sobota, 7 czerwca 2014

Bułeczki na śniadanie

 
Coś słodkiego i niekoniecznie na śniadanie. Często brak nam czasu na zjedzenie śniadania przed wyjściem z domu. Dlatego coś słodkiego zapewnia nam trochę kalorii, zanim będziemy mogli zjeść pełnowartościowy posiłek. Do tego idealnie nadają się bułeczki scones, muffiny i bułeczki drożdżowe (ja uwielbiam te z serem).
 
Poniżej zamieszczam dwa podstawowe przepisy, na bułeczki scones i na muffiny, ale jest 6 wersji. Zamieściłam te przepisy, z których korzystam na okrągło. Oczywiście można je modyfikować, w zależności od upodobań. Bułeczki scones również są smaczne nie na słodko, więc nie do końca muszą byc tą złą alternatywą śniadania. Piecze się je szybko (może za szybko) i smakują wspaniale tego samego dnia. Stały się hitem w moim domu, bo łatwe są w przygotowaniu i można je zrobić w przerwie, gdy myje się zeby :) Muffiny z kolei lubię tylko na słodko. Próbowałam wiele wersji, ale te na słodko zostały u mnie w domu. Również próbowałam muffiny z mleka, jogurtu i śmietany i doszłam do przekonania że najlepsze są te z maślanki. Na wierzchu robi się słodka skorupka, a wewnątrz są mięciutkie. Polecam!

Bułeczki Scones z czekoladą (ok. 16)

3 szklanki mąki
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3-1/2 szklanki cukru
100 g czekolady gorzkiej
180 g masła (3/4 250 g opakowania )
1 szklanka maślanki
ekstrakt waniliowy
mleko do posmarowania bułeczek

Nagrzać piekarnik do 220 stopni (właśnie tak - próbowałam piec w 200 stopniach ale bułeczki wychodzą lepsze gdy piekarnik jest bardzo ciepły). Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia sól i cukier. Dobrze wymieszać. Do mąki starkować na grubych oczkach masło. Wymieszać z mąką. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i wsypać do mąki z masłem. Dobrze wymieszać. Wlać maślankę i wymieszać wszystko łopatką. Potem wszystko zagnieść. Chodzi żeby połączyć ze sobą składniki. Wyłożyć ciasto na blat i zagnieść tak żeby wszystko się trzymało razem. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i zamrozić albo włożyć do lodówki (można już poporcjować, wtedy łatwo jest je upiec). W lodówce można trzymać ciasto 1-2 dni. Z drugiej części uformować placek. Powinien być w miarę gruby. Im grubszy tym bułeczki będą pulchniejsze (ok. 2,0 - 2,5 cm). Podzielić na 8 części - wyjdą z tego trójkąty. Posmarować mlekiem i posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok 10 min. Bułeczki są dobre gdy wierzch się zarumieni i gdy ciasto będzie sprężyste ( czyli po naciśnięciu odejdzie do góry). Trzeba uważać żeby za długo nie piec. Bułeczki będą miękkie kiedy nie przesadzimy z pieczeniem i kiedy będą grube przed włożeniem do piekarnika. Najlepsze są tego samego dnia dlatego radzę zawsze odstawiać drugą część albo do lodówki albo do zamrażalnika.

sugarywinzy.com 
 
Bułeczki Scones z serem i szczypiorkiem
 
3 szklanki mąki
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ziół (np. tymianek, oregano)
szczypta cukru
1 szklanka starkowanego sera (np. parmezan)
pokrojony szczypiorek
180 g masła (3/4 250 g opakowania )
1 szklanka maślanki
mleko do posmarowania bułeczek, czosnek w proszku do posypania bułeczek

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia sól, pieprz, zioła, cukier i ser. Dobrze wymieszać. Do mąki starkować na grubych oczkach masło. Wymieszać z mąką. Wsypać szczypiorek do mąki z masłem. Dobrze wymieszać. Wlać maślankę i wymieszać wszystko łopatką. Potem wszystko zagnieść. Chodzi żeby połączyć ze sobą składniki. Wyłożyć ciasto na blat i zagnieść tak żeby wszystko się trzymało razem. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i zamrozić albo włożyć do lodówki (można już poporcjować, wtedy łatwo jest je upiec). W lodówce można trzymać ciasto 1-2 dni. Z drugiej części uformować placek. Powinien być w miarę gruby. Im grubszy tym bułeczki będą pulchniejsze (ok. 2,0 - 2,5 cm). Podzielić na 8 części - wyjdą z tego trójkąty. Posmarować mlekiem i posypać czosnkiem. Piec w nagrzanym piekarniku ok 10 min. Bułeczki są dobre gdy wierzch się zarumieni i gdy ciasto będzie sprężyste ( czyli po naciśnięciu odejdzie do góry). Trzeba uważać żeby za długo nie piec. Bułeczki będą miękkie kiedy nie przesadzimy z pieczeniem i kiedy będą grube przed włożeniem do piekarnika. Najlepsze są tego samego dnia dlatego radzę zawsze odstawiać drugą część albo do lodówki albo do zamrażalnika.


www.thibeaultstable.com 

Można również zrobić bułeczki ze szczypiorkiem i boczkiem albo z owocami takimi jak żurawina lub porzeczki.

Muffiny czekoladowe (ok. 12)

2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
50 g czekolady gorzkiej
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 jajko
zapach waniliowy

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia sól, i kakao. Dobrze wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do mąki. Dobrze wymieszać. W drugim pojemniku przygotować produkty płynne. Wymieszać maślankę, cukier, jajko, olej i zapach waniliowy. Wlać płyny do mąki i wymieszać tak żeby nie bylo suchej maki. Nie należy dobrze mieszać ciasta. Łyżką do lodów nałożyć ciasto do foremek i posypać cukrem. Piec przez 20-30 minut (zależy od piekarnika). Muffiny są gotowe gdy patyczek jest suchy. Muffiny są najlepsze tego samego dnia ale równie dobre następnego.

my2002in1001days.wordpress.com

Muffiny cytrynowe z makiem (ok. 12)

2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki maku
3/4 szklanki cukru
skórka z 1 cytryny
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 jajko
zapach cytrynowy

Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia sól, i skórkę cytrynową. Dobrze wymieszać. Dodać do mąki mak. Dobrze wymieszać. W drugim pojemniku przygotować produkty płynne. Wymieszać maślankę, cukier, jajko, olej i zapach cytrynowy. Wlać płyny do mąki i wymieszać tak żeby nie bylo suchej maki. Nie należy dobrze mieszać ciasta. Łyżką do lodów nałożyć ciasto do foremek i posypać cukrem. Piec przez 20-30 minut (zależy od piekarnika). Muffiny są gotowe gdy patyczek jest suchy. Muffiny są najlepsze tego samego dnia ale równie dobre następnego.

jacobskitchen.wordpress.com 
Muffiny z owocami (ok. 12)
 
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 jajko
zapach cytrynowy
1 szklanka mrożonych owoców (porzeczki, żurawina, wiśnie)


Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszać. Dodać do mąki owoce. Dobrze wymieszać. W drugim pojemniku przygotować produkty płynne. Wymieszać maślankę, cukier, jajko, olej i zapach cytrynowy. Wlać płyny do mąki i wymieszać tak żeby nie bylo suchej maki. Nie należy dobrze mieszać ciasta. Łyżką do lodów nałożyć ciasto do foremek i posypać cukrem. Piec przez 20-30 minut (zależy od piekarnika). Muffiny są gotowe gdy patyczek jest suchy. Muffiny są najlepsze tego samego dnia ale równie dobre następnego.

www.superhealthykids.com

Można również zrobić muffiny z marchewką lub cukinią. Do nich dodaje się przypraw korzennych i orzechów.

paleyellow.net 

6 komentarzy:


  1. Bułeczki Scones...nie do pobicia:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam sie, odkrylam je I chcialam sie podzielic z wami

      Usuń
  2. no tak, buleczki, buleczki , a pozniej kilka godzin spania zeby zgubic te kalorie

    OdpowiedzUsuń
  3. buleczki scones chyba wyprobuje, tylko ten cukier........ czy mozna go zastapic np. miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie polecam uzywania miodu - nie wiedzialabym kiedy dodac miodu zeby wszystko sie wymieszalo. Jest to a'la ciasto kruche I skladniki nie sa do konca ze soba polaczone, na tyle zeby wszystko sie trzymalo razem. Cukru I tak jest bardzo malo biorac pod uwage ilosc maki.

      Usuń