wtorek, 24 lutego 2015

Pizza


Postanowiłam że dzisiaj opublikuję 10 przepisów na pizzę. Pizza należy do najbardziej popularnych i najbardziej rozpoznawalnych potraw, tak więc każdy z nas powinien potrafić przygotowywać ją również w domu, Najczęściej jemy ją w restauracji, ponieważ taka jest najlepsza. Jest pieczona we właściwym piecu, jest chrupka i ciasto nie jest gumowate. Na dzisiaj przygotowałam przepis na robienie pizzy takiej jaką zwykle jemy w restauracji, albo bardzo podobna. Ciasto jest cienkie i chrupkie, i zrobienie jej nie zajmuje dużo czasu. Jedyny problem to taki, że jak chcemy przygotować 4 pizze dla całej rodziny będzie problem z dostarczeniem ich na stół w tym samym czasie. Możemy zrobić równocześnie 2 pizze, a dwie pozostałe pojawią się na stole z 15 minutowym opóźnieniem. Do zrobienia takiej pizzy potrzebne są 2 patelnie teflonowe, najlepiej takie do smażenia naleśników, płaskie. Pizzę taką najpierw smażymy na gazie, a potem wkładamy do piekarnika na grilla. Jest to rewelacyjny sposób robienia pizzy w domu, jeśli nie ma się specjalnego pieca i kamienia na pizzę. Jak zobaczycie poniżej większość moich przepisów to przepisy na zrobienie wegetariańskiej pizzy, ale można je prosto zmienić dodając, albo kiełbasę albo mięso mielone albo kurczaka. Ja tak przynajmniej robię, jak przygotowuję pizzę dla nas. Moja wersja zawsze jest bez dodatków mięsnych. Serdecznie polecam spróbowanie mojego przepisu na pizzę, a zobaczycie, że częściej będziecie ją przygotowywać w domu i rzadziej chodzić do restauracji żeby delektować się jej smakiem.


1. Pizza z krewetkami i ananasem

50 g mrożonych krewetek które odmroziliśmy
2 plastry ananasa pokrojone w kostkę
1/4 czerwonej cebuli
sos pomidorowy
tarkowany ser do pizzy
świeże zioła takie jak bazylia albo natka pietruszki

Ciasto (6):

3 1/2 szklanki mąki
1 łyżka soli, szczypta pieprzu i 1 łyżeczka suszonych ziół
3/4 szklanki cieplej wody plus 1 opakowanie suchych drożdży
szczypta cukru do drożdży
1/2 szklanka cieplej wody plus 1/4 szklanka oliwy z oliwek

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, pieprz i suszone zioła. W cieplej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i czekamy, aż uaktywnią się. Do drugiej szklanki wlewamy ciepłą wodę i oliwę. Po uaktywnieniu drożdży wlewamy płyny do mąki i zarabiamy ciasto w misce do połączenia. Potem wyjmujemy ciasto na blat, posypujemy lekko mąką i zagniatamy, aż ciasto stanie się elastyczne i w miarę twarde. Z tej porcji wyjdą 4 okrągłe pizze, idealnie pasujące na patelnię teflonową. Dzielimy ciasto na 6 części i w zależności od tego ile mamy do zrobienia, albo wszystkie części odstawiamy do miski nasmarowanej olejem, albo część wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki jak będziemy robić pizzę następnego dnia albo do zamrażalnika, jeśli chcemy zrobić pizzę później.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni (ok 1-2 minuty). W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy nie za dużo sosu pomidorowego (przygotowanego wg przepisu zamieszczonego tutaj) i posypujemy ten sos oreganem. Następnie posypujemy sos żółtym serem i na to wykładamy krewetki, pokrojony ananas i czerwoną cebulę. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut (wszystko zależy od tego jak działa nasz piekarnik, każdy z nas powinien poeksperymentować, ciasto po brzegach powinno lekko się przypiec a ser roztopić). Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami.
 
realhousemoms.com
 


2. Pizza wegetariańska

1/2 cukinii pokrojonej w paski
1/2 słodkiej papryki pokrojonej w paski
1/4 czerwonej cebuli
8 oliwek
4 suszone pomidory
opcja: pieczarki

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego powyżej. Warzywa kroimy w paski i potem pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia na „al dente”.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na ogniu, aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni od spodu. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy nie za dużo sosu pomidorowego (przygotowanego wg przepisu zamieszczonego tutaj) i posypujemy ten sos oreganem. Następnie posypujemy sos żółtym serem i na to wykładamy lekko przypieczone warzywa plus oliwki i suszone pomidory wcześniej namoczone w gorącej wodzie. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami.
 
thefirstmess.com
 


3. Pizza z cebulą i kozim serem

1 cebula
ocet balsamiczny
kozi ser
1 łyżka kaparów

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Smażymy cebulę, aż będzie szklista, nie może się przypalić. Ponieważ smażymy cebulę na małym ogniu będziemy stać przy płycie ok 20 minut. Pod koniec smażenia lekko solimy i dodajemy ocet balsamiczny. Sprawdzamy, cebula powinna być słodka.

