piątek, 4 lipca 2014

10 najbardziej kontrowersyjnych produktów żywnościowych

Jesteśmy tym, co jemy”. Komórki, narządy i cały organizm składa się z tych substancji, które dostajemy z pożywieniem. Antybiotyki i hormony w mięsie, drobiu, mleku, pestycydy, herbicydy i inne toksyny w warzywach i owocach, fluor, chlor, a nawet antybiotyki i hormony w wodzie, mają bardzo szkodliwe działanie na nasz organizm. Jedząc taką żywność i pijąc wodę dostajemy codziennie antybiotyki, hormony i inne trucizny, które nie pozostają bez wpływu na nasz stan zdrowia. Akumulacja toksyn i obecność alergennych białek w specyficznych produktach sprawia, że spożywanie pewnego rodzaju żywności, choć bogatej w witaminy i minerały, staje się kontrowesyjne. I dzisiaj właśnie o tym -  żywności kontrowesyjnej. Nie sugeruję, że nie należy  jeść tych produktów pokarmowych. Wydaje mi się, że jedzenie z umiarem, jak również właściwie przygotowywanie pożywienia (pszenica, rośliny strączkowe, kasze i ryże) nie powinno prowadzić do alergii, czy zatruć. Również warto w obecnych czasach pamiętać, że jest grupa pokarmowa, która bardziej niż inna jest zakażona hormonami, toksynami, i pestycydami. Należy więc tak często jak to jest możliwe wybierać żywność ekologiczną i dbać żeby właściwie myć owoce i warzywa. Podobno zwykłe mycie wodą już nie wystarczy.

1. Wołowina: Mięso zawiera różne szkodliwe substancje, jak antybiotyki, hormony pochodzące z paszy oraz pestycydy stosowane do przemysłowej uprawy roślin. Dziś w bogatszych krajach wołowina i wieprzowina nie mają dobrej prasy. Są też pewne zagrożenia zdrowotne związane z jedzeniem mięsa z hodowli przemysłowej. Ważną rolę odgrywa również stres, w jakim te stworzenia żyją, i związany z tym wysoki poziom hormonu kortyzolu w ich organizmach. Jeśli więc ktoś ma taką możliwość, niech najlepiej wybiera mięso z hodowli ekologicznych – droższe, ale zdrowsze.

thingsappleisworthmorethan.tumblr.com

2. Nabiał (mleko, jogurt, sery biale): Mleko krowie, biały aferzysta,  i jego pochodne wzbudzają mnóstwo kontrowersji. Ostatnio dużo się mówi i pisze na ten temat i opinie są podzielone.  Większość zarzutów odnośnie mleka dotyczy alergii i tego, że może być rakotwórcze. Oszacowano, że w mleku znajduje się ponad 25 różnych składników, które potencjalnie wywołują alergie. Nabiał należy do wielkiej ósemki alergenów pokarmowych. Nietolerancja laktozy, to kolejny problem związany ze spożywaniem mleka. Tak więc spożywanie nabiału opartego na mleku krowim, pomimo różnorodnych korzyści może być uważane za kontrowersyjne.
http://cojesc.net/mleko/

wdpa.net

3. Warzywa z rodziny psiankowatych, do których należy min: papryka (słodka i ostra), bakłażan, pomidory, i ziemniaki, zawierają substancje zwane alkaloidami, które w dużych ilościach są w stanie negatywnie wpływać na układ mięśniowo-nerwowy, układ trawienny, jak również mogą prowadzić do zwyrodnień stawów. Ponadto jest to grupa warzyw, w której akumuluje się dużo pestycydów stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym, jako środki przeciw szkodnikom. Metale ciężkie gromadzące się w warzywach wykazują zdolność do akumulowania się w organach (głównie wątrobie i nerkach) i posiadają właściwości toksyczne. Mycie warzyw z toksyn polega na zanurzaniu ich w wodzie z sodą na 5 minut i usuwaniu tłustego nalotu, który się gromadzi w wodzie. Po takiej płukance należy warzywa dobrze przemyć normalną wodą.

shamanicsoundandlight.com

4. Orzeszki arachidowe: orzeszki należą do wielkiej ósemki alergenów pokarmowych. Zawierają mierzalne ilości szczawianów, które w dużym stężeniu ujemnie wpływają na funkcjonowanie nerek i tworzenie kamieni nerkowych.


footage.shutterstock.com

5. Glony: ich atrakcyjność polega na tym, że są źródłem minerałów. Ich kontrowersja wynika z tego samego powodu, przyciągają do siebie różnorodne minerały, te dobre jak i toksyczne - są źródłem arszeniku...

blog.healthpost.co.nz

6. Krewetki: krewetki są niezwykłym źródłem przynajmniej 14 składników odżywczych,  ale  podobnie jak orzeszki ziemne należą do wielkiej ósemki alergenów pokarmowych. Ustalono, że to tropomiozyna zawarta w krewetkach jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne u ludzi. Trzeba pamiętać, że większość krewetek pochodzi w dzisiejszych czasach z farm krewetkowych tak jak to jest w przypadku ryb, drobiu i bydła.  
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=332

www.candogseat-this.com

7. Soja: Dlaczego soja, roślina która jest znana i uprawiana od tysiącleci, stała się ostatnio tematem tak licznych kontrowersji? Jednym z powodów jest to, że w soi i jej produktach pochodnych zawarta jest genisteina, która obecnie jest badana w oparciu o jej związek z powstawaniem raka. Dodatkowo, soja podobnie jak orzeszki ziemne, i krewetki należy do wielkiej ósemki alergenów pokarmowych. Nie należy również zapominać, że soja często bywa modyfikowana genetycznie, szczególnie ta pochodząca z USA. Soja podobnie jak inne rośliny strączkowe zawiera fytyniany, które ujemnie wpływają na wchłanianie minerałów. Należy więc moczyć ją w środowisku kwaśnym przed ostateczną obróbką cieplną (jak np, woda z jogurtem albo cytryną).

www.pinkjooz.com

8. Jajka:  Ostatnio jajka znalazły się na liście wielkiej ósemki alergenów pokarmowych.

www.abaenglish.com

9. Tuńczyk: kontrowesyjność tuńczyka jak wszyscy wiemy wiąrze się z zawartością rtęci. Dodatkowo tuńczyk jest źródłem puryn, których akumulacja w ciele może prowadzić do akumulacji trującego kwasu moczowego. Tuńczyk podobnie jak ryby należy do wielkiej ósemki alergenów pokarmowych.

www.delmonte.ph

10. Pszenica: Po mleku kro­wim na dru­gim miej­scu znaj­duje się psze­nica, która jako obco­ga­tun­kowe białko towa­rzy­szy cią­gle czło­wie­kowi od naj­wcze­śniej­szego okresu życia. Pszenica jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne i należy do wielkiej ósemki alergenów pokarmowych. Zawiera szczawiany, które u osób wrażliwych negatywnie wpływają na funkcjonowanie nerek, lektyny, naturalne pestycydy, które podrażniają wyściółkę np. jelit i propagują stan zapalny organizmu. Fytyniany, z kolei, prowadzą do niedoborów mineralnych w naszym ciele. Są one obecne w białej mące i ziarnie nieoczyszczonym. Kwas fitynowy skutecznie blokuje przyswajanie minerałów takich jak magnez, wapń, cynk czy żelazo. Niektórzy twierdzą, że pełne ziarno jest nawet gorsze niż biała mąka, z powodu np. nadmiernej ilości błonnika, który przyczynia się do stanu zapalnego, problemów z trawieniem oraz odpornością.
Można temu zapobiec odpowiednio przygotowując pszenicę, a mianowicie moczyć ją przez co najmniej 12 godzin w kwaśnym środowisku (jak np, woda z jogurtem albo cytryną). Podobnie powinno się postępować z kaszami, ryżem, płatkami owsianym, fasolą, grochem, pestkami i orzechami.    Jest to bardzo interesujący i obszerny temat, który zdecydowanie poruszę w osobnym blogu.

colekcolek.com

17 komentarzy:

  1. To wychodzi na to ze w dzisiejszych czasach najlepiej zyc miłością
    Dobrze ze jest sposob na usuwanie toksyn prosty i do zastosowania od zaraz
    No i umiar.......zawsze i we wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba juz wczesniej napisalam ze nie uciekniemy od zatruwania naszego ciala, jak niewlasciwe laczenie produktow, to nazwozy, hormony w miesie czy inne paskudztwa. Tez uwazam ze wszystko w umiarze I byc swiadomym skad zywnosc pochodzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. agnieszka przełomiec5 lipca 2014 00:44

    Elu,to co jeść?

    OdpowiedzUsuń
  4. Napisz Elu jak najszybciej o tych kaszach i ryżu, bo to bardzo interesujące..

    OdpowiedzUsuń
  5. kto by pomyślał...cenne info

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile sody na litr wody nalezy wsypac?

    OdpowiedzUsuń
  7. W przypadku tej soi to najpoważniejszym argumentem przeciwko są duże ilości omegi-6. Bydło karmione trawą ma w swojej tkance tłuszczowej ma 7% omegi-3, a w tkance tłuszczowej krów karmionych soją i kukurydzą znajduje się tylko 1% omeg-3.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo za komentarz. Musze przyznac ze nie wiedzialam o tym. Dla mnie jednak GMO to straszak cos irracjonalnego I to sprawia ze wysrzegam sie soi.

      Usuń
  8. nie przejmujcie się cholesterolem :), jajka są bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje za komentarz. Wszystko jedzone w umiarze jest zdrowe a jedyne co mozna jesc i powinno sie jesc w duzych ilosciach to warzywa i owoce (oczywiscie zawierajace male ilosci pestycydow).

      Usuń
  9. Czy mogłabym dowiedzieć się czegoś więcej o używaniu sody do usuwania toksyn z pokarmów? Proszę o jakieś informacje albo linki do stron.Jestem nowa w temacie a w internecie nic nie mogę znaleźć. Na jakiej zasadzie działa tutaj soda, w jaki sposób ją stosować i do jakich pokarmów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpuszczajac sode w wodzie tworzymy srodowisko zasadowe czyli wode o odczynie zasadowym - takie ph wody pomaga usuwac pestycydy z owocow i warzyw. Stosuje ta metode juz od dwoch lat i za kazdym razem jestem w szoku jak bardzo metna i oleista staje sie woda po takim myciu. Niestey nie myje w ten sposob salaty.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Jakiś czas temu dowiedziałam się że kuzynka dla dziecka i siebie moczy w wodzie z sodą mięso, chodziło o drób, nie wiem czy inne też moczy. Nigdzie nie znalazłam informacji o takiej praktyce wiec dałam sobie spokój. Traz przypomniało mi się to a więc, czy z mięsem tez to działa?

      Usuń
    3. Ja osobiscie nie myje miesa w ten sposob tylko owoce i warzywa.

      Usuń
  10. Best bets for soccer today - Sports Toto
    Today, we're worrione.com going to https://deccasino.com/review/merit-casino/ tell you communitykhabar a 토토 사이트 코드 few key to checking into soccer betting apps. of the most popular soccer casinosites.one betting options and which ones will

    OdpowiedzUsuń