czwartek, 14 sierpnia 2014

Sałatki lunchowe

Dzisiaj druga cześć przepisów na sałatki. Tym razem będzie 9 różnych przepisów na sałatki które z powodzeniem można zjeść na lunch ponieważ są sycące. Bardzo polecam. Przez przypadek jadłam je przez miesiąc, i w ten sposób wyeliminowalam chleb ze swojej diety. Straciłam 4 kg i teraz wiem, że jeśli chcemy schudnąć musimy usunąć chleb ze swojej diety. Przepisy są ułożone wg diety rozdzielnej, przynajmniej starałam się je ułożyc tak, aby były jak najłatwiej trawione.

Sałatka z soczewicy

1 szklanka soczewicy
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, wyciśnięte i podsmażone
pęczek natki
1 czerwona papryka
1/2 brokuła
1 czerwona cebula
4 łyżki soku z cytryny (albo do smaku)
 sól, pieprz

Sfermentować soczewicę (zob. kwas fitynowy) - namoczyć w wodzie i jogurcie naturalnym (proporcja 1:10) przez noc. Następnego dnia odsączyć i wypłukać soczewicę. Ugotować w osolonej wodzie. Ja gotuję w większej ilości wody a gdy soczewica jest gotowa odcedzam wodę. Sfermentowaną soczewicę gotuje się bardzo szybko. Podsmażyć czosnek na oliwie aż uwolni się zapach. Spażyć brokuła i podzielić na drobne różyczki. Do oliwy z czosnkiem wrzucić brokuły i lekko podgrzać. Potem wrzucić soczewicę , wymieszać. Zestawić z ognia (tak przygotowaną soczewicę można trzymać w lodówce do czasu kiedy jesteśmy gotowi ją wykończyć - świeże warzywa kroimy tuż przed spożyciem). Dodać pokrojoną paprykę, cebulę i natkę pietruszki. Wykończyć pieprzem i cytryną. Najlepiej dodać sok z cytryny po godzinie - smaki rozejdą się i wtedy będziemy wiedzieć ile soku z cytryny potrzebujemy.

http://www.kalynskitchen.com

Sałatka "domowy paprykarz"

1 szklanka ryżu (albo wg uznania)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, wyciśnięte i podsmażone
pęczek natki
1 czerwona papryka
1/2 brokuła
1 czerwona cebula
feta (wg uznania) 
sól, pieprz, zioła (oregano)

Sfermentować ryż (zob. kwas fitynowy) po dokładnym umyciu (ja myję w misce wody którą często wymieniam. Robię tak aż woda stanie się przezroczysta) - namoczyć w wodzie i jogurcie naturalnym (proporcja 1:10, albo z odrobiną octu) przez noc. Następnego dnia odsączyć i wypłukać ryż. Ugotować w osolonej wodzie. Ja gotuję w większej ilości wody, a gdy ryż jest gotowy odcedzam wodę. Można przepłukac ryż pod woda, wtedy nie będzie się sklejał. Sfermentowany ryż gotuje się bardzo szybko. Podsmażyć czosnek na oliwie aż uwolni się zapach. Spażyć brokuła i podzielić na drobne różyczki. Do oliwy z czosnkiem wrzucić brokuły i lekko podgrzać. Potem wrzucić ryż , wymieszać. Zestawić z ognia (tak przygotowany ryż można trzymać w lodówce do czasu kiedy jesteśmy gotowi go wykończyć - świeże warzywa kroimy tuż przed spożyciem). Dodać rybę z puszki, trochę własnego sosu pomidorowego, pokrojoną paprykę, cebulę i natkę pietruszki. Wykończyć pieprzem i ziołami (ja używam suszone oregano). 

forums.egullet.org

Sałatka z makaronu i fety

makaron (świderki, torelini albo inny)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, wyciśnięte i podsmażone
pęczek natki
1 czerwona papryka
1/2 brokuła
1 czerwona cebula
feta (wg uznania) 
sól, pieprz, zioła (oregano)

Ugotować makaron (świderki, tortelini albo inne) w osolonej wodzie. Ja gotuję w większej ilości wody, a gdy makaron jest gotowy odcedzam wodę. Można przepłukac makaron pod woda, wtedy nie będzie się sklejał.  Podsmażyć czosnek na oliwie aż uwolni się zapach. Spażyć brokuła i podzielić na drobne różyczki. Do oliwy z czosnkiem wrzucić brokuły i lekko podgrzać. Potem wrzucić makaron, wymieszać. Zestawić z ognia (tak przygotowany makaron można trzymać w lodówce do czasu kiedy jesteśmy gotowi go wykończyć - świeże warzywa kroimy tuż przed spożyciem). Dodać rozdrobnioną fetę, pokrojoną paprykę, oliwki, cebulę i natkę pietruszki. Wykończyć pieprzem i ziołami (ja używam suszone oregano).  

http://www.meals.com

Letnia sałatka z ziemniaków

ziemniaki w mundurkach (umyć i pokroić)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, wycisnięte i podsmażone
pęczek natki
1 czerwona papryka
1/2 brokuła
1 czerwona cebula
feta (wg uznania) 
sól, pieprz, zioła (oregano)

Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie i odcedzić jak sa gotowe.  Podsmażyć czosnek na oliwie aż uwolni się zapach. Spażyć brokuła i podzielić na drobne różyczki. Do oliwy z czosnkiem wrzucić brokuły i lekko podgrzać. Zestawić z ognia (tak przygotowane brokuły można trzymać w lodówce do czasu kiedy jesteśmy gotowi wykończyć sałatkę - świeże warzywa kroimy tuż przed spożyciem). Ziemniaki pokroić na kawałeczki, dodać rozdrobnioną fetę, brokuły z lodówki, pokrojoną paprykę, oliwki, cebulę (opcja: jajka gotowane) i natkę pietruszki. Wykończyć pieprzem i ziołami (ja używam suszone oregano).  

fromagewithlove.com
 
Sałatka Cezara z kurczakiem

1 1/2 szklanki maślanki
2 łyżki soku z cytryny
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1/4 szklanki parmezanu
sól, pieprz, chrzan, musztarda do smaku
piersi z kurczaka
1/4 szklanki majonezu
1 sałata rzymska
1 szklanka mixu sałatkowego

Zrobić marynatę z maślanki, soku z cytryny czosnku, parmezanu, soli, pieprzu i chrzanu. Włożyć piersi kurczaka do rękawa i zalać marynatą. Marynować 15-30 minut. Wyciągnać kurczaka z marynaty, osuszyć. Marynatę wymieszać z majonezem i wymieszać z sałatami. Usmażyć piersi kurczaka na oleju albo zgrilować w piekarniku (ok 15 minut). Odstawić na 5 minut przed pokrojeniem.



www.milanoinn.com

Sałatka z ogórków i fety

1 szklanka ryżu (albo wg uznania)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, wycisnięte i podsmażone
pęczek natki
1 ogórek obrany ze skórki
feta (wg uznania)
sól, pieprz

Sfermentować ryż (zob. kwas fitynowy) po dokładnym umyciu (ja myję w misce wody którą często wymieniam. Robię tak aż woda stanie się przezroczysta) - namoczyć w wodzie i jogurcie naturalnym (proporcja 1:10, albo z odrobiną octu) przez noc. Następnego dnia odsączyć i wypłukać ryż. Ugotować w osolonej wodzie. Ja gotuję w większej ilości wody, a gdy ryż jest gotowy odcedzam wodę. Można przepłukac ryż pod woda, wtedy nie będzie się sklejał. Sfermentowany ryż gotuje się bardzo szybko. Podsmażyć czosnek na oliwie aż uwolni się zapach a potem wrzucić ryż , wymieszać. Zestawić z ognia (tak przygotowany ryż można trzymać w lodówce do czasu kiedy jesteśmy gotowi go wykończyć - świeże warzywa kroimy tuż przed spożyciem). Dodać pokrojone ogórki, rozdrobnioną fetę i natkę pietruszki. Wykończyć pieprzem i oliwą z oliwek.

stylecarrot.com

Sałatka z łososia i kapusty

1/4 szklanki octu ryżowego
3 łyżki prażonego sezamu
2 łyżki miodu
sól, pieprz, musztarda do smaku
1/2 szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
1 mala ostra papryczka
2 filety łososia
4 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
4 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty
2 starkowane marchewki 

Przygotować marynatę z: oliwy, octu, prażonego sezamy, miodu, musztardy, czosnku, ostrej papryczki, soli i pieprzu. Upiec łososia. Pokroić kapustę na cienkie paski. Starkować na grubych oczkach marchewkę. Do miski włożyc kapustę i marchewkę, wymieszać. Zalać kapustę marynatą, wymieszać. Do kapusty włożyć kawałki łososia i wymieszać. 

www.dispatch.com

Sałatka z kapusty i kurczaka po chińsku

1 ostra papryczka
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki soku z limonki albo cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sosu rybnego  
1 łyżeczka pokrojonego imbiru
sól, pieprz do smaku
5 szklanek pokrojonej czerwonej kapusty
1 szklanka świeżego szpinaku
2 starkowane marchewki
pokrojony szczypiorek, natka pietruszki
ok 3 szklanek pieczonego kurczaka
1 łyżka prażonego sezamu

Przygotować marynatę z: oleju, soku z limonki, sosu sojowego. sosu rybnego, ostrej papryczki, czosnku, cukry, soli i pieprzu. Pokroić kapustę na cienkie paski. Starkować na grubych oczkach marchewkę. Pokroić szczypiorek i natkę pietruszki. Uprażyć ziarna sezamu. Przygotować kurczaka (upiec, usmażyć  na grillu albo w panierce, wg uznania). Do miski  włożyć kapustę, marchewkę, szczypiorek i natkę pietruszki. Zalać marynatą, wymieszać. Dodać kurczaka w kawałkach i wymieszać ponownie.

www.kalynskitchen.com

Sałatka z fasoli

2 szklanki fasoli jasiek (ugotowane)
1 ząbek czosnku
1 mala czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1/4 szklanki oliwy
1 łyżka octu winnego (albo sok z cytryny)
2 szklanki mixu sałatkowego
2 szklanki świeżego szpinaku
sól, pieprz, oregano do smaku
1/4 szklanki pokrojonej pietruszki  

Sfermentować fasolę (zob. kwas fitynowy) - namoczyć w wodzie i jogurcie naturalnym (proporcja 1:10) przez noc. Następnego dnia odsączyć i wypłukać fasolę. Ugotować w osolonej wodzie. Ja gotuję w większej ilości wody a gdy fasola jest gotowa odcedzam wodę. Przygotować marynatę z: oliwy, octu, czosnku, musztardy, soli i pieprzu. Mix sałatkowy zalać  marynatą, dodać natkę pietruszki, pokrojoną paprykę, szpinak, i oregano. Wymieszać. na koniec dodać ugotowaną fasolę i wymieszać ponownie.

http://www.myrecipes.com
 

 
 

1 komentarz:

  1. Sałatka Cezara, tylko bez kurczaka w każdej ilości...mogę ja pic

    OdpowiedzUsuń