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego powyżej.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na ogniu, aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni od spodu. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy wcześniej przygotowaną cebulę i posypujemy żółtym serem. Następnie rozrzucamy kozi ser i kapary. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami. Można przygotować surówkę (albo z kapusty albo z sałaty) i wyłożyć ją również na pizzę przed podaniem.
 
thekitchn.com


4. Pizza z wędzonym łososiem

1 torebka kaszy gryczanej
25g wędzonego łososia
50 g wędzonego pstrąga
3 rzodkiewki
1 łyżka kaparów

Kaszę gryczaną sfermentować wg przepisu zamieszczonego tutaj. Następnego dnia ugotować kaszę gryczaną, odcedzić wodę. Pokroić łososia, i pstrąga, dodać do kaszy. Pokroić w cienkie plasterki rzodkiewkę i kapary, dodać do kaszy. Wszystko wymieszać. Tego farszu będzie za dużo, więc resztę możemy zjeść jako sałatkę na lunch.

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego powyżej.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na ogniu aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni od spodu. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy nie za dużo sosu pomidorowego (przygotowanego wg przepisu zamieszczonego tutaj). Następnie wykładamy wcześniej przygotowaną kaszę i posypujemy żółtym serem. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami.
 
blovelyevents.com
 


5. Biała Pizza z ostrym bakłażanem

ostry bakłażan przygotowany wg przepisu zamieszczonego tutaj
sos Alfredo przygotowany wg przepisu zamieszczonego tutaj


Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego powyżej.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na ogniu aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni od spodu. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy nie za dużo sosu Alfredo przygotowanego wg przepisu zamieszczonego tutaj. Następnie posypujemy żółtym serem i wykładamy łyżeczką ostry bakłażan przygotowany wg przepisu zamieszczonego na:. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami.
 

www.barkers.co.nz

6. Pizza ze szpinakiem, karczochami i suszonymi pomidorami

Kilka karczochów z puszki (bez liści, liście są drewniane i trudno je jeść)
garść świeżego szpinaku
5 suszonych pomidorów

Wyjmujemy karczochy z puszki i odcinamy liście. Suszone pomidory zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Gdy zmiękną odcedzamy wodę i kroimy pomidory na pół.

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego powyżej.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na ogniu aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni od spodu. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy nie za dużo sosu pomidorowego (przygotowanego wg przepisu zamieszczonego tutaj) i pokrojony szpinak. Posypujemy pizzę żółtym serem i wykładamy pokrojone karczochy i suszone pomidory. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami.
 
sallysbakingaddiction.com
 
 
7. Biała pizza z kurczakiem

sos Alfredo przygotowany wg przepisu zamieszczonego tutaj
kawałki kurczaka
estragon
8 oliwek

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego powyżej.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na ogniu aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni od spodu. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy nie za dużo sosu Alfredo przygotowanego wg przepisu zamieszczonego na: http://elagryz.blogspot.dk/2014/06/pasty-i-dipy-do-pieczywa-i-warzyw.html. Następnie posypujemy żółtym serem i wykładamy kurczaka i pokrojone oliwki. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami.
 
foodiemisadventures.com
 

8. Pizza Margheritta

1 mozzarella
sos pomidorowy
tarkowany ser do pizzy

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego powyżej.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na ogniu aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni od spodu. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy nie za dużo sosu pomidorowego (przygotowanego wg przepisu zamieszczonego na: http://elagryz.blogspot.dk/2014/09/nalesniki-10-roznych-przepisow.html) i posypujemy żółtym serem. Następnie rwiemy świeżą mozzarellę i rozrzucamy ją po pizzy. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami, najlepiej bazylią.
 
allfreecopycatrecipes.com

9. Pizza z porem i serem camembert

1 por
1/2 sera camembert
2 łyżki zielonego groszku

Białe części pora kroimy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Smażymy często mieszając, aż por stanie się szklisty. Wlewamy trochę białego wina i odparowujemy alkohol. Odstawiamy.

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego powyżej.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na ogniu aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni od spodu. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy podsmażony por, na to kawałki sera camembert, groszek i posypujemy żółtym serem. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami.
 
www.williams-sonoma.com

10. Pizza z burakami i fetą

1 burak
feta
sos cezar przygotowany wg przepisu zamieszczonego tutaj

Buraka pieczemy w piekarniku, aż będzie miękki. Sos cezar przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego tutaj

Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego powyżej.

Gdy ciasto potroi swoją objętość odgazowujemy i w rękach formujemy placek wielkości patelni teflonowej. Staramy się nie wałkować ciasta. Następnie kładziemy placek na patelnię i smażymy na ogniu aż pojawią się bąbelki i ciasto się lekko przyrumieni od spodu. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na grilla. Na przyrumienione ciasto wykładamy nie za dużo sosu cezar i ser żółty. Następnie wykładamy pokrojonego buraka i fetę. Całość z patelnią wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżymi ziołami.
 
theroastedroot.net
 
 
Smacznego!

2 komentarze: