niedziela, 28 grudnia 2014

Sylwester

Jeśli zamierzacie zostać w domu na tegorocznego Sylwestra i zrobić własną imprezę proponuję przejrzeć moje przepisy poniżej. Moje pomysły są prostymi daniami, ale wg mnie bardzo efektownymi. Szczególnie podoba mi się  sposób podania sernika - bardzo pasuje na szampańską noc :) Podawanie każdej sałatki w pucharkach wynosi ją na wyższy poziom i sprawia, że uczestniczymy w celebracji. Mój przepis na serowe ciasteczka jest wyjątkowo prosty, a efekt niespotykany. Rozwałkowujemy ciasto na cienko i takie pieczemy do zrumienienia, a po wystygnięciu kroimy w nieregularne kształty. Gruszka w czekoladzie... jedyny kłopot z takim deserem, to że trzeba wcześniej ugotować gruszki w winie. A potem to już bardzo proste. Mam nadzieję, że zainspiruję was do zaaranżowania własnej szampańskiej imprezy Sylwestrowej. W Nowym 2015 roku życzę Wam spełnienia wszystkich marzeń :)

1. Sernik łososiowy

1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki starkowanego sera
1 łyżeczka pokrojnego koperku
3 łyżki masła
1 cebula
6 opakowań (125g) serka śmietankowego
4 jajka
400 g kawałków wędzonego łososia
1/2 szklanki starkowanego sera
1/3 szklanki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka koperku

Mieszamy trzy pierwsze składniki razem i wyścielamy dno okrągłej formy (ok 20 cm średnicy), które zostało wyłożone papierem do pieczenia. Chłodzimy. Na maśle i małym ogniu podsmażamy cebulkę, aż będzie szklista, ok 10 minut. Odstawiamy. Do miksera wkładamy ser i miksujemy na gładką masę. Potem dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wszystkie składniki i krótko mieszamy. W cieście powinny być widoczne kawałki łososia, ciasto nie powinno być całkowicie gładkie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, na blaszce w kąpieli wodnej, przez ok 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez godzinę. a potem w lodówce. Podajemy z krakersami jak na zdjęciu. Można porcje sernika zamrozić.

whatagirleats.com

2. Pulpeciki

0,5 kg mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 jajko
3 łyżki tartej bulki
sól, pieprz
1/2 szklanka sosu pomidorowego

Z powyższych składników (oprócz sosu pomidorowego) wyrabiamy mięso. Formujemy małe pulpeciki i podsmażamy na gorącym oleju, tak żeby się przyrumieniły. Przekładamy pulpeciki na blaszkę, wysmarowaną olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Wyciągamy pulpeciki i moczymy je w sosie pomidorowym (przygotowanym wg przepisu zamieszczonym tutaj) i przekładamy ponownie na blaszkę. Wkładamy pulpeciki ponownie do piekarnika i zapiekamy przez nast. 10 minut. Takie pulpeciki super smakują na zimno. Sos pomidorowy można przygotować na ostro (albo ostro-słodko), żeby pulpeciki nie były za mdłe.

foodandwine.com

3. Sałatka makaronowa z krewetkami i ananasem

1 szklanka makaronu typu fussli
2 szklanki gotowanych krewetek
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 szklanka kawałków ananasu
sok z cytryny do smaku
szczypta natki

Makaron ugotować al dente. Krewetki podsmażyć na maśle i czosnku. Ananas odcedzić z zalewy. Makaron wymieszać z krewetkami i ananasem. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać natką pietruszki i przełożyć do pucharków.

www.seabest.com

4. Sałatka Cesar

zobacz przepis tutaj





5. Surówka z kapusty i jabłka

2 szklanki poszatkowanej kapusty
1 zielone jabłko
1 szklanka jarmużu
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Do sałatki używamy kapusty chińskiej którą szatkujemy cieniutko. Jabłko obieramy i kroimy w słupki. Jarmuż rwiemy na drobne listki. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy kminek i zalewamy sosem vinegrette przygotowanym z soku z cytryny, i oliwy z oliwek (przyprawionym solą i pieprzem). Można surówkę przygotować godzinę wcześniej.

http://www.bonappetit.com/recipe/cabbage-and-apple-salad

6. Serowe ciasteczka

3 kubki mąki
100 g starkowanego sera
250 g masła
2 żółtka
ok. 2 łyżek śmietany
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodka papryka  do posypania (opcjonalnie)
roztrzepane białko do smarowania ciasta

Wsypujemy mąkę sól i proszek do pieczenia do miski. Tarkujemy ser do miski z mąką. Mieszamy. Tarkujemy zimne masło do mąki z serem. Mieszamy ponownie. Dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Gdy nie chce się połączyć dodajemy więcej śmietany. Dzielimy ciasto na 4 części i każde zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez noc. Następnego dnia rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko (najlepiej na papierze do pieczenia posypanym lekko mąką), smarujemy roztrzepanym białkiem i takie wkładamy do nagrzanego piekarnika (można ciasto pokroić w nieregularne kształty i takie upiec). Można wierzch posypać papryką, albo dodatkowo żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.

foodandwine.com

7. Sernik

Zobacz przepis tutaj i tutaj

Sernik przygotowany wg moich przepisów, albo waszych, kroimy i wkładamy do kieliszków. Polewamy własnym sosem malinowym (przygotowanym wg przepisu zamieszczonego tutaj)

somethingswanky.com

8. Gruszka w czekoladzie

4 gruszki
1 litr białego wina wytrawnego
100 g czekolady mlecznej
odrobina masła do roztopienia czekolady

Obieramy gruszki zachowując ogonki. Do garnka wlewamy wino i zanurzamy gruszki. Dolewamy wody. jeśli gruszki całkowicie nie są zanurzone. Gotujemy gruszki ok 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem roztapiamy czekoladę na maśle, najlepiej w mikrofali i polewamy gruszki ciepłą czekoladą.

jessika.blogspot.com

9. Trufle serowo-koktajlowe

1/4 szklanki pokrojonej czerwonej papryki
1/4 szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku
1/4 szklanki pokrojonych oliwek
2 opakowania serka śmietankowego

Serek miksujemy na gładką masę. Formujemy serek używając 2 łyżeczek i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Wyjmujemy schłodzony serek i formujemy kulki obtaczając je w papryce, szczypiorku i oliwkach. Nadziewamy na wykałaczki z szynką albo wędzona rybą.

stephatable.blogspot.fr

10. Croissants

1 opakowanie ciasta francuskiego
boczek usmażony na chrupko
1 szklanka cebuli
masło

Cebulę kroimy w kostkę, a potem smażymy na małym ogniu, aż się zeszkli. Cebula powoli smażona będzie słodziutka. Można taką cebulę pod koniec smażenia odparować w 1/2 szklance wina. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tak jak na zdjęciu. Na nim rozrzucamy boczek i cebulę i na koniec kładziemy kawałek masła. Zawijamy całość i pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia.

parsleysagesweet.com

11 Bruschetta z łososiem

tosty z bagietki
masło musztardowe
wędzony łosoś
koperek

Przyrzadzamy masło z musztardą wg smaku. Podpiekamy kanapeczki z bagietki i je studzimy. Smarujemy masłem, kładziemy plastry wędzonego łososia i posypujemy koperkiem.

foodandwine.com
 
 Szczęśliwego Nowego Roku 2015!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz