sobota, 28 czerwca 2014

Pasty i dipy do pieczywa i warzyw

Na lato dobre są dipy i pasty do pieczywa i warzyw. Są zdrowe i niskokaloryczne. Wszyscy znamy i lubimy tzatziki i często go używamy jako przystawkę. Mam nadzieję że przydadzą się wam poniżej zamieszczone przepisy.

Hummus

250 g ciecierzycy
1 łyżka sosu tahini
1 łyżka garam masala albo przyprawy indyjskie takie jak: kurkuma, kmin rzymski, curry
1 łyżeczka chilli sproszkowanego
woda od gotowania
3 ząbki czosnku
ok 2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
pęczek natki pietruszki
sól

Namoczyć ciecierzycę przez noc z jogurtem. Następnego dnia zlać wodę i dolać nowej. Gotować w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu przez co najmniej 1 godzinę (aż ciecierzyca będzie miękka). Przełożyć ciecierzycę do miski, zostawić wodę od gotowania. Wlać 1/2 szklanki takiej wody do miski plus oliwę. Zmiksować blenderem. Dodać przyprawy, tahini, czosnek i sok z cytryny. Wymieszać i spróbować. Wykończyć dodając sól i pokrojoną natkę pietruszki. Jeść z pieczoną pitą albo słupkami warzyw takimi jak marchew, seler czy papryka.

weheartit.com 

Hummus z pieczonym czosnkiem

250 g ciecierzycy
1 łyżka sosu tahini
1 łyżka gram masala albo przyprawy indyjskie takie jak: kurkuma, kmin rzymski, curry
1 łyżeczka chilli sproszkowanego
woda od gotowania
1 główka czosnku
1 ząbek czosnku
ok 2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny ciecierzycy
pęczek natki pietruszki
sól

Namoczyć ciecierzycę przez noc. Następnego dnia zlać wodę i dolać nowej. Gotować w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu przez co najmniej 1 godzinę (aż ciecierzyca będzie miękka). W międzyczasie na folię aluminiową włożyć główkę czosnku i pokropić oliwą. Zawinąć szczelnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez co najmniej 30 minut. Po 30 minutach wyjąć pakunek i lekko odwinąć. czosnek powinien zbrązowieć. Jak jest gotowy odwijamy go i studzimy. Po wystudzeniu wyciskamy miąższ. Miąższ będzie łatwo wychodził, tworzy się zwyczajna pasta. Tak przyrządzony czosnek jest słodkawy i nie tak ostry jak świeży. Przełożyć ciecierzycę do miski, zostawić wodę od gotowania. Wlać 1/2 szklanki takiej wody do miski plus oliwę. Zmiksować blenderem. Dodać przyprawy, tahini, świeży czosnek i pieczony oraz sok z cytryny. Wymieszać i spróbować. Wykończyć dodając sól i pokrojoną natkę pietruszki. Jeść z pieczoną pitą albo słupkami warzyw takimi jak marchew, seler czy papryka.

waityourevegan.blogspot.com 

Salsa

8 pomidorów bez skorki
1 ostra papryka
1 duża czerwona cebula
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny albo limonki
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz i cukier do smaku

Pomidory sparzyć wrzątkiem, aby zdjąć skórę. Pokroić na drobno zachowując soki. Wsypać do miski oraz drobno pokrojoną ostrą paprykę, pokrojoną czerwoną cebulę, i wyciśnięty czosnek. Wymieszać. Wycisnąć cytrynę, dodając natkę pietruszki, posypać solą i cukrem. Wymieszać i spróbować. Doprawić, jeśli zajdzie potrzeba. Taki sos podajemy ze świeżymi warzywami takimi jak marchew, seler, papryka albo z pieczoną pitą.

www.simplyscratch.com 

Dip szpinakowy

1 opakowanie fety sałatkowej
1 opakowanie serka śmietankowego (Philadelphia)
150 ml śmietanki 30%
300 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 szklanka starkowanego sera
1/3 szklanki starkowanego parmezanu
pieprz i sól do smaku
1 opakowanie karczochów albo 2 łodygi selera
3 lyzki sosu cesara

Sos Alfredo

Do garnka z odrobiną oliwy wrzucić 1 ząbek czosnku (pokrojony albo wyciśnięty). Podsmażyć, aż zaczną uwalniać się zapachy. Wlać śmietankę i wsypać sery. Gotować ciągle mieszając, aż sery się rozpuszczą. Odstawić. Taki sos tradycyjnie nadaje się do makaronów.

www.djfoodie.com 

Dip szpinakowy:

Rozmrozić szpinak (szpinak powinien być mrożony a nie świeży). Do miski wrzucić sery, szpinak, drobno pokrojone karczochy, albo seler, oraz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Wlać sos Alfredo. Dobrze wymieszać i przyprawić pieprzem. Zaczynamy od pieprzu ponieważ feta jest słona i dopiero po wymieszaniu i spróbowaniu dodajemy tyle soli ile trzeba. Schłodzic przez godzinę przed podaniem.

threeapplesaday.wordpress.com 

Guacamole z avocado

3 awokado, wypestkowane i obrane
sok z 1 limonki
1/2 cebula pokrojona w kostkę
1/2 ostra papryka pokrojona w drobna kostkę
2 pomidory pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku wyciśnięty
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki kmin rzymski (opcja)

 
Do miski włożyć wypestkowany i obrany miąższ awokado. Wlać sok z limonki i obracając miską upewnić się, że sok dobrze pokryje awokado. Odlać sok i go zachować na potem. Do miski wsypać sól, kmin rzymski i chilli i rozgnieść awokado, tak jak to robimy z ziemniakami, gdy je rozbijamy na puree. Następnie włożyć cebulę, pomidory, natkę pietruszki, czosnek i ostra paprykę. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać 1 łyżkę zachowanego soku z limonki i ponownie wymieszać. Odstawić na 1 godzinę. Podajemy dip z warzywami, tortillą albo z krakersami.

www.appforhealth.com 

Dip z kalafiora i ryby wędzonej

1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku do smażenia 
1 swieży ząbek czosnku
masło do smażenia czosnku
sól, pieprz
1 filet wędzonej ryby
natka pietruszki
1-2 łyżki sosu cezara

Kalafiora ugotować. Czosnek podsmażyć na maśle tak zeby puścił aromoat. Zmiksować kalafior z czosnkiem solą i pieprzem na gładko. Na koniec dodać kawałki ryby i zmiksować żeby powstała z tego pasta. Przyprawić sosem cezara, solą, pieprzem i natką pietruszki. Jeśli pasta jest za rzadka można dodać parę ugotowanych ziemniaków i zmiksować.

www.foodenquirer.com

 Innym razem zamieszczę przepisy na: hummus z pieczoną papryką, hummus z fasoli lub zielonego groszku, z bakłażana na ostro, oraz baba ganush, jak również podam przepis na placki w stylu indyjskim coś pomiędzy naleśnikami a pitą.

5 komentarzy:

  1. Elu dzięki za nowe przepisy. Uwielbiam pasty i już zabieram się do robienia tej z kalafiorem i awokado.

    OdpowiedzUsuń

  2. .

    a w przepisie na hummus podajesz namoczyc ciecierzyce na noc z jogurtem, a pozniej zlac wode, to czy z jogurtu zrobi sie woda ????oj cos mi sie wydaje , ze robisz nam wode z mozgu

    a te smietanki 30% lub żółte sery to sa produkty niskokaloryczne??? albo wedzona ryba? - jak podajesz na wstepie , ze sa zdrowe i niskokaloryczne?

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, mysle ze sie czepiasz. RObisz to na wesolo? Moczymy ciecierzyce z jogurtem zeby zwiekszyc przyswajalnosc mineralow, musimy po prostu zakwasic wode. O tym bedzie wiecej potem

    OdpowiedzUsuń
  4. pewnie, ze na wesolo,ale dalej nic ne rozumiem wiec poczekam az o tym bedzie wiecej

    OdpowiedzUsuń