niedziela, 14 lutego 2016

Co na obiad?

Gdy już mamy dość picia herbaty w zimowe dni warto przerzucić się na zupy. Zupy zimą nie tylko nas rozgrzewają, ale również nawadniają. Wszyscy wiemy, że należy regularnie pić, ale zimą czasami mamy z tym problemy, bo ile można wypić herbat na dzień. Zimne napoje, albo zimna woda nie są tak atrakcyjne, jak latem, więc istnieje szansa, że zimą pijemy mniej niż powinniśmy. Zupy są super alternatywą i nie zawsze muszą być sycące, czasami mogą być tylko rozgrzewającym płynem. Czasami takie zupy możemy zrobić z niczego, tak jak moją dzisiejszą zupę. Inspiracją na zupę był smak curry, który uwielbiam. Zwykle robię gęste curry warzywne, które podane z ryżem jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Dzisiaj zrobiłam z tego płyn do picia i z perspektywy czasu dochodzę do wniosku, ze jest to kolejna wariacja na nieśmiertelną zupę pomidorową.

 

Zrobienie takiej zupy zajęło tylko chwilę, tylko dlatego, że miałam już przygotowany wywar warzywny w lodówce. Zachęcam wszystkich wegetarian do przygotowywania pół-składników jak np. wywar warzywny, sos pomidorowy, albo różnego rodzaju dipy i przechowywanie ich w lodówce. W ten sposób przygotowywanie posiłków przestanie być czasochłonne. Czasami może być tak jak z tym obiadem, czyli zrobienie posiłku to tylko połączenie składników w jedną całość. Dzisiaj więc była zupa curry i do tego tortilla z hummusem (który zawsze jest u mnie w lodówce ) - szybki i fajny obiad. Do zupy dodałam tylko warzywa, bo moim zamiarem było przygotowanie szybkiej rozgrzewającej zupy. Ale z powodzeniem możemy dodać do niej ryżu. A tortillę z hummusem stworzyłam na wzór gyros, czyli na tortillę z hummusem dodałam pokrojoną cebulę, pomidory i oliwki (które uwielbiam, ale można z powodzeniem je zastąpić kiszonymi ogórkami) i sałatę. Gorąco polecam!

 

Zupa curry

1/2 l wywaru warzywnego
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka kurkumy
przyprawa curry
2 cm imbiru
sól himalajska
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
dodatki
(w tej wersji dodałam brokuły, i podsmażone na woku paprykę i łodygę selera; ale można z powodzeniem zjeść taką zupę tylko z ryżem, albo dodać do niej inne warzywa jak np. cukinię albo kalafior)

Do garnka wlewamy wywar i wrzucamy pokrojony imbir. Zagotowujemy i gotujemy przez ok 10 minut. Im dłużej gotujemy tym wywar staje się ostrzejszy. Następnie dodajemy curry i kurkumę i dobrze mieszamy i wrzucamy pomidory. Sprawdzamy smaki i solimy. Wywar powinien być ostry, ponieważ zmieni się, gdy dodamy do niego mleko kokosowe. Gotujemy przez chwilę do połączenia smaków. Następnie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy trzepaczką. Gotujemy przez chwilę i na koniec dodajemy pokrojony czosnek i natkę pietruszki. Gotowe. Do każdej miski wkładamy przygotowane warzywa i zalewamy je zupą.

 

Tortilla z hummusem a'la gyros

tortilla
hummus
pomidory
cebula
oliwki albo kiszone ogórki
sałata

Ilość składników zależy od ilości osób, dlatego nie podawałam dokładnej ich ilości. Na środek tortilli wykładamy hummus i rozprowadzamy go tak, żeby od brzegów zostało trochę miejsca, w ten sposób po złożeniu hummus „nie wycieknie”. Na 1/4 części rozkładamy pomidory, cebulę, oliwki i sałatę i składamy w ćwiartkę. Ja zwykle tak przygotowaną tortillę podgrzewam w mikrofali przez 3 minuty. W ten sposób tortilla będzie ciepła. Na rozgrzany tłuszcz (naprawdę rozgrzany) wrzucam po jednej tortilli i podsmażam przez 10 sekund – gdy tłuszcz jest rozgrzany tyle właśnie czasu potrzeba, żeby zrobić chrupiącą skorupkę.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz