Chciałam
się dzisiaj z wami podzielić moim przepisem na ciasteczka owsiane.
Ponieważ wciąż mamy jesień postanowiłam wykorzystać produktów
jesiennych do ich zrobienia. Jest w nich dynia, i mój dżem z
buraków. Są również migdały i suszona żurawina. Powód dla
którego lubię te ciasteczka jest, że nie ma w nich jajek, dzięki
czemu są chrupiące. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na
ciasteczka owsiane. Takich przepisów jest bez liku. Można zrobić
takie, które będą miękkie (i te są z dodatkiem jajek), albo
takie jak moje.
Oryginalnie
do tego przepisu dodawałam dżem truskawkowy, ponieważ uważam, że
idealnie harmonizuje z płatkami owsianymi. A kombinacja dżemu
truskawkowego z płatkami owsianymi to super propozycja na szybkie
śniadanie. Coraz bardziej przekonuję się do wykorzystywania
produktów sezonowych w codziennej kuchni. W związku z tym
postanowiłam tym razem wypróbować przepis z dodatkiem innego
dżemu. Miałam w domu przygotowany dżem z dyni, do którego użyłam
soku z pomarańczy i migdałów. Również miałam dżem z buraków.
Połączyłam dwa dżemy ze sobą przyprawiając jeszcze go sokiem z
cytryny i taki użyłam do zrobienia ciasteczek.
I chociaż
w przepisie tym nie ma jajek, albo śmietany do zarobienia ciasta,
ten sam efekt otrzymujemy wykorzystując dżem. Myślę, że dodanie
nietradycyjnego dżemu takiego jak w tym przypadku zrobionego z dyni
i buraków sprawi, że możemy przygotowywać ciasteczka super zdrowe
i mieć satysfakcję, że pomimo że znajduje się w nich cukier, to
mimo wszystko smakołyk wciąż posiada walory zdrowotne. Ciasteczka
te są super pomysłem dla każdego, dla dorosłych, nastolatków i
naszych małych pociech. Serdecznie polecam!
Składniki
1 szklanka maki
1 szklanka maki
1 szklanka
płatków owsianych
1/2
szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
50 g
żurawiny
150g masła
dżem
dyniowo-buraczany
Zaczynamy
od przygotowania dżemu. Przepis na dżem z buraków znajdziecie
tutaj. Dżem z dyni zrobiłam używając upieczonej dyni, do której
dodałam zmiksowanej pomarańczy i skórki
z jednej pomarańczy. Wszystko
wymieszałam i sprawdziłam smak. Jeśli smak jest zbyt mało
wyrazisty należy dodać trochę więcej soku z pomarańczy/cytryny.
Na koniec dodajemy drobno pokrojone migdały, które wcześniej
zostały namoczone i obrane z łupinek. Tak dwa przygotowane dżemy
mieszamy ze sobą. Zaczynamy od połączenia 1:1, a potem
dostosowujemy smak w zależności od upodobań. Możemy dostosować
smak dodając więcej jednego, albo drugiego dżemu, albo dodając
soku z cytryny.
Do miski
wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, żurawinę,
sól i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie tarkujemy na tarce
z grubymi oczkami masło i łączymy je z suchymi składnikami.
Zarabiamy tak, żeby wyszła nam kruszonka. Dodajemy dżem i
wyrabiamy ciasto w misce. Cały czas dodając dżem zarabiamy ciasto,
tak żeby się połączyło na gładką masę. Formujemy kuleczki o
średnicy ok 3 cm i wykładamy na blachę (z takiej porcji wyszło mi
16 ciastek). Następnie formujemy ciastka z kuleczek używając do
tego łyżeczki. Powinniśmy moczyć łyżeczkę w miarę często,
żeby nie przyklejała się do ciasta. Ja uformowałam ciasteczka w
miarę grube, ponieważ rozchodzą się jeszcze w trakcie pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.
Oryginalnie ciasto jest lekko różowe, a po upieczeniu nabiera
ładnego brązowego koloru. Smacznego!
Witam serdecznie
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. I te dżemy, takie nietypowe i niecodzienne :-).
Kreatywność górą :-). Mam pytanie dotyczące dodawania masła do pieczenia: czy można je dodawać? Bo np. olej kokosowy, lub masło klarowane ma większą temp. dymienia. Czy na maśle tylko smażyć nie można, a do wypieków jak najbardziej warto je używać? Co Pani na to? Pozdrawiam ciepło :-)
Witam serdecznie Pani Agnieszko. Odnosnie temperatury dymienia. Otoz wszystkie naturalne oleje takie jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, lniany itp maja niske temperature dymienia. To proces rafinowania olejow podnosi temperature dymienia. W zwiazku z powyzszym nigdy nie uzywam takich olejow do smazenia jedynie jesli musze lekko podgrzac taki olej. Do smazenia uzywam tradycyjnego oleju slonecznikowego ale mozna uzyc kazdego innego. I faktycznie klarowane maslo ma wyzsza temperature dymienia niz tradycyjne i ta temperatura jest porownywalna do temperatury olejow rafinowanych. Mysle ze nie warto podawac poszczegolnych liczb odpowiadajacych temperaturze dymienia jedynie co warto pamietac ze szlachetne oleje takie jak olek z pestek winogron, awokado, kokosowy, sezamowy, lniany, oliwa z oliwek maja niska temperature dymienia czyli ok. 180 stopni a te rafinowane maja temperature powyzej 200 stopni. Podczas smazenia zeby wzbogacic olej mozna wymieszac rafinowy ze szlachetnym, obecnosc rafinowanego sprawi ze temperatura nie bedzie za niska a obecnosc szlachetnego sprawi ze poprawi sie profil odzywczy.
UsuńBardzo ciekawy przepis na ciasteczka owsiane. Również robię, ale z innego przepisu i chętnie wypróbuję Twój. :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuń