niedziela, 14 czerwca 2015

Truskawki, truskawki, truskawki

Początek lata zawsze będzie mi się kojarzył z pojawieniem się na straganach truskawek. a same lato zdecydowanie z malinami, bo można je dostać przez cały sezon. Osobiście wolę używać tych owoców do wypieków w formie surowej. Tak więc wolę tarty, niż ciasta pieczone, chociaż zamieszczony poniżej przepis na drożdżówkę z truskawkami wprost uwielbiam. Z tego samego powodu latem przygotowuję truskawkowe tiramisu, albo kruche truskawkowe bez pieczenia. Z kolei jesienią fajnie jest zrobić owsiane batony używając dżemu z letnich zapasów.

http://whatshouldieatforbreakfasttoday.com/ 

Placki z kaszy jaglanej i truskawek

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 żółtko, piana z 1 białka
1/4 szklanki mąki (jeśli za wodniste dodać trochę więcej mąki)
1/2 szklanki mleka (może być każde mleko)
1 łyżka sera ricotta (albo twarogu)
polówki truskawek

Fermentujemy kaszę przez noc w środowisko kwaśnym (zob, kwas fitynowy). Następnego dnia płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie miękka. Jeśli gotowaliśmy w większej ilości wody to odcedzamy i odstawiamy kaszę do ostygnięcia. Do miski wrzucamy kaszę i miksujemy z odrobiną mleka na gładką masę. Do zmiksowanej masy dodajemy żółtko, mieszamy, a potem mąkę i serek ricotta. Na koniec wykańczamy mlekiem i pianą z białka. Masa powinna być w miarę gęsta. Dodajemy pokrojone truskawki i smażymy na złoty kolor na oleju w patelni. Posypujemy placki cukrem pudrem.

http://whatshouldieatforbreakfasttoday.com/ 

Tiramisu truskawkowe

1 szklanka śmietanki 30%
250g twarogu
250g jogurtu greckiego
1/2 szklanki cukru
400g truskawek


Miksujemy śmietankę z odrobina cukru i zapachu cytrynowego na sztywno i odstawiamy. W misce miksujemy na gładką masę twaróg, jogurt grecki i cukier (można również zrobić taką masę tylko z jogurtu greckiego). Sprawdzamy smak, jeśli nie jest za słodki dodajemy więcej cukru. Na koniec dodajemy trochę esencji waniliowej i bitą śmietanę . Mieszamy teraz delikatnie bo nasza masa powinna być delikatna. Dzielimy masę na pól i do jednej z nich dodajemy pokrojone truskawki.

Biszkopt pieczemy wg przepisu zamieszczonego na: http://elagryz.blogspot.dk/2014/05/ciasta-na-lato_24.html. Przestudzony biszkopt dzielimy na pól i nasączamy je delikatnie wodą z cytryną. Na spód biszkoptu wykładamy masę serowo-jogurtową zawierającą truskawki. Wygładzamy brzegi i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wykładamy masę serowo-jogurtową bez truskawek i ładnie wygładzamy. Dekorujemy wszystko polówkami truskawek wg uznania. Moim zdaniem im więcej truskawek tym lepiej. Wstawiamy całość do lodówki na co najmniej godzinę.

marthastewart.com  

Kruche ciasto truskawkowe bez pieczenia

1 szklanka śmietanki 30%
250g twarogu
250g jogurtu greckiego
1/2 szklanki cukru
250g truskawek
herbatniki petti berry (6 opakowań)

Masę serowo-jogurtową przygotowujemy jak wyżej z różnicą ze dzielimy na 3 części. Łączymy dwie części razem i do niej dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy. Do przyrządzenia tego ciasta najlepiej użyć jest blachy prostokątnej. Na niej układamy herbatniki petti-berry, a na nie wykładamy masę serowo-jogurtową z truskawkami. Na wierzch układamy następną warstwę herbatników a na nią kolejną porcję masy serowo-jogurtowej z truskawkami. Na koniec układamy 3 warstwę herbatników i masę bez truskawek. Ładnie wygładzamy masę i na wierzch układamy połówki truskawek. Takie ciasto powinno postać w lodówce co najmniej parę godzin żeby herbatniki lekko namokły i żeby można je było łatwo kroić. Smacznego!

thekitchn.com  

Tarta ze świeżymi truskawkami albo malinami

Na lato fajnym pomysłem jest zrobienie tarty ze świeżymi owocami. Jedynie czego potrzebujemy to spodu który możemy zrobić z ciasta półkruchego przygotowanego wg przepisu zamieszczonego na: http://elagryz.blogspot.dk/2014/05/ciasta-na-lato_24.html. Takie ciasto można podzielić na części i zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce do 5 dni. W ten sposób można zrobić świeżą tartę każdego dnia bez większego wysiłku.

Na upieczone dno tarty dodajemy masę serowo-jogurtową (taka jak powyżej). Taka masę można zmodyfikować dodając do niej kakao. Na wierzch takiej tarty układamy świeże owoce takie jak truskawki czy maliny posypując wierzch cukrem pudrem dla wizualnego efektu. Smaczne i szybkie w przygotowaniu.

chezcateylou.com 

Babka drożdżowa z truskawkami

3/4 szklanki mleka
1 opakowanie drożdży
1 łyżeczka cukru
2 1/2 szklanki mąki
150g masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
250g truskawek


Kruszonka

200g mąki
100g masła
100g cukru

Ciasto i kruszonkę robimy wg przepisu zamieszczonego na: http://elagryz.blogspot.dk/2015/03/swieta-wielkanocne.html. Z takiej ilości ciasta można zrobić 2 placki. Osobiście wolę gdy placki nie są za wysokie ponieważ wtedy bardziej przebija w nich smak owocowy. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na pól. Na blacie posypanym mąką rozwałkowujemy ciasto i przenosimy je do formy. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia który potem podnosimy do góry i przenosimy do formy. Na wierzch układamy ciasno polówki truskawek i posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia. W międzyczasie powtarzamy proces z drugą częścią ciasta. Podrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut.

www.kwestiasmaku.com 

Racuchy jaglane z truskawkami

350ml maślanki
1 jajko
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
szczypta soli
200g truskawek
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki z kaszy jaglanej (kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy)
olej do smażenia

Ciasto przygotowujemy mieszając dwa rodzaje mąki z solą i dodatkiem sody oczyszczonej. Do tego wlewamy maślankę z rozkłóconym jajkiem i odrobiną cukru. Mieszamy na gęste ciasto naleśnikowe. Na koniec dodajemy umyte i pokrojone truskawki. Smażymy na oleju z dwóch stron.

http://whatshouldieatforbreakfasttoday.com/ 

Koktajl arbuzowo-truskawkowy ze ze świeżą bazylią

400g miąższu arbuza
200g truskawek
trochę cukru do smaku
trochę świeżej bazylii
(100ml białego wina opcjonalnie)

Do koktajlu używamy arbuza bez pestek. Wszystko jest proste, miksujemy blenderem arbuz z truskawkami doprawiamy cukrem do smaku i przyprawiamy ziołami takimi jak bazylia albo mięta. Taki koktajl można z powodzeniem pomieszać z białym winem albo szampanem.

http://whatshouldieatforbreakfasttoday.com/ 

Placuszki z ricotty i truskawek

250g ricotta (albo 1 szklanka)
3 żółtka i piana z 3 białek
3/4 szklanki mąki (albo więcej żeby ciasto było w miarę gęste)
3/4 szklanki mąki
1 łyżka cukru (albo więcej do smaku)
esencja waniliowa
Połówki truskawek

Wymieszać mąkę, cukier i szczyptę soli razem. Wymieszać ricotta (możemy ją zrobic sami), mleko, żółtka i wanilię razem. Zrobić pianę z białek. Wsypać mąkę do ricotty i wymieszać na gładką masę. Dodać pianę z białek i wymieszać. Smażyć placuszki na teflonowej patelni lekko natłuszczonej. Na wierzch placuszków układać połówki truskawek (tyle ile lubimy). Przewracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano. Posypujemy cukrem pudrem.

http://whatshouldieatforbreakfasttoday.com/ 

Placki jogurtowe z truskawkami (albo malinami)

250g jogurtu greckiego
2 duże jajka
2 łyżki oleju roślinnego albo roztopionego masła
1 1/3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
połówki truskawek

Do miski wlewamy jogurt i dodajemy jajka, i miksujemy dodając cukier. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko mieszamy na gładką i jednolita masę. Smażymy placki na patelni i gdy lekko podrosną wkładamy na nie połówki truskawek, tyle ile się zmieści. Następnie przewracamy na druga stronę i smażymy aż będą złote, Po usmażeniu przekładamy placuszki na ręcznik papierowy a po „odtłuszczeniu” posypujemy cukrem pudrem.

http://whatshouldieatforbreakfasttoday.com/ 

Batony owsiane z truskawkami (albo malinami)

1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki cukru
115g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik własnego dżemu truskawkowego albo malinowego

Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy. Do tej mieszanki tarkujemy masło i mieszamy wszystko razem a potem zagniatamy na miękką kruszonkę. Przesypujemy kruszonkę do formy do pieczenia zostawiając trochę żeby posypać wierzch. Wciskamy kruszonke w formę tak żeby z niej zrobić gładkie ciasto (albo masę). Na wierzch układamy własny dżem truskawkowy (albo malinowy) i posypujemy wierzch kruszonką która nam pozostała. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, nie dłużej. Nasze ciasto powinno być lekko wilgotne. Zrobi się suche jeśli zapieczemy je zbyt długo w piekarniku.


 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz