niedziela, 1 lutego 2015

Naturalne sposoby na różnorodne dolegliwości część 2

Dzisiaj następna cześć domowych sposobów na zwalczanie różnorodnych dolegliwości. Ta część jest poświęcona jelitom czyli trawieniu. Jak zobaczycie poniżej motywem przewodnim w zachowaniu dobrego zdrowia jest spożywanie czosnku, octu jabłkowego i soków warzywnych. Zbuntowane jelita to dolegliwości, które pojawiają się z wiekiem, tak więc dzisiejszy blog nie jest poświęcony osobom młodym. Osoby młode mogą jeść wszystko i łamać wszystkie znane zasady zdrowego odżywiania bez większych skutków. Problemy związane z trawieniem u ludzi młodych, to jak chwilowa burza, której skutki są odczuwalne, ale chwilowe. Przykładowo tydzień temu natknęłam się na informacje na blogu, że picie w trakcie jedzenia jest wskazane jeśli dana osoba chce pić. Myślę że tego typu zalecenie jest skierowane do osób młodych, bo te mogą wszystko. Ale osoby po 40-ce nie mogą już tak wiele, więc odstawienie napojów w trakcie posiłków pomaga im natychmiastowo w pozbyciu się zgagi i ułatwia trawienie, obojętnie, czy posiłek był mały czy duży. Obojętnie czy jesteśmy młodzi czy już nie, na pewno poniższe sugestie pomogą nam w zachowaniu zdrowia.

Sposoby na trawienie, zaparcia i inne dolegliwości

Czosnek: Jeść ząbek czosnku (surowy) razem z posiłkiem przez tydzień, żeby pozbyć się niechcianych bakterii jelitowych. Po takiej kuracji powinniśmy wprowadzić do diety błonnik i pożyteczne bakterie – bakterie kwasu mlekowego - z jogurtu albo kefiru. W przypadku produktów zawierających dużo błonnika takich jak, kasze, płatki, orzechy i ziarna spożywaj je po wcześniejszej fermentacji (zob. tutaj)

articles.mercola.com
 
Ocet jabłkowy rozcieńczony z wodą – pić przed posiłkami

fronlock.com

Na zgagę dobrze jest żuć gumę po jedzeniu. Zasadowa ślina pomoże zneutralizować kwasowe soki żołądkowe.

Małe i częste posiłki

Na biegunkę najlepiej jest zjeść medyczny węgiel, a jeśli nie masz go pod ręką to zjedz 50 g czekolady. Jedzenie więcej niż 50 g czekolady dziennie prowadzi do zaparć.

Mięta

wizaz.pl


Dodatkowo opisałam metody na zaparcia w oddzielnym blogu: http://elagryz.blogspot.dk/2014/09/nie-idz-w-zaparte.html.


Sposoby na jelita

Smoothie z jabłka: Zmiksować 2 jabłka i wymieszać je z 1 łyżką kaszy jaglanej (wcześniej sfermentowanej wg: i ugotowanej). Jeść na czczo codziennie

naturalnoshing.wordpress.com
 
Smoothie #2: sok z 1 mango plus 1 jabłko i 1 gruszka. Wszystko zmiksować blenderem. Pic na czczo z samego rana.

realfood.tesco.com
 
Sok z marchwi: pic codziennie na pól godziny przed obiadem

buckheadmassage.com

Smoothie z gruszki: zmiksować 1 gruszkę z wodą i pic codziennie

Sok z czarnych jagód
 
Rożnego rodzaju soki warzywne pite na pól godziny przed posiłkami zamiast zup. Dla tych, którzy mają problem z wypiciem dużej ilości soków proponuję mrożenie soków, a potem ich rozmrażanie. Osobiście nie próbowałam, ale w najbliższej przyszłości to zrobię. Z teoretycznego punktu widzenia nie widzę przeszkód. Ale lepiej jest przechowywać w słoiczkach napełnionych po brzegi, żeby pozbyć się powietrza. Można dodać trochę soku z cytryny, żeby przedlużyć "ważność" danego soku.
 
Herbata miętowa
 
 
Cudowny Napój – na wszystko
 
 
Sok #1: 1 marchew, 1 ziemniak, 1 jabłko, 1 cm imbiru. Zrobić sok w sokowirówce i wypić od razu. Pic na czczo codziennie. Sok dobry jest na oczyszczanie, na wzmocnienie organizmu, na wzmocnienie płuc, na zły oddech i na wszelkiego rodzaju bóle.

pamelasalzman.com

Sok #2: 1 marchew, 2 pomarańcze, 1/2 ogórka, 10 liści mięty, 1 cm imbiru. Wycisnąć sok w sokowirówce i pic na pól godziny przed posiłkami.

juicerecipes.com
 
Złote mleko: 1/4 szklanki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 szklanki filtrowanej wody. Wymieszać wszystko razem i podgrzać ciągle mieszając, aż stworzy się gęsta pasta. Ostudzić i przechowywać w słoiczku w lodówce. Teraz robimy złote mleko – składniki: 1 szklanka mleka migdałowego, lnianego, kokosowego (zob. tutaj), 1 łyżeczka oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy (zobacz wyżej), miód do smaku. Wszystko wymieszać razem.

spicesanctuary.blogspot.com
 
Napój czosnkowy: 1 szklanka octu jabłkowego, 1 szklanka ekologicznego miodu, 8 ząbków czosnku. Zmiksować wszystko razem, trzymać w lodowce nie dłużej nie tydzień. Pic 2 łyżki rozcieńczone w szklance wody z samego rana na pusty żołądek
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz