Chciałam
się dzisiaj z wami podzielić rewelacyjnym pomysłem na placki z
cukinii. Każdy z nas już pewnie spróbował tych placków. Myślę,
że nie jest to egzotyczne danie, jednak wszyscy polecają podawanie
ich ze śmietaną, albo jogurtem. I przyznam się, że ja również
jadłam je w ten sposób do niedawna. Jak chciałam je urozmaicić,
to do jogurtu dodawałam zmielone siemię lniane. Moim zdaniem jest
to super danie, szczególnie na okres letni. Dzisiejszy przepis
również jest fajny na lato, jednak to że podajemy go z hummusem
sprawia, że jest to posiłek bardziej pożywny i wartościowy,
idealnie pasujący na koniec zimy. Co najważniejsze, dodatek surówki
ze szpinaku i mandarynek sprawi, że nasz obiad stanie się lekki i
odświętny. Serdecznie polecam ten zestaw, szczególnie wszystkim
wegetarianom, którzy czasami nie wiedzą jak włączyć rośliny
strączkowe do codziennego menu.
Składniki
Placki
(zob. tutaj)
Sałatka ze
szpinaku (zob. tutaj)
Hummus z
zielonego groszku
2 szklanki
mrożonego groszku
1 łyżka
tahini
sok z 1/2
cytryny
2 łyżki
oliwy z oliwek
1 ząbek
czosnku
sól,
pieprz
Przepis na
placki z cukinii znajdziecie tutaj. Przepis na sałatkę ze szpinaku
znajdziecie tutaj. Hummus z zielonego groszku jest bardzo prosty w
wykonaniu. Odmierzamy 2 szklanki mrożonego groszku i wsypujemy go do
miski. Zalewamy groszek wrzącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
Odcedzamy groszek i przesypujemy do blendera. Dodajemy pozostałe
składniki i miksujemy na gładką masę. Po usmażeniu placków,
serwujemy je z hummusem groszkowym i sałatką ze szpinaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz