniej kwasów
omega-3 niż omega-6 postanowiłam śledzic ich ilośc w mojej tabelce
(dzienna dawka kwasów
omega-3 wynosi 1000 mg).
Jak
w każdych zestawieniach odżywczych są tu rownież witaminy i
minerały.
Są one ważnym elementem każdej diety, ponieważ ich brak prowadzi
do uzupelniania ich z zapasów,
jak np z kości (tak jest w przypadku wapnia, magnezu, fosforu i
potasu). Zostało już pokazane w wielu publikacjach, że trawienie
mięsa
wymaga środowiska zasadowego. Gdy w diecie nie ma warzyw (będacych
źródłem
minerałów)
wówczas niedobór wapnia, magnezu fosforu i potasu jest uzupełniany
z kości. Jest to dodatkowy argument na własciwe łączenie żywnosci
w przygotowywaniu posiłków. Napiszę o tym procesie więcej, gdy
będę
omawiać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Białko
%
|
Błonnik
%
|
Omega
3
(mg)
|
VitA
%
|
VitC
%
|
VitD
%
|
VitE
%
|
VitK
%
|
Vit
B6
%
|
VitB12
%
|
Folate
%
|
Ca
%
|
Mg
%
|
Fe
%
|
Na
%
|
K
%
|
Zn
%
|
Se
%
|
|
Marchew
(2szt/100g)
|
0
|
11
|
2
|
334
|
10
|
0
|
3
|
16
|
7
|
0
|
5
|
3
|
3
|
2
|
3
|
9
|
2
|
0
|
Szpinak
100g
|
6
|
9
|
138
|
188
|
47
|
0
|
10
|
604
|
10
|
0
|
49
|
10
|
20
|
15
|
3
|
16
|
4
|
1
|
Burak
2/100g
|
3
|
8
|
5
|
1
|
6
|
0
|
0
|
0
|
3
|
0
|
20
|
2
|
6
|
4
|
3
|
9
|
2
|
1
|
Burak
świeży
100g
|
3
|
11
|
5
|
1
|
8
|
0
|
0
|
0
|
3
|
0
|
27
|
2
|
6
|
4
|
3
|
9
|
2
|
1
|
Seler
gotowany
1
szkl/150g
|
3
|
7
|
0
|
0
|
9
|
0
|
0
|
0
|
8
|
0
|
0
|
4
|
5
|
4
|
4
|
8
|
2
|
1
|
Seler
naciowy
1szt/100g
|
1
|
6
|
0
|
9
|
5
|
0
|
1
|
37
|
4
|
0
|
9
|
4
|
3
|
1
|
3
|
7
|
1
|
1
|
Pietruszka
1
szt/100g
|
3
|
20
|
0
|
0
|
35
|
0
|
8
|
2
|
7
|
0
|
23
|
6
|
12
|
5
|
1
|
17
|
3
|
4
|
Ogórek
ze
skórą
100g
|
1
|
2
|
5
|
2
|
5
|
0
|
0
|
21
|
2
|
0
|
2
|
2
|
3
|
2
|
0
|
4
|
1
|
0
|
Kapusta
100g
|
3
|
10
|
0
|
2
|
61
|
0
|
1
|
95
|
6
|
0
|
11
|
4
|
3
|
3
|
1
|
5
|
1
|
0
|
Brokuły
1szt/280g
|
13
|
37
|
333
|
87
|
303
|
0
|
20
|
494
|
28
|
0
|
76
|
11
|
15
|
10
|
5
|
23
|
8
|
6
|
Kalafior
100g
|
4
|
9
|
167
|
0
|
74
|
0
|
0
|
17
|
9
|
0
|
11
|
2
|
2
|
2
|
1
|
4
|
1
|
1
|
Cukinia
1
szkl/180g
|
2
|
10
|
24
|
40
|
14
|
0
|
1
|
9
|
7
|
0
|
8
|
2
|
10
|
4
|
0
|
13
|
2
|
1
|
Bakłażan
100g
|
2
|
10
|
15
|
1
|
2
|
0
|
2
|
4
|
4
|
0
|
3
|
1
|
3
|
1
|
0
|
4
|
1
|
0
|
Papryka
czerwona
1
szkl/135g
|
2
|
6
|
14
|
13
|
167
|
0
|
3
|
17
|
16
|
0
|
5
|
1
|
3
|
3
|
0
|
6
|
1
|
1
|
Sałata
rzymska
100g
|
2
|
8
|
113
|
174
|
40
|
0
|
1
|
128
|
4
|
0
|
34
|
3
|
3
|
5
|
0
|
7
|
2
|
1
|
Jarmuż
100g
|
7
|
8
|
180
|
308
|
200
|
0
|
0
|
1021
|
14
|
0
|
7
|
14
|
8
|
9
|
2
|
13
|
3
|
1
|
Natka
pietruszki
2
lyzki/10g
|
1
|
1
|
1
|
17
|
22
|
0
|
0
|
205
|
0
|
0
|
4
|
1
|
1
|
3
|
0
|
2
|
1
|
0
|
Pomidor
1szt/120g
|
2
|
6
|
4
|
20
|
26
|
0
|
3
|
12
|
5
|
0
|
5
|
1
|
3
|
2
|
0
|
8
|
1
|
0
|
Śledź
solony
1szt/65g
|
32
|
0
|
1537
|
2
|
1
|
19
|
5
|
0
|
13
|
203
|
2
|
5
|
7
|
5
|
25
|
8
|
6
|
49
|
Łosoś
1/2szt
100g
|
44
|
0
|
2260
|
1
|
6
|
0
|
0
|
0
|
32
|
47
|
8
|
1
|
8
|
2
|
3
|
11
|
3
|
59
|
Makrela
1
szt/88g
|
42
|
0
|
1251
|
3
|
1
|
0
|
0
|
0
|
20
|
279
|
0
|
1
|
21
|
8
|
3
|
10
|
6
|
65
|
Ziemniaki
1/100g
|
4
|
7
|
10
|
0
|
22
|
0
|
0
|
3
|
15
|
0
|
2
|
1
|
5
|
2
|
0
|
11
|
2
|
0
|
Ryż
biały
1
szkl/150g
|
8
|
3
|
21
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
7
|
0
|
23
|
2
|
5
|
11
|
0
|
2
|
5
|
17
|
Makaron
1szkl/140g
|
16
|
10
|
33
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
3
|
0
|
26
|
1
|
6
|
10
|
8
|
2
|
5
|
53
|
Kasza
Gryczana
1szkl/170g
|
45
|
68
|
133
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
18
|
0
|
13
|
3
|
98
|
21
|
0
|
22
|
27
|
20
|
Kasza
jaglana
1szkl/170g
|
12
|
9
|
49
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
9
|
0
|
8
|
1
|
19
|
6
|
0
|
3
|
11
|
2
|
Chleb
ciemny
100g
|
17
|
24
|
317
|
0
|
0
|
0
|
4
|
12
|
10
|
0
|
16
|
3
|
20
|
17
|
14
|
9
|
10
|
55
|
Kurczak
pierś
100g
|
62
|
0
|
70
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
30
|
6
|
1
|
1
|
7
|
6
|
3
|
7
|
7
|
39
|
Indyk
pierś
100g
|
34
|
2
|
25
|
1
|
9
|
0
|
0
|
0
|
6
|
1
|
1
|
1
|
5
|
8
|
10
|
9
|
9
|
33
|
Schab
100g
|
58
|
0
|
19
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
24
|
9
|
0
|
1
|
7
|
3
|
9
|
15
|
13
|
54
|
Jajka
gotowane
1
szt/50g
|
13
|
0
|
39
|
6
|
0
|
0
|
3
|
0
|
3
|
9
|
5
|
2
|
1
|
3
|
3
|
2
|
4
|
22
|
Jogurt
1
szt/113g
|
13
|
0
|
1
|
0
|
2
|
0
|
0
|
0
|
3
|
11
|
3
|
22
|
5
|
1
|
4
|
8
|
7
|
6
|
Ser
edamski
100g
|
50
|
0
|
247
|
17
|
0
|
9
|
1
|
3
|
4
|
26
|
4
|
73
|
8
|
2
|
40
|
5
|
25
|
21
|
Twaróg
100g
|
25
|
0
|
9
|
1
|
0
|
0
|
0
|
0
|
3
|
10
|
3
|
6
|
1
|
1
|
17
|
2
|
3
|
13
|
Fasola
biała
1szkl/180g
|
35
|
45
|
124
|
0
|
0
|
0
|
8
|
8
|
8
|
0
|
36
|
16
|
28
|
37
|
0
|
29
|
16
|
3
|
Siemie
lniane
1
lyzka/7g
|
3
|
8
|
1597
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
2
|
0
|
2
|
2
|
7
|
2
|
0
|
2
|
2
|
3
|
Migdały
30g
|
12
|
14
|
2
|
0
|
0
|
0
|
37
|
0
|
2
|
0
|
4
|
7
|
19
|
6
|
0
|
6
|
6
|
1
|
Orzechy
włoskie
30g
|
9
|
8
|
2542
|
0
|
1
|
0
|
1
|
1
|
8
|
0
|
7
|
3
|
11
|
5
|
0
|
4
|
6
|
2
|
Pestki
słonecznika
30g
|
10
|
13
|
22
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
11
|
0
|
17
|
2
|
9
|
11
|
0
|
4
|
10
|
0
|
Jabłka
1szt
|
1
|
17
|
16
|
2
|
14
|
0
|
2
|
5
|
4
|
0
|
1
|
1
|
2
|
1
|
0
|
6
|
0
|
0
|
Arbuz
300g
|
2
|
2
|
0
|
18
|
21
|
0
|
0
|
0
|
3
|
0
|
1
|
1
|
4
|
2
|
0
|
5
|
1
|
1
|
Banan
1szt
|
3
|
12
|
32
|
2
|
17
|
0
|
1
|
1
|
22
|
0
|
6
|
1
|
8
|
2
|
0
|
12
|
1
|
2
|
Nektarynki
1szt
|
3
|
10
|
3
|
9
|
13
|
0
|
5
|
4
|
2
|
0
|
2
|
1
|
3
|
2
|
0
|
8
|
2
|
0
|
Kiwi
1szt
|
2
|
11
|
38
|
2
|
141
|
0
|
7
|
46
|
3
|
0
|
6
|
3
|
4
|
2
|
0
|
8
|
1
|
0
|
Pomarańcze
1szt
|
3
|
18
|
13
|
8
|
163
|
0
|
2
|
0
|
6
|
0
|
14
|
7
|
5
|
1
|
0
|
10
|
1
|
1
|
Mandarynki
2szt
|
3
|
14
|
35
|
27
|
87
|
0
|
2
|
0
|
8
|
0
|
8
|
7
|
6
|
2
|
0
|
9
|
1
|
0
|
Śliwki
3szt
|
2
|
8
|
0
|
10
|
24
|
0
|
2
|
12
|
2
|
0
|
2
|
1
|
3
|
1
|
0
|
7
|
1
|
0
|
Morele
4szt
|
4
|
12
|
0
|
60
|
26
|
0
|
7
|
6
|
0
|
0
|
3
|
2
|
4
|
3
|
0
|
11
|
2
|
0
|
Winogrona
1szkl/150g
|
2
|
5
|
17
|
2
|
27
|
0
|
1
|
28
|
6
|
0
|
1
|
2
|
3
|
3
|
0
|
8
|
1
|
0
|
witaj, wstęp jest bardzo zrozumiały, pięknie, czytelnie napisany nawet dla mnie laika, strasznie się napracowałaś przy tej tabelce, troszkę małe cyferki, ale da się odczytać. te tabelkę tez muszę wydrukować
OdpowiedzUsuńmoje pytanie czy wystarczy, ze dziennie zjem np. pol brokuła jednego dnia, następnego np. marchewkę albo szpinaku aby "zebrać" tych 1000 mg omega 3?
czy koniecznie na te 1000 mg muszą się składać rożne warzywa?jak dla mnie byłoby to dużo,nie bardzo lubię warzywa, a co sadzisz o kiełkach? czy wystarczy tylko jeść te kiełki, jeśli nie lubi się warzyw,ostatnio czytałam na Onecie wypowiedz jakiegoś onkologa, ze jak już masz raka, to żadna dieta nie pomoże, ani nie zapobiegnie dalszej chorobie, to chyba nie ma sensu taka wypowiedz.....
Po to ta tableka, żeby każdy mógł sprawdzić wartości odżywcze swojej diety zakładając ze wszystko jest trawione w sposób optymalny. Nie sadzę że borkuł jednego dnia a marchewka drugiego wystarczą, żeby dostarczyć 1000 mg kwasów omega-3. Trzeba starać się uwzględniać w diecie orzechy (i to włoskie) i ryby.
UsuńJeśli chodzi o wypowiedź na Onecie, że dieta nie wyleczy z raka, moja odpowiedź jest taka: sprawdź ile wartości odżywczych było zawarte w diecie codziennej przed rakiem i ile jest po zmianie na dietę z duzą ilością warzyw i owoców.
Poza tym jeszcze przez wiele lat nie będzie w nauce “dowodów” na to że dieta nie leczy z nowotworów. Dlaczego? Bo firmom farmaceutycznym nie zależy by gruntownie przebadać znaczenie diety w leczeniu raka. Musi to zrobić bogata agencja i musi zainwestować w ten proces wiele lat i środków. Żeby kiedykolwiek lekarze z czystym sumieniem mogli powiedzieć że dieta może wyleczyć raka muszą mieć na to “dowody” w postaci badań, prowadzonych na szeroką skalę (z udziałem wielu ludzi i przez wiele lat) – tylko takie badania mają znaczenie w statystyce. Zaakceptujmy to, i dbajmy o swoją dietę już teraz!
Hippocrates powiedzial: There are a million and one ways to tweak human health and consciousness, but food should always be at the top of the list! “Let food be thy medicine, and medicine be thy food.” – "Istnieje milion i jeden sposobów dostrojania ludzkiego zdrowia i świadomości, ale jedzenie powinno być zawsze na szczycie listy każdej osoby! "Niech pożywienie będzie twoim lekiem, a lek twoim jedzeniem"
OdpowiedzUsuńale się narobiłaś, dziewczyno! jestem pod wrażeniem. :)
OdpowiedzUsuńJa wiem, ale ktoś musiał to zrobić. Poza tym ja nie wierzę w słowo pisane i dużo rzeczy muszę sama sprawdzić, tak więc zrobiłam tabelę i mogę ze spokojnym sumieniem stwierdzić kiedy jest dobrze a kiedy źle.
Usuńa co powiesz o diecie ludzi starszych, np. 60-70 lat, czy istnieje jakas zaleznosc miedzy tym co jemy w starszym wieku, mowi sie, ze starsi ludzie wymagaja "lepszego traktowania" jak myslisz?
OdpowiedzUsuńUważam, że dieta rozdzielna jest idealna dla każdego i w każdym wieku. Jedyne o czym ludzie starsi powinni pomyśleć to lewatywie, w celu oczyszczenia układu pokarmowego. Jak ścianki przewodu są zaklejone poprzez niestrawiony pokarm to i wchłanianie jest mniej efektywne.
UsuńW wielu publikacjach o zdrowiu pisze się o diecie i przeczyszczaniu. Tylko to miałam na myśli.
Usuńw końcu rozumiem o co chodzi, super zawsze szukałam podobnych informacji...a tu tabelka bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńdoskonały pomysł, bardzo przydatne
OdpowiedzUsuńB.fajna tabelka, super
OdpowiedzUsuńohhh, gdybym mogła wpisać produkt z jednej strony, a z drugiej dostać wszystko (opis wartości odżywczych) tak jak w twojej tabelce z drugie, ojj byłoby super.
OdpowiedzUsuńMoże mały pomysł do twojego bloga?
nie wiem czy rozumiem co masz na mysli....
UsuńDobry opis, przydatna tabela, tylko stosowac......z tym zawsze najtrudniej......
OdpowiedzUsuńJuż ją wysłałam znajomym,świetna tabelka i chylę czoła przed ogromem pracy
OdpowiedzUsuń