wtorek, 12 sierpnia 2014

Wolne rodniki i antyoksydanty

Nie da się uciec przed cywilizacją. Codziennie jesteśmy narażeni na niebezpieczeństwo nawet o tym nie wiedząc. Tym niebezpieczeństwem są wolne rodniki, a one to niemal jak sekta ekstremistycznych terrorystów uciekających przed schwytaniem i siejących spustoszenie na całym świecie, w tym przypadku naszym ciele. 

 www.kidsthesedays.org

Są one po części naturalnym skutkiem metabolizmu, jednak dodatkowe i niepotrzebne wolne rodniki mogą dostać się do naszego ciała przez czynniki zewnętrzne, jak zanieczyszczenia, stany zapalne, zwłaszcza przebiegające z gorączką, zażywanie niektórych leków, długotrwałe stresy, dym papierosowy, radiacje, przypalone jedzenie, toksyny, pestycydy, tłuszcze z głębokiego smażenia i śmieciowe jedzenie, czy zywnosc zawierajaca konserwanty. Gdy do naszego systemu odpornościowego dostanie się zbyt duża ilość wolnych rodników, pojawiają się problemy. Wtedy potrzebujemy antyoksydantów zawartych w super żywności i suplementach, aby wzmocnić system odpornościowy i zwalczyć wolne rodniki.

 www.indian-cooking.info

Na organizm człowieka składa się ok. 70 bilionów komórek. Każda z nich, każdego dnia, 10 tysięcy razy jest atakowana przez wolne rodniki – niesparowane elektrony tlenu, powstające w wyniku przemian metabolicznych. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem ujemnym i dążąc do połączenia z cząsteczką dodatnią (czyli utlenienia), uruchamiają proces niszczenia błon komórkowych. Mogą powodować liczne uszkodzenia DNA komórek i przyspieszać proces starzenia się organizmu.  

 www.forbes.com

Źródeł powstawania wolnych rodników jest wiele, a jedno z nich to nasz własny organizm - wytwarzane są one podczas oddychania, w procesach przemiany materii oraz podczas rozpadu zużytych komórek. Pewną ilość wolnych rodników organizm wykorzystuje do celów pożytecznych, na przykład obrony przed mikroorganizmami (bakterie, wirusy). Dopóki organizm wytwarza ich taką ilość z jaką może sobie sam poradzić, wszystko jest w porządku. Niestety w obecnych czasach, nasze ciało nie jest jedynym źródłem tych szkodliwych substancji.

www.tgdaily.com

Aby zminimalizować szkodliwy wpływ wolnych rodników należy wzbogać dietę o antyoksydanty, redukować ilość toksyn, pestycydów dostających się do naszego organizmu, minimalizować stress, i jak niektórzy sugerują regularnie przechodzić przez detoksykację.  Zdrowy organizm sam wytwarza wiele przeciwutleniaczy (antyoksydantów) – substancji dostarczających wolnym rodnikom elektronu do pary, powodując ich wychwytywanie i neutralizowanie. Potocznie nazywa się je „wymiataczami”. Należą do nich różne, obecne we krwi, enzymy i składniki odżywcze. Działanie antyoksydacyjne wykazują m.in.: witaminy A, C i E, makro- i mikroelementy (m.in. żelazo, selen, cynk, mangan i miedź) oraz substancje roślinne: beta-karoten i flawonoidy.
Ilość naturalnych antyoksydantów w organizmie maleje z wiekiem i np. 40-latek ma ich o 30% mniej niż 20-latek. Ich niedobór należy stale uzupełniać i w ten sposób ciągle „zbroić” organizm w antyoksydacyjne substancje, których zadaniem jest „sparowanie” wolnego elektronu. Gdy wolny rodnik wchłonie brakujący mu elektron, stanie się nieszkodliwy. I chodzi o to, by mu ten elektron dostarczyć, inaczej bowiem dążąc do sparowania, uszkodzi zdrową komórkę.

 www.newyoubootcamp.com


Przeciwutleniaczy można dostarczać organizmowi w tabletkach, ale znacznie lepiej jest tak skomponować jadłospis, by zawierał odpowiednią pożywkę dla wolnych rodników. Zdecydowanie najwięcej ich znajdziemy w świeżych warzywach i owocach, zwłaszcza tych nasyconych kolorem pomarańczowym i zielonym. Najlepszymi przeciutleniaczami, antyoksydantami są: melatonina, fasola, jagody, żurawina, maliny, truskawki, winogrona, orzechy, karczochy, suszone śliwki, jabłka, słodkie ziemniaki, warzywa zielonolistne, ryby, brokuły, czosnek, wino czerwone, zielona herbata, kawa, pomidory, pełnoziarniste pieczywo.
(http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/najlepsze-antyoksydanty-wymiota-wolne-rodniki_37158.html). Powyżej wymienione produkty nie przypadkiem są również doskonałym zródłem glutationu

 www.indian-cooking.info

Czy wiecie, że glutation jest zwany naturalnym strażnikiem zdrowia ludzkiego organizmu? Chroni nasz organizm przed wieloma toksynami, wolnymi rodnikami tlenowymi i czynnikami chorobotwórczymi, wspomaga procesy regeneracji wielu tkanek, narządów i układów utrzymując nasz organizm w stanie równowagi funkcjonalnej. Kontroluje on wszelkie procesy życiowe, w tym odbudowę i tworzenie się białek mięśniowych. Anaboliczne właściwości glutationu dotyczą zarówno narządów wewnętrznych jak też mięśni szkieletowych. Jest on zaangażowany w wiele funkcji komórkowych takich jak detoksyfikacja, transport aminokwasów, produkcji koenzymów oraz recykling witamin E i C. Wszystkie te działania glutation wykonuje na poziomie komórkowym, a jego pierwszoplanowym zadaniem jest funkcja wspomagania obrony organizmu przede wszelkimi substancjami szkodliwymi. Jego kluczowa rola w funkcjonowaniu i rozmnażaniu limfocytów powoduje wzrost odporności organizmu w zwalczaniu bakterii, pasożytów oraz wielu wirusów (http://www.immunehealthscience.com/glutathione.html).

Najwięcej znajdziemy go w żywności bogatej w siarkę czyli w jajkach, brokułach , kapuście czy szparagach. Jedną z głównych przyczyn dlaczego kurkuma obecnie znajduje się na liście najzdrowszych produktów wynika z faktu że wpływa dodatnio na metabolizm glutationu w naszym ciele (podobny wpływ na nasze zdrowie mają również witaminy i melatonina czyli sen). 

 www.drnibber.com

Wg Michala Tombaka zdrowie to przede wszystkim ścisły związek tego co jemy, z tym jak oddychamy, jak dbamy o nasze ciało i psychikę. Dzisiaj potrafimy naukowo wytłumaczyć dlaczego jego filozofia jest wciąż aktualna. Przykładowo dzisiaj wiemy że wyżej wspomniane wolne rodniki i antyoksydanty wpływają na nasze zdrowie więc to czym oddychamy i co jemy wpływa na to czy dzisiaj boli nas głowa czy nie. 

Aby zachować zdrowie należy wsłuchać sie we własne ciało i je zrozumieć. Zaparcia, biegunki, czy bóle glowy, to sygnały, że robisz coś wbrew sobie, i zbaczasz z właściwej drogi. Wtedy należy sobie pomóc zmieniając dietę, redukując stres, czy ilość chemii w otoczeniu i pożywieniu (np unikając odświeżaczy powietrza albo myjąc owoce i warzywa w wodzie zawierajacą sodę), albo rozpocząć oczyszczanie siebie ze złogów i śmieci. Jest parę naturalnych metod na oczyszczanie, w tym jedzenie pomarańczy z miąższem rano i wieczorem, jedzenie rano i wieczorem suszonych śliwek zalanych wodą , picie dużo wody (najlepiej z cytryną), albo picie solanki w weekend na przeczyszczenie (http://hipokrates2012.wordpress.com/2014/03/03/sposoby-domowe-na-oczyszczanie/, http://hipokrates2012.wordpress.com/2014/06/14/oczyszczanie-zyl/). Podstawą  jest zrozumieć i słuchać swojego ciala. Relaks jest równie ważny jak oddychanie. 

www.odmien.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz