sobota, 7 marca 2015

Kanapki i jajka na różne sposoby czyli co na śniadanie


Parę miesięcy temu pisałam na temat kulinarnych memów (zob.: http://elagryz.blogspot.dk/2014/11/kulinarne-memy.html). Nic dziwnego że chodzą za mną przepisy na kanapki i potrawy z jajek – są przecież kulinarnymi memami i ich zadaniem jest zrobić wszystko by przetrwać. Tak więc dzisiaj pare przepisów na kanapki i potrawy z jajek, a w szczególności przepisy na frittatę, czyli pieczony omlet. Tego typu potrawy idealnie nadają się na poranne śniadanie. W moim przypadku jest to śniadanie, bo nie jadam kolacji. Pomysły na kanapki gromadzę regularnie, bo niestety siła przetrwania starych przepisów jest ograniczona i należy je zmieniać co jakiś czas, żeby być pewnym, że zawsze z chęcią będziemy spożywać śniadanie. Wg mnie śniadanie powinno być pożywne i wysokoenergetyczne, ponieważ zgadzam się z ekspertami, którzy mówią, że Zdrowe śniadanie to absolutna podstawa jeśli chodzi o prawidłowe odżywianie się.
 

marthastewart.com


Moja poranna rutyna to jeden owoc po przebudzeniu – działa jak przeczyszczasz. Potem 1-2 filiżanki gorącej kawy. Na drogę do pracy zabieram garść orzechów, a śniadanie mam ok. godziny 10-ej. Ponieważ moje śniadanie zawsze jest pożywne i wysokoenergetyczne, nigdy nie ma w nim płatków, ani musli. Nie jestem w stanie najeść się takim śniadaniem, a poza tym nikt mnie nie przekona, że śniadanie złożone z niesfermentowanego błonnika (zob.: http://elagryz.blogspot.dk/2014/07/puapki-spozywcze-kwas-fytinowy.html), plus (szkodliwe) mleko i może jakiś owoc to wszystko czego potrzebujemy. Ale dzisiaj o przepisach, a nie zasadach zdrowego odżywiania, to była tylko taka dygresja.
  
brit.co

Poniżej podaję parę przepisów na pasty do kanapek. Ale kanapki możemy tworzyć ze wszystkiego co mamy pod ręką. Może to być kanapka z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem, może to być kanapka z żółtym serem i kakao – osobiście jest to dla mnie przysmak. Na drogę możemy zrobić kanapkę składaną z bakłażanem smażonym jak kotlet schabowy i do tego warzywa kiszone pokrojone w plasterki (jak np. buraki, ogórki czy marchewka – zob: http://elagryz.blogspot.dk/2015/02/dieta-makrobiotyczna.html). Do tego liść salaty i możemy wyruszać w podróż. Są również grzanki, albo zapiekane kanapki, czyli panini. Osobiście wolę panini, bo można do nich napakować wiele składników i na koniec opiec. Ale czasami prostota przewyższa wszystko co możemy wymyślić i tak jak w przypadku pizzy Margharitta, bagna cauda panini jest prostą wersją kanapki zapiekanej. Składa się z fileta anchovy, skórki z cytryny, szczypiorku, natki pietruszki i mozzarelli. Grzanki najbardziej mi smakują z serkiem śmietankowym. Jak przygotowuję frittatę, to część przechowuję w lodówce i potem używam jej do kanapek razem z sałatą i kiszonymi warzywami. Można również użyć do kanapek ulubionego pesto – tego typu śniadanie najbardziej pasuje latem, bo wtedy możemy sami przygotować świeże pesto. Możemy zrobić je z buraków, bakłażana, i wielu innych warzyw (zob: tutaj)
bonappetit.com

Kanapki z pastą jajeczną i szpinakiem

6 jajek ugotowanych na twardo 1/2 szklanki szpinaku mrożonego 2 łyżki kaparów 1/4 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 czerwonej papryki majonez sól, pieprz

Jajka ugotować i drobno pokroić. Kapary, cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Dodajemy szpinak do jajek, kaparów, cebuli i papryki. Dodajemy musztardę i zarabiamy majonezem na pastę jajeczną. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

Kanapki z pastą jajeczną i łososiem

6 jajek 50 g wędzonego łososia garść koperku majonez sól, pieprz

Jajka ugotować i pokroić w drobną kosteczkę. Łososia pokroić jak najdrobniej i dodać do jajek. Dodać pokrojony koperek i zarobić majonezem. Na koniec przyprawiamy pastę jajeczną solą i pieprzem.

Kanapki z pastą jajeczną i parmezanem

6 jajek 1 ogórek konserwowy garść szczypiorku 1/4 szklanki starkowanego parmezanu majonez sól, pieprz

Jajka ugotować i pokroić w drobną kosteczkę. Starkować parmezan i odstawić. Posiekać szczypiorek, dodać do jajek. Pokroić w drobną kosteczkę ogórek konserwowy. Dodać do jajek razem z parmezanem. Zarobić wszystko majonezem. Na koniec przyprawić solą i pieprzem

foodandwine.com

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

2 filety makreli 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek konserwowy majonez sól, pieprz 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka chrzanu garść natki pietruszki

Makrelę bez skóry wrzucamy do miski. Kroimy w drobną kostkę cebulę, ogórek i paprykę i dodajemy do miski. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do miski. Zarabiamy majonezem i chrzanem na pastę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

Typowym polskim wynalazkiem na śniadanie jest twarożek. Najlepiej, jeśli przygotowujemy go z wiejskiego twarogu i zamiast śmietany dodamy jogurt naturalny. Możemy zrobić twarożek ze szczypiorkiem albo z rzodkiewką. Osobiście wolę twarożek, albo taki albo taki, ale jeśli ktoś lubi, to może pomieszać smaki i zrobić twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Wygląda on super na stole, a szczególnie na kanapce, jednak ja wolę zjeść twaróg z solą. Nie wiem dlaczego, ale taka kanapka najbardziej mi smakuje. Będąc dzieckiem jadłam twarożek z miodem, ale zaprzestałam tej praktyki, bo nie wynalazłam sposobu, żeby nie umazać się jak siódme nieszczęście.

pychotka.pl

 

Frittata czyli Pieczone Omlety

Jeśli jeszcze nie spróbowaliście robić frittaty, czyli pieczonego omletu, to serdecznie polecam. Robi się je bardzo prosto, a jeśli coś zostanie można przechować to w lodówce i następnego dnia użyć do kanapek, ponieważ można ją również jeść na zimno. Nie trzeba jej przewracać, tak jak to robimy z omletem, nastawiamy zegarek na ok 20 minut, i to wszystko. Można w ten sposób wykombinować super ciekawe śniadanie, wszystko zależy od naszej inwencji. Zwykle robimy frittatę w naczyniu ceramicznym, albo szklanym. Ja wykładam takie naczynie papierem do pieczenia. Właściwie to wszystko piekę na papierze do pieczenia. Nie ma potem żadnego problemu z wyjęciem, no i przede wszystkim z myciem. Albo można zrobić frittatę jak muffinki.  Typowa frittata składa się z 8 jajek i 1/4 szklanki mleka lub śmietanki 30%. Jajka roztrzepujemy i na koniec dodajemy mleko plus dodatki, w zależności od tego jakiego rodzaju frittatę przygotowujemy.

myrecipes.com
 
Frittata ze szpinakiem i ostrą papryką

1/2 szklanki mrożonego szpinaku
1/2 ostrej papryczki
1 ząbek czosnku
Podsmażamy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i ostrą papryczkę. Jak uwolnią się zapachy dodajemy rozmrożony szpinak i zestawiamy z ognia. Mieszamy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej plus trochę soli. Tak przygotowany szpinak dodajemy do jajek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut, albo do momentu gdy jajka stężeją i nie będą się ruszać.

tinykitchen.org  
 
Frittata ze szpinakiem, oliwkami, pieczoną papryką i szynką
Szpinak przygotowujemy jak wyżej i dodajemy do jajek. Dodajemy pokrojone oliwki, paprykę i szynkę. Pieczemy jak wyżej.
Frittata z wędzonym łososiem i serem camembert
Do jajek dodajemy pokrojonego łososia, i ser camembert. Pieczemy jak wyżej.
Frittata z kiszoną marchewką, zielonym groszkiem i wędzonym serem
Do jajek dodajemy 1/2 szklanki zielonego groszku, 1/2 szklanki wędzonego sera (starkowanego) i starkowaną kiszoną marchewkę. Pieczemy jak wyżej.
Frittata z boczkiem, jarmużem, szczypiorkiem i żółtym serem

Ta frittata przypomina nam trochę tradycyjną jajecznicę. Zamiast jarmużu możemy użyć szpinaku, albo wogóle pominąć ten składnik. Do jajek dodajemy podsmażony boczek, starkowany żółty ser i szczypiorek. Pieczemy jak wyżej.
Frittata ze szparagami i odrobiną brie
Szparagi gotujemy al dente. Kroimy je w kosteczkę i dodajemy do jajek. Serek brie, najlepiej ok 1 cm, kruszymy w rękach zanim dodamy do jajek. Niestety tego typu frittata będzie śmierdzieć w trakcie pieczenia, ale potem będzie smakować wybornie. Osobiście uważam, że do szparagów idealnie pasuje odrobina serka brie, można w ten sposób również przygotować zupę szparagową.

 


6 komentarzy:

  1. hahahaha, a ja jestem ciekaw kiedy przygotowujesz sobie takie sniadania rano??? przed praca, ??? no nie czaruj....
    ps a jajka sie "nie ruszają" co najwyżej tężeją

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Czyli jestes niedowiarkiem :)? Oczywiscie ze jadam takie sniadania! Piekno past do kanapek i frittaty polega na tym ze przygotowujesz je wczesniej a potem masz wszystko gotowe! Zarowno pasty jak i frittata mozna przechowywac w lodowce do paru dni wiec nic prostszego jak zrobic je kiedy mamy czas a potem na szybko skomponowac wspaniale sniadanie. Polecam! I dziekuje za podpowiedz, wciaz mam problem z polskim slownictwem :(

      Usuń
  2. jak to kanapka z zoltym serem i kakao??? takim sypkim kakao? dla mnie najlepsza to ta pasta z jajkiem, parmezanem,ogorkiem
    a czy wiesz cos np. o serach kozich co z nich mozna zrobic ja osobiscie jadam taki ser cieniutko pokrojony z paskami surowej papryki zielonej, czerwonej i zoltej nie wiem czy z takiego sera mozna jakas paste wyczarowac moze ty wiesz?

    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mialam na mysli kanapka z zoltym serem i goracym kakao :) Ja tez bardzo lubie paste z jajek z parmezanem - jest to jedna z moich najbardziej ulubionych past. Jesli chodzi o pasty z koziego sera to mozesz sprobowac zrobic z pieczonym czosnkiem i tymiankiem. Pieczony czosnek smakuje bardzo specyficznie, jest slodki i w niczym nie przypomina czosnku, POdawalam przepis gdy pisalam o pastach I dipach: http://elagryz.blogspot.dk/2014/06/pasty-i-dipy-do-pieczywa-i-warzyw.html
      Mozna rowniez zrobic paste z rozmarynem i suszona zurawina, albo pasta z koziego sera z jogurtem ubita na puch i do niej dodane ziola jak szczypiorek, natka, zabek czosnku i odrobina ostrego sosu (do smaku).....:)

      Usuń
  3. aha, ok dzieki, wypróbuję na pewno

    OdpowiedzUsuń