niedziela, 25 stycznia 2015

Naturalne sposoby na różnorodne dolegliwości część 1

Dzisiaj postanawiam rozpocząć porządkowanie moich informacji na temat soków, mikstur, toników, herbat i shaków, czyli naturalnych metod radzenia sobie z różnorodnymi dolegliwościami. Robię to, bo ten blog jest również przeznaczony dla mnie, jest miejscem, gdzie zamieszczam uporządkowane myśli na temat zdrowia i diety, dzięki czemu nie będę już potrzebować gromadzić karteczek, notatek, notesów i kalendarzy. Jeśli chodzi o dzisiejszy temat, to zawsze mnie przyciągały takie informacje, bo wierzyłam w kuracje naszych babek i chciałam je przechować „ku pamięci”. Jak na razie doliczyłam się 30 rożnych recept i niestety nie będę w stanie ich zamieścić w jednym poście, więc rozłożę to  na etapy. Dzisiaj część pierwsza. Mamy teraz okres, w którym wiele osób choruje, więc pomyślałam, żeby rozpocząć od sposobów na radzenie sobie z przeziębieniami i oczyszczaniem.

Przepisy na oczyszczanie

Sok: skorka z 1 cytryny, 4 jabłka (najlepiej zielone), 2-3 cm imbiru. Wszystko zmiksować blenderem i pic rano na pusty żołądek.

Tonik: 2 litry wody, 1 cytryna, 1 ogórek, 10 liści mięty. Zalać wszystko woda i odstawić do lodówki na pól godziny. Pic po 2 szklanki toniku przez 2 tygodnie.
Herbata ze słonecznika: 1 szklanka słonecznika, 2 szklanki wody. Słonecznika zalać wrząca woda i odstawić do ostygnięcia na dwie godziny. Zakręcić sloik. Pic 1 szklankę herbaty codziennie na czczo.
Sok warzywny: 6 pomidorów, 8 selerów naciowych, 1 opakowanie szpinaku, 1 burak, 5 marchewek, 1 ogórek, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 cm imbiru. Wycisnąć sok ze wszystkich składników. Pic raz dziennie na pól godziny przed obiadem (zamiast zupy).
www.pinterest.com

Herbata z imbiru i kurkumy
 
Na przeziębienia (kaszel, oskrzela i astmę)

Syrop czosnkowy: 1 główka czosnku, 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki ekologicznego miodu. Dodatkowo można dodać: tymianek, szałwię, pokrojony imbir, pieprz cayenne. Pokroić czosnek, dodać dodatki i zalać roztworem z wody, miodu i octu jabłkowego. Odstawić na 24 godziny. Następnego dnia przecedzić przez sitko. Pic 1 łyżeczkę syropu co 2 godziny do polepszenia.



nouveauraw.com


Syrop cebulowy: 1/2 kg cebuli. 1/2 kg cukru trzcinowego, 2 cytryny, 1.5 litra wody, 7 łyżek ekologicznego miodu. W garnku skarmelizować cukier, dodać cienko pokrojona cebule i chwile podsmażyć. Zalać woda i gotować bez przykrywki przez co najmniej 30 minut. Pod koniec wody powinno być ok 1 litra. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sok a cytryny. Wymieszać i przelać do słoików. Spożywać 1 łyżkę przed każdym posiłkiem do całkowitego zużycia syropu.

www.thecleandish.com


Syrop z oliwy: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki wody, 1 łyżeczka miodu. Wszystko wymieszać i podgrzać. Wypić polowe rano i druga polowe wieczorem.

Syrop #4: 700 ml octu jabłkowego, 1/4 szklanki pokrojonej cebuli, 1/4 szklanki pokrojonego czosnku, 2 ostre papryki, 1/4 szklanki pokrojonego imbiru, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki kurkumy. Wymieszać wszystko, przesypać do słoika i zalać octem. Przechowywać w chłodnym miejscu przez 2 tygodnie, Potrząsać słoikiem kilka razy codziennie przez okres 2 tygodni. Przecedzić przez sitko i gazę. Należy dobrze odcisnąć syrop. Pic 1-3 łyżki/dzień syropu na wzmocnienie układu immunologicznego

www.thymeandtimber.com


Roztwór: 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka pokrojonego imbiru, 4 plastry cytryny. Do słoika wlać wrzącą wodę. Dodać ocet, miód i imbir. Wymieszać. Jeszcze gorący roztwór wykorzystać do inhalacji. A gdy ostygnie dodać plastry cytryny i wypić.

www.mamaearth.ca


Zupa: 1 łyżka szałwi, 1 łyżka tymianku, 1 szklanka natki selera, 1 łodyżka rozmarynu, 1 łyżka czarnego pieprzu, 1-2 łyżki pokrojonego imbiru, 1/4 cebuli, 2 marchewki, 2-3 ząbków czosnku. Sok z 1/2 cytryny, 3 litry wody. Wszystko oprócz soku z cytryny zagotować a potem gotować na małym ogniu przez godzinę (w garnku z pokrywka). Przecedzić. Warzywa rozgnieść i wrzucić do roztworu. Po wystygnięciu dodać sok z cytryny. Gotowe

Na zmęczenie

Wino: 1/2 litra wina, 12 ząbków czosnku. Czosnek pokrojony na połówki, w słoiku, zalać winem i zakręcić. Odstawić w nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie. Codziennie potrząsnąć słoikiem by wymieszać składniki w środku. Po dwóch tygodniach przelać zawartość do następnego słoika i pic 3 razy dziennie po łyżeczce przez miesiąc.

www.homeremedyshop.com 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz