W weekend zrobiłam hummus z pestek
dyni. Dlaczego właśnie taki hummus? Wpadłam na ten pomysł
dlatego, że nie jestem fanką
surowych pestek dyni, w każdym ranie nie taką
jak w przypadku pestek słonecznika. A przecież wiem, że są zdrowe
i przepełnione ważnymi mikroskładnikami odżywczymi. Hummus z
pestek dyni?! Osobiście uważam, że jest wyśmienity i w niczym nie
ustępuje tradycyjnemu hummusowi. A hummus już chyba każdy z nas
zna, jeśli nie ten ze sklepu, to ten zrobiony domowym sposobem. Po
tym doświadczeniu dochodzę do wniosku, że hummus jest jak mem
kulinarny, czyli nieśmiertelny, bo można zrobić prawie ze
wszystkiego. Myślę, że z powodzeniem można go również zrobić z
pestek słonecznika, tyle że ja wolę
je jeść na surowo, jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Orzechy
i migdały również idealnie nadają się na przekąskę, a jeśli
już, to wolę ich używać
do robienia pesto (zobacz tutaj).
Gorąco polecam spróbować mojego
przepisu na hummus z pestek dyni. Może mieliście podobny stosunek
do tego niedocenianego pożywienia. Żeby jeszcze bardziej was
przekonać, że warto, sporządziłam dla was tabelkę składników
odżywczych tradycyjnego hummusu w zestawieniu z tym zrobionym z
pestek dyni. Myślę, że również zaskoczy was, jak mnie, bogactwo
składników zawartych w moim hummusie. Przekonajcie się sami, że
smakowo nie odbiega on daleko od tradycyjnego hummusu, wręcz
przeciwnie, dostarcza nam również nowych wrażeń smakowych. Jak go
jadać? Myślę, że tak samo jak każdy inny dip. Hummus idealnie
pasuje jako pasta na kanapki, jak również można go użyć do
zrobienia sakiewek pitty z różnymi warzywami. W weekend u nas w
domu była tortilla posmarowana hummusem i wypełniona cebulą,
papryką i pomidorami,
podsmażona na chrupko i podana z sałatką na obiad.
Pestki dyni (200g) | Cieciorka (200 g) |
Witamina B6 22% | Witamina B6 14% |
Niacyna 18% | Niacyna 6% |
Ryboflawina 38% | Ryboflawina 8% |
Kwas foliowy 28% | Kwas foliowy 86% |
Witamina K 128% | Witamina K 10% |
Wapń 8% | Wapń 10% |
Żelazo 166% | Żelazo 32% |
Magnez 268% | Magnez 24% |
Potas 46% | Potas 16% |
Cynk 100% | Cynk 20% |
Selen 16% | Selen 10% |
Do
pełnego obrazu należy dodać 5 łyżek oliwy z oliwek (65%
witaminy E) i sok z cytryny zawierający witaminę C. Niestety nie
wiem jak obliczyć wartości odżywcze tahini.
Hummus
z pestek dyni
Składniki
200
g pestek dyni
5
łyżek oliwy z oliwy
sok
z 1/2 cytryny
1
łyżka tahini
2
ząbki czosnku
sól
i pieprz do smaku
Wsypać
pestki do miski i zalać wodą. Zostawić przez noc i następnego
dnia dobrze przepłukać. Przesypać pestki do garnka i zalać małą
ilością wody, tak żeby tylko przykryła pestki. Moją filozofią
jest gotować w malej ilości wody, żeby „zebrać” potas do wody
i ją potem wykorzystać, nie tracąc walorów odżywczych. Gotować
na małym ogniu przez ok 20-30 minut, na al dente. Przelać wszystko
do pojemnika i zblendować na gładką masę. Dodać wyciśnięty
czosnek, sok z cytryny, tahini, oliwę z oliwek i przyprawić do
smaku. Na zdjęciu jest hummus przygotowany z 200 g pestek dyni, tak
więc jak sami widzicie ilość ta wystarczy na obiad złożony z
sakiewek pitty albo rulony tortilli. Serdecznie polecam! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz