poniedziałek, 31 marca 2014

Dieta rozdzielna

Podstawy rewolucyjnej diety rozdzielnej wywodzą się z braku synchronizacji wydzielania enzymów potrzebnych do jednoczesnego trawienia białek i węglowodanów. To właśnie ten brak (synchronizacji) sprawia, że posiłki są źle trawione, jak również doprowadza do rozregulowania i obciążenia układu pokarmowego. Gotowania nauczyła mnie dieta rozdzielna i to właśnie od niej rozpoczęła się moja przygoda w kuchni. Dzięki niej zaczęłam od nowa tworzyć swoje posiłki, czyli przygotowywać dania z produktów, które zostały właściwie do siebie dopasowane. Mówi się, że dieta rozdzielna jest tylko dla ludzi konsekwentnych... Nie wiem czy tak jest. Według moich obliczeń wynika, że każda osoba powinna spożywać 11 kg warzyw i owoców tygodniowo, w celu dostarczenia sobie rekomendowanych witamin i minerałów. Jest to tylko możliwe, jeśli przestaniemy opierać swoją dietę o węglowodany (zob. tutaj) i zaczniemy spożywać białka z warzywami, czyli stosować zasady diety rozdzielnej. Nie ma innego wyjścia.
 
 
Układ pokarmowy jest jednym z najważniejszych i najciężej pracujących systemów w naszym organizmie. Odpowiada nie tylko za trawienie, ale również za dostarczanie substancji odżywczych, oraz chronienie organizmu przed szkodliwymi składnikami pokarmów! Na jego funkcjonowanie zużywana jest największa ilość energii. Około trzy czwarte wszystkich limfocytów zgromadzonych jest w jelicie grubym i jego błonie śluzowej. Pełnią tam rolę ochronną, eliminując wszelkie czynniki chorobotwórcze, które przedostając się do krwioobiegu mogłyby prowadzić do zmian chorobowych. Dodatkowo, układ nerwowy, który jest bezpośrednio połączony z przewodem pokarmowo-jelitowym jest obecnie uważany za „drugi mózg" i jest odpowiedzialny za nasze emocje (http://www.scientificamerican.com/article/gut-second-brain/).

Bóle brzucha, zapalenie śluzówki jelit, wzdęcia, zaparcia, zgaga, biegunki, refluks, zespół drażliwego jelita, nieszczelność błony śluzowej jelita, choroba Leśniewskiego-Crohna, choroba wrzodowa – to niektóre z dolegliwości układu pokarmowego.

Fakt, że w ostatnich latach doszło do rozpowszechnienia i proliferacji zdrowego odżywiania sugeruje, że podświadomie czujemy potrzebę by zadbać o swoj przewód pokarmowy. Są różne diety jak np, dieta Atkinsa, Andersona, Gersona, biblijna, eliminacyjna, makrobiotyczna, odtruwająca, rozdzielna, szwedzka, grup krwi, wegetariańska, wegańska i inne (http://www.atlasdiet.pl/). Jedyna dieta, która ma sens to dieta związana ze zdrowym łączeniem produktów.
Mogą ją stosować wszyscy! Jej glównym celem jest wspomaganie trawienia i eliminowanie  uciążliwych dolegliwości ukladu pokarmowego. Stosując się do zasad diety rozdzielnej nie trzeba rezygnować z ulubionych produktów – wystarczy, że je odpowiednio do siebie dopasujemy.
 

Podstawowe zasady DIETY ROZDZIELNEJ to:

1. Owoce jeść tylko rano i wieczorem, na pusty żołądek – po to by ograniczyć niepotrzebną fermentację.

2. Nie mieszać owoców i warzyw w jednym posiłku. Tak więc wszystkie cudowne soki jakie proponuja nam eksperci od dietetyki i zdrowego żywieniazłe.

3. Nie jeść razem owoców zasadowych i kwaśnych (patrz poniżej). Jeżeli mamy problem z zapamietaniem, które są które to jedzmy tylko jeden rodzaj owoców przy jednym posiłku, np. albo jabłko albo pomarańczę.

4. Wystrzegać się mleka, śmietany, dojrzałych serów (pleśniowych), wędzonych potraw, octu, gazowanych napojów, herbaty, cebuli, kiszonej kapusty i przetworzonych produktów takich jak ketchup, majonez, musztarda, dresingi do sałatek, sosów itp.

5. Pić soki, herbtki ziołowe, wodę. Kawa jest również dopuszczalna gdyż jej pH jest zbliżone do zasadowego, herabata z kolei jest bardziej kwasowa (nawet zielona).

6. Wystrzegać się również produktów o charakterze leczniczym bo nie jemy lekarstw non-stop: cytryna, miód. Można je stosować okazjonalnie, w sytuacji gdy chcemy wzmocnić organizm.

7. Nie pić w trakcie jedzenia, pić albo 30 min przed posiłkiem, albo półtorej godziny po posiłku. Spożywanie płynów w trakcie posiłku rozcieńcza soki żołądkowe. Poprzez picie w trakcie posiłków mamy zgagę i wzdęcia.

8. Nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami. Można jeść produkty neutralne z białkowymi, albo neutralne z węglowodanami. Nie mieszać dwóch źródeł białka w jednym posiłku, jak np. fasoli i sera, ryby i fasoli (mięsa i fasoli). Można łączyć węglowodany z serami. Można jeść kaszę jaglaną z owocami. Kasza jaglana jest wyjątkiem, więc można ją łączyć ze wszystkim.

9. Unikać jedzenia słodkich rzeczy takich jak ciasta – gdyż są one trucizną. Ze słodkich rzeczy jedynie jest dozwolona gorzka czekolada (najwyżej 50g na dzień, po zjedzeniu większej ilości będziemy mieć zatwardzenie). Słodkich rzeczy nie wolno jeść tuż po posiłku – trawienie cukru rozpoczyna się w ustach, a inne pokarmy są trawione albo w żołądku albo w jelitach co sprawia, że cukier łączy się z niestrawionym pokarmem i jest wykorzystany do fermentacji. Najlepiej spożywać słodkości co najmniej 1 godzinę po głównym posiłku albo przed - tak jak to lubią nasze dzieci, obiad chcą zaczynać od lodów :)

letsmakesomethingawesome.com

Podział produktów:
  • Węglowodanowe: ziarna, płatki owsiane, chleby, karczochy, ziemniaki, ryż, makaron, kasza, kukurydza
  • Białkowe: Białkowe czyli mięso, nabiał, ryby, rośliny strączkowe, orzechy, pestki, grzyby, kokos, masło orzechowe, nutella.
  • Neutralne: warzywa (oprócz ziemniaków), oleje roślinne, margaryna, masło, oliwa z oliwek, czosnek, kiełki, zioła.
  • Zasadowe owoce: jabłko, banan, czarna jagoda, czereśnia, winogrona (rodzynki), mango, melony, arbuz, brzoskwinia, nektarynka, gruszka, daktyle, figi, truskawki
  • Kwasowe owoce: morele, wiśnia, jeżyny, mandarynki, żurawina, porzeczki, agrest, grejpfrut, kiwi, pomarańcze, ananas, maliny, śliwki
  •  
 

Zdrowe połączenia: sałatki warzywne z mięsem, wędliny z warzywami a nie z chlebem. Ziemniaki, ryż, makaron, kasza i chleb z warzywami albo z serami. Fasole i inne rośliny strączkowe jemy z warzywami bez chleba i ziemniaków.
Śniadanie: kasza jaglana z bananem, rodzynkami i jabłkiem; kasza jaglana z bananem, truskawkami i brzoskwinią; chleb z serem żółtym albo dla mięsożercow: chleb z serem żółtym i po godzinie wędlina np z surówką (albo surówka z jajkiem gotowanym).
Lunch: przekąski: orzechy, migdały, jogurt, surowe warzywa jak np marchewka, świeży ogórek, papryka, seler (można jeść je bez niczego albo z dipami takimi jak hummus), ryby z warzywami (grillowane warzywa) .
Obiad: mięso i sałatka z warzyw, albo danie wegetariańskie (ziemniaki, ryż, makaron, kasza lub chleb z warzywami i serami), potrawka z fasoli i warzyw
Podwieczorek: ja zwykle zjadam coś słodkiego, najlepiej gorzką czekoladę
Kolacja: owoce na noc (świeże i suszone)
Przykładowo można wejść na stronę: http://www.foodtimeline.org/fooddecades.html i zobaczyć jak wyglądał jadłospis Amerykanina na początku XX wieku – nie wiem jak to wszystko łączyli, ale co mnie od razu uderzyło to, że jedli owoce, warzywa, mięso i fasolę – to była podstawa ich diety codziennej.

www.myrecipes.com


14 komentarzy:

  1. bardzo dobry opis i wujasnienie, tylko stosowac

    OdpowiedzUsuń
  2. Ela super, bardzo mi się podoba, jest wszystko jasne i czytelne. Większość intuicyjnie stosuję, ale nie wszystko np soczewicę mieszam z serem kozim, to chyba nie jest dobrze? Kasze jaglana uwielbiam!
    Proszę o więcej. Pozdrawiam
    Cicha

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa, no tak, soczewica, groch i fasola muszą być jedzone osobno albo z warzywami. Mi najlepiej smakują rośliny strączkowe w sosie curry z warzywami. Mały talerz czy duża miska nie ma znaczenia na sposób trawienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj
    ja dzisiaj jadlam na sniadanie tylko owoce
    zobaczymy moze sie naucze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głupio się przyznać ale ja zaczynam dzień od zjedzenia owoca a zęby myję dopiero po jakimś czasie. Uwierzylam w ten rytuał bo przeczyszcza mój organizm i co najważniejsze źle się czuję fizycznie gdy nie mogę ich rano zjeść (czasami w trakcie wyjazdów). Gorąco polecam!

      Usuń
  5. Rano powinno się jeść owoce a warzywa wieczorem i raczej trudno mówić o pustym żołądku wieczorem,chyba ,że ktoś cały dzień głodował,lub przynajmniej nie jadł od południa. Wieczorem u normalnego człowieka, żołądek nie bywa pusty. Jeśli zjemy obiad (nawet zdrowy) i zawiera on mięso to jego trawienie potrwa ok.4 godz. Myślę,że podobne zalecenia są dla tych, którym już blisko do fanatyzmu. Co rusz znajduje się ktoś przedstawiający jakieś cuda na temat odżywiania a tym czasem najbardziej racjonalne to umiarkowanie w jedzeniu i piciu oraz zdrowy rozsądek - polecam, to działa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczne od tego ze jedzac owoce wieczorem tzn ze juz nic po nich nie zjemy to ustrzerzemy sie przed niepotrzebna fermentacja. Jesli jemy owoce w ciagu dnia to zawsze bedzie cos co zjemy po owowcach I wtedy w jelitach bedzie dochodzilo do fermentacji. Jesli jemu umiarkowanie to trawienie obiadu nie powinno nam zajac 4 godzin. Ja tez widze proliferacje roznych diet I mnie to dziwi, bo jesli sprobujemy stosowac drowy rozsadek czyli diete rozdzielna to zobaczymy na wlasne oczy ze wszystko jest proste. Zawsze powtarzam testem jest toaleta, jesli nie pachnie tzn ze cos dobrze robimy. Jedzac wlasciwie nie generujemy toksyn. Ja tak robie I wiem, wiem rowniez ze jesli w czyms przesadze I nie polacze tak jak powinnam to nastepnego dnia odczuje to w toalecie. MItem jest fakt ze musimy sie pogodzic z faktem ze zapach musi byc.... I tez uwazam ze mozemy spozywac zdrowe produkty I nie odzywiac sie zdrowo.

      Usuń
    2. Dwie zalety jedzenia owocow przed snem. Zawieraja weglowodany ktore pomagaja nam w snie a druga ze sa latwo trawione wiec dlugie trawienie nie przeszkadza nam w zasnieciu

      Usuń
    3. Napisalam o dwoch zaletach jedzenia owocow przed snem bo uwazam ze jedzenie warzyw jest mniej wskazane, a to zd rugiego powodu czyli trawienie ich zajmuje wiecej czasu I to moze przeszkadzac w spokojnym snie. Tylko dlatego. Tak samo jest z jablkiem, jablek nie jemy przed snem, ich trawienie jest bardziej skomplikowane wiec jemy je tylko rano. I jeszcze raz chce podkreslic ze nie mam nic przeciwko warzywom ale zjedzenie salatki owocowej albo z owocow zasadowych albo kwasnych jest lekkostrawne

      Usuń
  6. Mam pytanie czy mogę łączyć ryż z mlekiem kokosowym? Wiem że ryż to węglowodany ale mleko kokosowe to też węglowodany? Bo jednak jest słodkie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Aniu, osobiscie wystrzegam sie laczenia kokosu z weglowodanami jednak zauwazylam ze male ilosci sa tolerowane przez nasz organism. Szczegolnie mleko kokosowe - ja go czasami uzywam do robienia curry, ktore potem jem z ryzem. Z moich obserwacji wynika ze nic szcegolnego po takim posilku nie dzieje sie w moim ciele. Czyli mysle ze mozna czasami laczyc mleko kokosowe z ryzem.

      Usuń
  7. Dlaczego mamy się wystrzegać kiszonej kapusty? Kiszona kapusta zawsze uchodziła za produkt bardzo zdrowy i polecany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie witam. Musze sie przyznac ze nie zglebialam madrosci przekazanej mi przez inna osobe a mianowicie dlaczego nie nalezy jesc kapusty kiszonej. Na mojej liscie znajduje sie rowniez pare innych zdrowych produktow. Odnosnie cytryny i miodu uslyszalam ze nie spozywamy lekarstw codziennie, co sugeruje ze mozna je spozywac ale od czasu do czasu. Mysle ze podobnie sytuacja sie ma z kapusta kiszona. Osobiscie jem duzo jogurtu i nie mam zachcianek na kiszone warzywa. Szybciej zjem kiszone ogorki niz kapuste kiszona. Uwazam ze jak stosujemy zdrowe zasady jedzenia to utrzymujemy nasza flore bakteryjna w dobrej kondycji w zwiazku z czym nie musimy jej uzupelniac. W przypadku gdy mamy problemy jak np po biegunce, jedzenie zywnosci zawierajacej naturalne probiotyki jest wskazane.

      Usuń