Ach, lubię ziemniaki!
Lubię je w mundurkach, ze szczyptą soli i swieżym masłem, albo utłuczone na puszyste puree z różnymi dodatkami. Lubię placki ziemniaczane (z jogurtem i siemieniem lnianym), kluski śląskie, krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym i niezawodną babkę ziemniaczaną z boczkiem.
Poniżej jest parę różnych przepisów z ziemniakami w roli głównej. Są to często stosowane przeze mnie przepisy, ponieważ dodając do nich sałatkę, ja również jako wegeterianka mogę zjeśc pełnowartościowy posiłek.
Ziemniaki puree: lubię oliwki, brokuły, natkę pietruszki, parmezan, czosnek, ziarna sezamu, sałatę, tymianek, cebulę i inne. Dlatego moje pomysły na ziemniaki puree są takie a nie inne. Zapewniam ze każda z tych propozycji jest smaczna.
Ziemniaki puree z oliwkami, tymiankiem i natką, albo z brokułami albo masłem czosnkowym i parmezanem
Czy macie własne unikalne pomysły na dania z ziemniaków?
Lubię je w mundurkach, ze szczyptą soli i swieżym masłem, albo utłuczone na puszyste puree z różnymi dodatkami. Lubię placki ziemniaczane (z jogurtem i siemieniem lnianym), kluski śląskie, krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym i niezawodną babkę ziemniaczaną z boczkiem.
Poniżej jest parę różnych przepisów z ziemniakami w roli głównej. Są to często stosowane przeze mnie przepisy, ponieważ dodając do nich sałatkę, ja również jako wegeterianka mogę zjeśc pełnowartościowy posiłek.
Zapiekanka ziemniaczana „ziemniaczane
gratin ”
ok. 1 kg ziemniaków
500 ml śmietanki
30%
30 ml mleka
1 ząbek
czosnku
garść
tymianku
1 kubek parmezanu
sól,
pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w 1-2 mm
talarki (albo starkować je na grubej tarce). Od razu wrzucać
ziemniaki do garnka ze śmietaną
(30%), mlekiem, czosnkiem, pieprzem, solą
i tymiankiem. Tak przygotowane ziemniaki zagotować i mieszając
gotować jeszcze ok 5 minut. Potem przelać ziemniaki wraz ze
śmietaną
do naczynia do zapiekanek (wysmarowanym masłem), posypać
parmezanem i zapiec w piekarniku w 180 stopniach aż
ziemniaki się zarumienią.
everydaygourmet.tv
everydaygourmet.tv
Kopytka z pesto
ok 700 g ziemniaków
(ugotować na miękko)
najlepiej upiec w piekarniku (ok 1 godz)
2 żółtka
ok 1.5 szkl mąki
pesto pietruszkowe (zobacz blog: sniadanie wielkanocne)
Ziemniaki powinny być ciepłe,
gdy robimy kopytka. Rozgniecione ziemniaki przyprawić solą
i pieprzem do smaku. Połączyć
je z żółtkami
i mąką.
Ciasto powinno byc lekko twarde ale nie za twarde. Robić rulony,
ciąć
na kopytka i ugotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną
na wierzch gotować jeszcze 1 minute i wyjmować. Można
je tak podawać albo przed podaniem podsmażyć
na rumiano. Podawać z pesto albo sosem grzybowym. Gdy robimy je z
pesto to gdy kopytka się zarumienią dodajemy pesto i mieszamy
z kopytkami na patelni,
organicfoodconnoisseur.com
organicfoodconnoisseur.com
Pyzy ziemniaczane z twarogiem
14 ziemniaków
(ugotować)
7 ziemniaków
(starkować)
Ta proporcja (2:1) powinna dać 1/4
surowych ziemniaków
na gotowane ziemniaki (2 części gotujemy, 1 część tarkujemy na
tarce)
1 jajko
3 łyżki
mąki
ziemniaczanej
1 łyżka
mąki
Gotowane ziemniaki przygotować
przynajmniej 3 godziny wcześniej
(najlepiej rano). Po ugotowaniu można wstawić ziemniaki do
nagrzanego piekarnika na ok 10 min aby odparować nadmiar wody a
potem, rozbić i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ok 3
godz. (inaczej ciasto na pyzy będzie się lepić). Potem podzielić
na 4 i wyjąć
jedną
część. Starkować ziemniaki jak na placki ziemniaczane i odcisnąć.
W jej miejsce włożyć
surowe starkowane ziemniaki (odciśnięte albo w lnianej szmatce albo
na sitku) plus skrobię.
Faszerować pyzy twarogiem wymieszanym
z przysmażoną
cebulą
i przyprawionym solą
i pieprzem, Gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu,
gotować ok 5 minut. Podawać z podsmażoną
cebulą
lub boczkiem.
kobieta.interia.pl
kobieta.interia.pl
Ziemniaczany
placek szwajcarski
6-7 średnich ziemniaków
smażony boczek albo smażona cebula
mleko
sól,
pieprz
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Zdjąć
skórę
i starkować na grubych oczkach. Połączyć
ziemniaki ze smażonym boczkiem (albo smażoną
cebulą)
i przyprawić do smaku solą
i pieprzem. Wylać
parę kropel oleju na patelnię teflonową,
wyłożyć
zmieniaki i utworzyć placek. Wierzch skropić mlekiem. Smażyć aż
spód
się zarumieni. Im bardziej rumiany tym smaczniejszy placek. Gdy spód
jest gotowy, przewrócić
placek na talerz i włożyć
ponownie na patelnię nie przysmażonym spodem. Smażyć aż dól
się zarumieni. Podawać z gulaszem albo sałatką.
www.belleaukitchen.com
www.belleaukitchen.com
Kapusta zapiekana
z ziemniakami, serem camembert i porami
Liście kapusty pekińskiej albo savoy (sparzone)
2-3 białe
pory
1/2 szklanki białego
wina
1 ser camembert
3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
Ziemniaki niedogotwane w mundurkach
starkować na grubej tarce. Połączyć
z sosem zrobionym z porów
i sera camembert. Taki farsz wkładać
do pojemnika wyłożonego
kapustą.
Zawinać górne
rogi kapusty tak by szczelnie okryć farsz. Zawinąć
całe
danie folią
aluminiową
i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 40 minut.
Sos z porów
i sera camembert: pokroić białe
części pora na talarki. Podsmażyć
na maśle aż por się
zeszkli. Pod koniec wlać 1/2 szklanki białego
wina i odparować. Dodać camembert pokrojony na drobne kawałki
i gotować mieszając
aż większość się
rozpuści.
kitchen-notebook.blogspot.com
kitchen-notebook.blogspot.com
Ziemniaki puree: lubię oliwki, brokuły, natkę pietruszki, parmezan, czosnek, ziarna sezamu, sałatę, tymianek, cebulę i inne. Dlatego moje pomysły na ziemniaki puree są takie a nie inne. Zapewniam ze każda z tych propozycji jest smaczna.
Ziemniaki puree z oliwkami, tymiankiem i natką, albo z brokułami albo masłem czosnkowym i parmezanem
Czy macie własne unikalne pomysły na dania z ziemniaków?
ummm,pycha,niezbędna dla organizmu skrobia i do tego pychota ze smaczotą
OdpowiedzUsuń