sobota, 21 marca 2015

Święta Wielkanocne



Święta mamy już za pasem. Dzisiaj postanowiłam podać parę przepisów, które z powodzeniem możemy wykorzystać na święta. Nie podawałam przepisów na pasty jajeczne, bo te już opublikowałam tutaj. Również możecie znaleźć parę przepisów świątecznych na moim wcześniejszym wpisie z tamtego roku (http://elagryz.blogspot.dk/2014/04/swieta-wielkanocne-sniadanie.html, http://elagryz.blogspot.dk/2014/04/swieta-wielkanocne-ciasta.html, http://elagryz.blogspot.dk/2014/04/sniadanie-swiateczne-obiad.html,). Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale te święta zwykle przypadają, albo na wczesną wiosnę, albo na tę późniejszą. Tak więc możemy z powodzeniem urozmaicić nasze dania o te typowo wiosenne. Zamieściłam dzisiaj parę przepisów ze szparagami. Szparagi zawsze będą nam się kojarzyć z wiosną. Tak samo jest z rzodkiewką, i zielonym groszkiem. Kiedyś do takich warzyw (owoców) zaliczaliśmy pomidory, ogórki i sałatę. Ogólnie symbolem wiosny jest zieleń i odrobina czerwieni. Życzę wszystkim moim czytelnikom wspaniałych świat Wielkanocnych w rodzinnym, i serdecznym gronie.
 
Babka serowa ze śliwkami
 
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 1/2 szklanki mąki
5 jajek
150 g masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
 
Masa serowa
200 g twarogu
1 żółtko
100 g śmietanki 30%
1/4 szklanki cukru
 
Kruszonka
200g mąki
100 g masła
100 cukru
 
Śliwki albo inne owoce jak np. truskawki
 
 
Serdecznie polecam. Można tę babkę zrobić z masą serową, tak jak w tym przepisie, albo dodać kakao do masy serowej, żeby uzyskać efekt wizualny. Można również użyć masy makowej. Ciasto przygotowuję w robocie, ale ostatnio również robiłam ręcznie. Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli. W ciepłym mleku z cukrem rozpuścić drożdże. Rozpuścić masło w rondelku, albo w pojemniku szklanym w mikrofali. Gdy zaczną rosnąć drożdże wlać mleko do mąki i dodać jajka. Wymieszać. Dolać 1/3 masła i mieszać na wolnych obrotach (ustawienie #1). Mieszać, aż ciasto się połączy. Wlać 1/3 masła i ciągle mieszać. Mieszać do momentu, gdy ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek, ale jeszcze będzie lepkie. Na koniec wlać ostatnią część masła i krótko zamieszać. Cały proces mieszania zajmie ok. 30 minut. Przenieść ciasto do miski natłuszczonej olejem, przykryć folią spożywczą, albo ręcznikiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-70 stopni. Zostawić do wyrośnięcia (ok 1 godziny). Zrobić masę serową miksując wszystkie składniki na gładką masę. Odstawić. Kruszonkę przygotowujemy roztapiając masło na patelni, a po rozpuszczeniu dodajemy cukier i mąkę i zarabiamy drewnianą łyżką do połączenia, a potem rękami. Gdy ciasto podrośnie, odgazować i podzielić ciasto na dwie części. Używamy teraz mąki, żeby ciasto się nie lepiło Rozwałkować pierwszą część na blacie posypanym mąką. Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem i nałożyć masę serową. Zawinąć jak makowiec. Przenieść do formy do pieczenia i tam zwinąć ciasto w „ślimaka”. Powtórzyć z drugą częścią ciasta i wykończyć ślimaka w formie do pieczenia. Tak robimy gdy pieczemy ciasto w okrągłej formie do pieczenia. Jeśli używamy podłużnej formy, wówczas układamy dwa ślimaki obok siebie, tak żeby wypełniły całą formę. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać ciasto kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zostawić ciasto w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aż podrośnie. Następnie zamykamy piekarnik i pieczemy ok. 30-40 minut.
 
 

Szparagi z pieczarkami w sosie chrzanowym
 
 
250 g pieczarek
1 pęczek szparagów zielonych
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
masło
2 łyżki chrzanu
mleko (ok. 1 szklanki)
bazylia
sól, pieprz

 

Obciąć końcówki szparagów, pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Rozłożyć szparagi i pieczarki na blaszce do pieczenia, posypać 1 ząbkiem czosnku i pokropić oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut, aż szparagi zaczną się przypiekać. Wyjąć. Sos – na maśle podsmażyć 1 ząbek czosnku, dodać mąkę i wymieszać. Dodać chrzan i wlać mleko i wymieszać dobrze trzepaczką. Zagotować, jeśli sos jest za gęsty dolać więcej mleka. Przyprawić solą i pieprzem.



 


Tarta szparagowa
 
szparagi i pieczarki przygotowane wg przepisu zamieszczonego wyżej
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 szklanka śmietanki 30%
2 jajka
2 łyżki chrzanu
sól, pieprz
1 łyżki parmezanu (albo innego tartego sera)
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
Ciasto rozmrozić, i na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na kształt naszej formy do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem Nastawić piekarnik na 220 stopni. Szparagi i pieczarki przygotować wg przepisu zamieszczonego wyżej. Na ciasto wyłożyć szparagi (podłużnie) i wierzch posypać pieczarkami. Do miski wlać śmietankę dodać jajka, roztrzepać. Dodać chrzan, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Polać sosem ciasto ze szparagami i pieczarkami i posypać parmezanem (albo innym serem). Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 35-40 minut. Posypać szczypiorkiem przed podaniem.

 

Sernik jogurtowy
 



Sernik przygotować wg wcześniejszego przepisu w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu odciągamy delikatnie brzegi papieru i dekorujemy brzegi rurkami czekoladowymi, przykrywamy brzegi papierem i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
 
 
 


Zupa szparagowa


2 pęczki białych szparagów
2.5 litra wody
2 łyżki cukru
1/2 kostki masła
4 łyżki soku z cytryny
ok. 6 łyżek mąki
1 szklanka śmietanki 30%
1/4 szklanki parmezanu
sól, pieprz, chrzan do smaku


Obcinamy końcówki szparagów, a potem ostrym nożykiem obieramy łodyżki szparagów (mają wyjść cienkie paseczki). Paseczki szparagów wkładamy do garnka, a szparagi obwiązujemy sznurkiem kuchennym. Tworzymy 2 pęczki szparagów. Do garnka z paskami szparagów wlewamy 2.5 litra wody, wsypujemy cukier, sól do smaku, 1/8 kostki masła i 3 łyżki soku z cytryny. Zagotowujemy. Gdy woda zaczyna wrzeć, zmniejszamy ognień i wrzucamy pęczki szparagów. Gotujemy, aż będą miękkie, ok 10-30 minut w zależności od tego jak grube mamy szparagi. Wyjmujemy je z wody i osuszamy na ręczniku papierowym. Zwiększamy gaz pod garnkiem, gdzie gotowały się szparagi i gotujemy następne 30 minut. Woda powinna się zredukować o 1/3. Przecedzamy wodę do następnego garnka i trzymamy ja ciepłą, Teraz w kolejnym garnku roztapiamy masło (to co pozostało) i dodajemy 6 łyżek mąki. Mieszamy trzepaczką, ale nie przyrumieniamy mąki. Wlewamy nasz wywar z gotowania szparagów, po 1 łyżce wazowej. Mieszamy cały czas trzepaczką. Robimy tak, aż do całkowitego dodania wywaru. Następnie wlewamy śmietankę i parmezan i gotujemy 2 minuty. Przyprawiamy do smaku 1 łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem (i ewentualnie chrzanem). Szparagi kroimy w kawałki i wrzucamy do zupy. Gotowe!





Pieczone kotlety schabowe z kością

Marynata

3 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki zmiażdżonego czosnku
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
4 kotlety schabowe z kością (można użyć udka z kurczaka)

Przygotować marynatę. Do miski włożyć mięso i wylać marynatę. Mięso dobrze wymasować marynatą i całość przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na ok 4 godziny. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć mięso z lodówki i wyłożyć mięso na formę do pieczenia. Włożyć do piekarnika. Piec przez ok 30 minut, a potem odwrócić kotlety na drugą stronę i piec następnych 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. Wylać marynatę na patelnię i dodać łyżkę mąki. Dobrze wymieszać. Dodać wody i wymieszać trzepaczką. Zagotować. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńczyć wodą. Przyprawić do smaku.




Żurek wielkanocny
 
Zakwas
5 łyżek mąki żytniej
500-700 ml wody
4 ząbki czosnku
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku (opcjonalnie)

Zupa
2 litry wody
1 włoszczyzna
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 plasterek wędzonego boczku
sól, pieprz, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, można użyć parę suszonych grzybów
majeranek do smaku
chrzan do smaku
400 ml zakwasu


Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę i dobrze wymieszać. Dodać przekrojone ząbki czosnku i przyprawy. Przykryć słoik lnianą ściereczką, albo gazą i odstawić w temperaturze pokojowej. Mieszać zakwas codziennie. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia można dolać łyżkę soku z kiszonych ogórków. Po 4-5 dniach, jeśli zakwas jest kwaśny, przelewamy go albo do innego słoika, albo do butelek i trzymamy w lodówce.

Do większego garnka włożyć włoszczyznę, opieczoną cebulę, czosnek, boczek i przyprawy. Zagotować, odszumować i gotować przez ok 1 godzinę. Przecedzić wywar do nowego garnka (można w oddzielnym garnku ugotować ziemniaki, a potem dodać do zupy). Dodać zakwas, dobrze wymieszać i zagotować. Przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać do żurku pokrojony boczek, kiełbasę i jajka ugotowane na twardo.


 

Tarteletki cytrynowe
 

Masa Cytrynowa

2 jajka
3 żółtka
1/4 szklanki śmietanki 30% (albo 38%)
sok z 1 dużej cytryny
skórka z 1 cytryny
1/4 szklanki cukru
 
Ciasto przygotować wg przepisu zamieszczonego tutaj, albo kupić gotowe. Tarteletki pieczemy w formie do mufinek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy tarteletki (boki powinny być ok 2 cm) przez ok. 10 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy. Masę cytrynową przygotowujemy ubijając jajka na „sztywno”, a potem dodając pozostałe składniki. Wylewamy mus cytrynowy na wysokość ok. 1.5 cm i pieczemy następne 10-12 minut, aż mus lekko stężeje. Studzimy. Przed podaniem posypujemy tarteletki cukrem pudrem. Można je udekorować bitą śmietaną.

Można również przygotować inną, bogatszą, wersję musu cytrynowego, składającą się z 4 ubitych jajek, 1 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki, 2/3 szklanki soku z cytryny (z 3.5 cytryn), szczypty soli i skórki z 1 cytryny. Ta ilość masy jest na podłużną formę, jeśli robimy 12 tartaletek to robimy masę z połowy składników. Wylewamy masę na 1.5 cm, inaczej się nie dopiecze. Pieczemy na blaszce ustawionej w 1/3 wysokości piekarnika, a nie w środku, inaczej wierzch się spiecze, a środek pozostanie płynny.

 
 


Różyczki jabłkowe
 
1 opakowanie ciasta francuskiego
1-2 jabłka
dżem porzeczkowy (albo inny tyle żeby był kwaśny)
ser żółty (np. gouda)
 
Rozmrozić ciasto. Jabłka pokroić w ćwiartki, a potem przygotować cieniutkie plasterki jabłka. Włożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować ok 5 minut. Plasterki mają być miękkie, żeby łatwiej byłoby je zwijać. Odcedzić jabłka. Formę do mufinek natłuścić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blat posypujemy mąką i na niej rozwałkowujemy ciasto na kwadrat wielkości ok 25x25cm. Drugi kawałek trzymamy w lodówce, aż skończymy robić różyczki z pierwszego ciasta. Wycinamy 6 pasków. Spód ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Na górnej części ciasta układamy plasterki jabłka, tak żeby na siebie zachodziły. Potem smarujemy brzegi jabłek dżemem (dżem powinien być w miarę płynny, jeśli nie jest lekko podgrzewamy go, albo na patelni albo w garnuszku), tylko troche, żeby nam nie wyciekł w trakcie pieczenia. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego i zawijamy. Koniec ciasta smarujemy jajkiem żeby zakleić pakunek, a spód rulonu zawijamy tak, żeby się skleił. Wkładamy do foremki. Powtarzamy proces ze wszystkimi plastrami ciasta. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut.

 
 



Zdrowych i szczęśliwych świąt !


2 komentarze:

  1. no, no, no, a to ciekawe polaczenie ser zolty + dzem? hmmm moze trzeba sprobowac, Szparagi z pieczarkami wydaja sie byc pyszne, ale jeszcze ich nie ma , dopiero gdzies w kwietniu zobaczymy je w sklepie

    pozdrawiam i zycze Ci spokojnych, zdrowych i wiosennych swiat Wiellkanocnych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie ze Tobie rowniez podobal sie przepis na rozyczki jablkowe :)

      Usuń