niedziela, 7 września 2014

Nie idź w zaparte

Dzisiaj o zaparciach, czyli o wielkim społecznym tabu – jeśli w ogóle mówi się o nim publicznie, to wyłącznie ściszonym głosem lub w żartach, aby ukryć zażenowanie. Pomimo tego, postanowiłam o tym napisać, ponieważ wszędzie znajdziemy informacje, że naturalny rytm organizmu może obejmować dni bez wypróżnień. Czytamy na przyklad, że niektórzy zdrowi ludzie wypróżniają się... trzy razy w tygodniu?! Ja się z tym nie zgadzam :) Uwarzam, że powinniśmy wypróżniać się codziennie, bo jeśli tego nie zrobimy, pokarm zawarty w jelicie grubym będzie podlegał fermentacji.

Każdy spożyty pokarm, który nie zostaje do końca strawiony i wchłonięty w górnym odcinku przewodu pokarmowego, trafia do jelita grubego, gdzie na jego resztki czekają bakterie jelitowe. Pod ich wpływem nieprzyswojone składniki pożywienia fermentują. Produktem tej reakcji chemicznej są gazy o brzydkiej woni składające się z dwutlenku węgla, wodoru, azotu i metanu. Tak więc gazy są sygnałem potwierdzajacym konieczność pozbycia się fermentujących resztek i jest nieprawdziwym sądzenie, że noszenie takich resztek w naszym ciele przez parę dni jest czymś normalnym. Jeśli pójdziemy dalej to możemy stwierdzić, że woń gazów jest po to, żebyśmy nie zapominali o regularnym wypróżnianiu :)
www.monviu.com

Aby uniknąć zaparć i zapewnić utrzymanie dobrego stanu zdrowia należy stosować zbilansowaną dietę (świeże warzywa, owoce i płatki), pić odpowiednią ilość wody (co najmniej osiem szklanek dziennie) i wprowadzić regularną aktywność fizyczną (np. spacery). Aby uniknąć objawów zaparcia, nie należy nigdy ignorować potrzeby wypróżnienia. Warto również zapewnić sobie czas na wizytę w toalecie rano, albo po śniadaniu lub obiedzie.

www.tapetus.pl

Dlaczego dieta? Podczas naturalnego, niezaburzonego procesu trawiennego, soki trawienne zapobiegają gniciu i fermentacji pokarmu. Tak się dzieje u wegan, którzy stosują dietę rozdzielną. Wiem to, bo sama sprawdziłam. Dieta wegeteriańska sprawia, że coraz trudniej jest zachować właściwe połączenia, więc niestrawionych resztek pojawia się więcej (zobacz: dieta rozdzielna).  Nasz organizm po prostu nie jest w stanie przyswoić wszystkiego, co trafia do żołądka w wyniku spożywania posiłków, które nie są skomponowane wg diety rozdzielnej. Takie posiłki zawsze doprowadzą do fermentacji, ale jeśli codziennie wydalimy takie toksyny uchronimy się od negatywnych skutków spożywania ulubionych posiłków.
zdrowie.dziennik.pl

Co poprawia perystaltykę (aktywność motoryczna w przewodzie pokarmowym) jelita i wpływa na regularne wypróżnianie? Błonnik (zobacz: wartości odżywcze) znajdujący się głównie w fasoli, brokułach, brukselce, kapuście, kalafiorach, grochu i soczewicy. Jednak oligosacharydy w nich zawarte nie są dokładnie trawione, bo ludziom brakuje enzymu (alfa-galaktozydazy) koniecznego do całkowitego ich rozpadu. Zwiększają więc produkcję gazów (fasola nawet dwunastokrotnie) w jelicie grubym. Jeśli spożywamy taką formę błonnika to nie przesadzajmy, jedzmy taki pokarm np. co drugi dzień i dajmy odpocząć naszym jelitom. Ponadto stwierdzono, że kawa przyśpiesza metabolizm i ułatwia wypróżnianie. Można to samo osiągnąć pijąc ciepły napój albo wodę z samego rana, na czczo. Również spożywanie owoców, a przede wszystkim jabłka na czczo, jak również pomarańczy z miąższem i suszonych śliwek  rano i wieczorem pomaga w perystaltyce jelita grubego.

www.ilewazy.pl

Poniżej jest parę linków na sposoby oczyszczania jelit, możecie poczytać o tym więcej w wolnej chwili:

http://www.medycynaludowa.com/pl/ksiazka/index.php?id=ks18
http://tylkozdrowie.blox.pl/2012/10/Oczyszczanie-calego-ukladu-pokarmowego.html 

Dlaczego woda? Organizm używa wody do zmiękczenia kału, co pomaga w utrzymaniu regularnego ruchu jelit. Gdy wody jest zbyt mało, kał staje się twardy i blokuje się w jelitach, powodując ból brzucha, wzdęcia i zaparcia. Można temu przeciwdziałać przy pomocy środków przeczyszczających, ale nie pozbędziemy się w ten sposób przyczyny zaparć. Nie ma sensu sięgać po medykamenty, kiedy picie odpowiedniej ilości napojów (np. wody) jest w stanie zrobić to samo.

Zaparcia mogą być wywoływane przez:

Czynniki fizyczne takie jak: wiek i brak aktywności fizycznej, zmiany hormonalne w okresie ciąży i menopauzy, brak aktywności fizycznej - szczególnie u osób w podeszłym wieku, odwodnienie.

Czynniki fizjologiczne takie jak: stres lub zmartwienia, ignorowanie potrzeby pójścia do toalety.

Choroby: takie jak niedoczynność tarczycy (gruczoły tarczycy nie wytwarzają wystarczającej ilości hormonów tarczycy), cukrzyca, choroba Parkinsona oraz inne choroby neurologiczne. Dodatkowo pamiętajmy, że większość leków wpływa negatywnie na pracę układu pokarmowego i prowadzi albo do zaparć albo do biegunki.
dbam-o-zdrowie.blogspot.com

Ciekawe:

Do gotowania warzyw, które mają wybuchowe właściwości, warto dodawać czosnku lub imbiru. Osoby mające skłonności do tzw. wiatrów powinny jeść mniej tłuszczu, którego trawienie sprzyja tworzeniu się gazu w organizmie, i nie używać słodzików (zamienników cukru).

Pszenica, owies, kukurydza, ziemniaki, a nawet chleb czy makaron mogą być przyczyną kłopotów. Pod tym względem najbardziej bezpiecznym zbożem jest ryż. Dodatkowo, problemy również zaczynają się gdy  jemy w pośpiechu, połykając duże kęsy i pijąc podczas posiłku, jak również, gdy połykamy powietrze (żując gumę albo paląc papierosy).

Warto wiedzieć, że wzdęcia i gazy mogą również powstawać pod wpływem witaminy C w tabletkach, jeśli przyjmujemy jej ponad 500 mg, ilość dostępna to 200 mg.
tapety-za-free.blogspot.com

Brak codziennego wypróżnia się jest objawem choroby i sięgnijmy po naturalne sposoby naprawy perystaltyki jelit. Pamiętajmy, że wzdęcia, zgaga, gazy, biegunki i zaparcia to objawy choroby układu pokarmowego i tak samo jak katar, czy wysoka temperatura nie powinny być ignorowane. Wsłuchajmy się w siebie i w zależności od dnia zmieniajmy dietę. Jak wspomniałam wyżej, przyczyn zaparć może być wiele, mogą to być hormony, zły posiłek, stres czy choroba. Tak więc każdy dzień jest inny, ale usuwanie niestrawionych resztek powinno być regularne... I na koniec chcę dodać, że wszystko co dzisiaj opisałam oparłam na własnym doświadczeniu. Znam przyczyny powstawania wzdęć i zgagi (picie w trakcie jedzenia), gazów (jedzenie zbyt dużej ilości nietrawionego błonnika, jedzenie słodkich potraw), "zaparć" czyli nieregularnego wypróżniania się (mała ilość warzyw w diecie, picie niewystarczającej ilości wody i płynów, oraz zmiany hormonalne).
portalwiedzy.onet.pl

5 komentarzy:

  1. Elu
    Czy wiadomo jaki jest mechanism pozytywnej roli czosnku I imbiru gdy sie sporzywa warzwa powodujace wiatr?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wplyw czosnku i imbiru na wiatry prawdopodobnie wynika z tego ze oba stymuluja metabolism w zwiazku z czym wiecej pokarmu bedzie strawione w gornym jelicie i mniej odpadow dostanie sie do jelita grubego. Oprocz tego surowy czosnek zawiera substancje zabijace bakterie, jest naturalnym antybiotykiem. Spozywany w ten sposob zabije wszystkie niechciane bakterie w ukladzie pokarmowym przez co moze wyeliminowac powstawanie gazow w gornym odcinku jelit i tym samym wzdecia. Jesli chodzi o imbir to rekomenduje sie dodawanie surowego imiru do potraw albo picie herbatki z imbiru - w tym celu gotujemy imbir w wodzie (im dluzej tym herbatka bedzie ostrzejsza) a potem mozemy dodac cytryny i miodu. Taka herbatka jest idealna na leczenie przeziebien (sprawdzone) W kazdym razie I czosnek I imbir powinien byc spozywany surowy.



      Usuń
  2. Na pewno wiele osób będzie wdzięcznych za dzisiejszy temat
    Pisz dalej

    OdpowiedzUsuń
  3. tak pisz , pisz pisz wszystkich odwiedzających twój blog ten temat interesuje

    OdpowiedzUsuń